Yaşam

Yaşam Haberleri

EKOLOJİK DENGELER VE SANAYİ


Yaşam 28.06.2020 02:13:00 0
EKOLOJİK DENGELER VE SANAYİ

Günümüzde insanoğlu, yaşamını sürdürdüğü çevresi ile sürekli ve karşılıklı bir etkileşim içindedir. Bu etkileşim sürecinde insanoğlunun dikkat edeceği en önemli olgu, doğayı kullanırken onu koruma olmalıdır 

Bu kurarnın ana espirisinde, bir alanı korurken, orada yaşayan insanıda gözardı etmeme hususu yatar. Yani, eğer bir alan korunacaksa oradaki insanlar için yaşamsal önem taşıyan sanayileşme, tarımsal ve diğer konularda etkinlikte bulunmaktan vazgeçme söz konusu olmamalıdır. 

Entegre yönetimle doğal alanları sınırlıyan bölgelerde, o alanın ekolojik yapısını en az düzeyde etkileyecek ekonomik işlevlerin sürdürülmesi planlanır ve uygulamalarda önerilen sınırlamalarla o alanın da bir bütün olarak korunma stratejisi hayata geçirilir.

Fabrikalar doğayı kirletirler diye onlardan vazgeçilemeyeceğine göre, onların bu kirletici unsurlarını devreden çıkararak faaliyette bulunmaları için değişik ekolojik stratejiler uygulanır. Örneğin arıtrna tesisi yapılma veya başta elektrofiltre takılması gibi tamamlayıcı işlemler yapılarak ve fabrikanın işleyişi sürekli kontrol altında tutularak, ülke kalkınınası ve yöre insanının sosyoekonomik durumunun düzeltilmesi sağlanır. Yani fabrikaların kirletici olacağı düşüncesi ile ülkede sanayileşmenin önüne geçmek olmayacağı gibi, önlem almadan bu tip tesislerin de açılmasına kesinlikle engel olma, Entegre Yönetimin ana düşüncesini oluşturur. 

Burada ana hedef, doğal yapı ile orada yaşayan insan nüfusunun gereksinimlerini dengeli ve belirgin bir orta platformda buluşturmaktır. Yani doğal yapıdan yararlanırken, aynı zamanda oranın koruma kuramlarına da dikkat etmek gerekir. Ekolojik denge bozulmadan korumanın gerçekleştiği entegre yönetim programları, her zaman ve dünyanın en gelişmiş ülkelerinde uygulanan ve. doğa koruma gibi, bölge insanının da mutluluğunu sağlayan ve bölge insanını ekonomik açıdan koruyup kollayan projelerdir. Bu kuram sulak alanlar için de büyük önem taşır. Bölge insanının sosyo ekonomik yapısındaki düzelmeler, onların doğa ve çevre bilincini daha kısa zamanda elde etmelerini sağlar ve çevreye karşı daha duyarlı ve koruyucu yapar. 

Burada Burdur Gölü Havzasında yaşayan insanlarla diğer canlılar ve doğal yapının zarar görmeyeceği bir proje çalışması yapılmalıdır. Bu çalışmada bölgenin biyoekolojik özellikleri ortaya konacaktır. Ayrıca bu özellikler bozulmadan ora insanının bölgeden nasıl yararlanabileceği belirtilecektir.

Burdur Göl'ü çekilme safhasına geçtiğinden beri her ne kadar korunmaya çalışılmışsada elle turulur bir netice ortaya çıkmamıştır. Doğa kendi döngüsü içerisinde Burdur Gölünü kaderilize etmiştir. Zaman içerisinde ta Hz Adem'den bu yana sürekli atraksoynlardan geçen Dünyamız sürekli kendini yenilemiştir. Mesela yer altlarından çıkan su kaynakları meydana gelen depremlerle yön değişmiştir. Bunun gibi nice örnekleri sayabiliriz...

Şimdi gelelim Burdur Gülün çekildiği alanın ortaya çıkardığı hem çirkin görüntü hemde insan sağlığını tehlikeye sokan durumuna... 

Göl çekildiği günden bu yana bizim akıl sahipleri çare üretmek yerine alanı 1. derece SİT alanı olarak ilan edip kaderine terk etmiştir. Ve Göl çekildikçe çekilmiş neredeye 150 bin alanı bir sahraya çevirmiştir. Kuş uçmaz kervan geçmez duruma sokmuştur. Bölge insanın çığlıklarına kulak tıkamışlardır. 

Bu konuda Burdur Milletvekili Sayın Bayram ÖZÇELİK'i tenzih ederek söylemiliyim ki hiç kimse Burdur Gölü için elle tutulur bir gayret ortaya koymamıştır. Sayın Özçelik, "Burdur Gölün çekildiği alanın kalan suya zarar vermeden işlevli hale getirmek için yaptığı gayretlere hepimiz şahitlik ediyoruz. Alanın toplum yararına açılması için Ankara'da çetin bir uğraş veriyor. Lavanta dikilsin diyor, aromatik bitkilere açılsın diyor yada bununla ilgili fayda getirecek ne varsa o dönüşsün' ama böyle serap durmasın diyor...

Bölge insanına yaptığım kamuoyu araştırmasında toplumun %99 Sayın Özçelik'i gayretleri için hem destekliyor hemde dua ediyor.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Tütüncü, Konyaaltı sahilinde Tütüncü, Konyaaltı sahilinde
ONUR ÇELİK'TEN ÜMİT ALAGÖZ'E DERS GİBİ SÖZLER AK PARTİ TEFENNİ BELEDİYE BAŞKANI ADAYI ONUR ÇELİK, SOSYAL MEDYA HESABINDAN YAPTIĞI PAYLAŞIMDA, DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKTİ.
Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor
Antalya Son Anket Sonuçları Açıklandı! Yerel seçimlere sayılı günler kalırken Antalya’da yapılan son ankette AK Parti adayı Hakan Tütüncü’nün CHP’nin adayı Muhittin Böcek’e yüzde 7 fark attığı görüldü