Ekonomik gelişmede ‘ara eleman’ ihtiyacı


Gündem 5.07.2021 12:00:00 0
Ekonomik gelişmede ‘ara eleman’ ihtiyacı

İstinye Üniversitesi (İSÜ) Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Fatih Çınar, Türkiye’nin ekonomik gelişiminin sağlanabilmesinin ara eleman ihtiyacının giderilmesine, ara elaman ihtiyacının giderilmesinin ise önlisans kontenjan ve yetkinliklerinin arttırılmasına bağlı olduğunu belirtti.

İSTANBUL (İGFA) -  İş dünyasının ara eleman ihtiyacı devam ediyor. İŞKUR’un Temininde Güçlük Çekilen Meslekler (TGÇM) 2020 yılı verilerine göre, Türkiye’de gerekli mesleki beceriye sahip eleman bulunamaması nedeni ile en çok eleman açığı olan meslekler arasında dikiş makinesi operatörü, ahşap mobilya imalat ustası, garson, makineci, torna tezgâhı operatörü depo görevlisi, üretim imal işçisi gibi üniversitelerin önlisans programlarıyla bağlantılı meslekler yer alıyor. İstinye Üniversitesi (İSÜ) Meslek Yüksekokulu (MYO) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Fatih Çınar, önlisans programlarının kontenjanlarının her geçen yıl daraltıldığını bunun da ara eleman açığının giderilmesi yönelik ihtiyaçlar bağlamında olumsuz bir sonuç yarattığının altını çizdi.

Türkiye’nin sektörel gelişimi açısından en önemli gereksinimlerinin başında ara eleman ihtiyacının geldiğini belirten Çınar, “İyi yetişmiş olmayan ara elemanlardan oluşan herhangi bir sektör kaliteli üretim yapamaz” derken, “İş dünyasının ara elaman talebi her zaman vardır. Mavi yakalı diye ifade edilen ara/teknik eleman iş gücü ihtiyacı sanayileşmenin ve üretimin temel gücünü oluşturuyor. Sektörüne göre değişmekle birlikte, bir beyaz yakalı çalışanın istihdam ihtiyacına karşılık en az üç katı mavi yakalı çalışan ihtiyacı ortaya çıkıyor. Lisans ve önlisans kontenjanlarına baktığımızda bu denklemi göremiyoruz. Türkiye’nin sorunlarının başında ekonomik alanda yaşanan sorunlar geliyor. Ekonomik alanda karşımıza çıkan girişimcilik, ekonomik gelişme ve büyüme, kaliteli üretim, uluslararası rekabet gibi sorunlarının temelinde ise kalifiye ara eleman açığı yatıyor. Önlisans programlarının üniversite kontenjanları yıllar içinde daraldı. MYO’lar ülkenin ve sektörlerin güncel ihtiyaçlarını dikkate alarak ara eleman ihtiyacına göre stratejik planlama yapmalı" açıklamasını yaptı.


Danayiyen şampiyonu makamında ağırladı Isparta Gençlik ve Spor İl Müdürü Mahmut Danayiyen, Türkiye Şampiyonu Bade Su Doğan’ı makamında ağırladı.
Perşembe günü (yarın) Toz Taşınımı Dikkat! Perşembe günü (yarın) Toz Taşınımı Dikkat!
Tartışılan yaz saati uygulaması değişiyor mu? Bakan Bayraktar'dan net cevap 2016 yılında son bulan yaz saati uygulaması her sene olduğu gibi yine tartışılmaya başlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’dan herkesin merak ettiği açıklama geldi.
EMNİYET EKİPLERİNDEN KAÇAKÇILIK VE ORGANİZE SUÇ OPERASYONU EMNİYET EKİPLERİNDEN KAÇAKÇILIK VE ORGANİZE SUÇ OPERASYONU
Nikah salonlarında 'tarih' yoğunluğu: Her 15 dakika bir çift 'evet' dedi Nikah salonlarında 'tarih' yoğunluğu: Her 15 dakika bir çift 'evet' dedi