Elmada Rekolte Beklentisi 1 Milyon Ton

Her dört elmadan birine imza atan Isparta’da elma hasat döneminin sonuna gelindi. Eylül ortasında başlayan elma hasat dönemi son demlerini yaşarken, bu yıl Isparta’nın rekolte beklentisi ise 1 milyon ton. Üretim tamam, peki ya satış ve pazarlama? Elma has


Gündem 15.10.2021 20:17:00 0
Elmada Rekolte Beklentisi 1 Milyon Ton

Isparta’nın mevsimlik işi olan Elma toplama hasadı geçtiğimiz Eylül ayında başladı. Isparta Ziraat odası Başkanı Müstahattin Can Selçuk hasadın son demlerinde, elma rekoltesi hakkında bilgi verdi. Her yıl elma üretiminde artışın olduğunu söyleyen Selçuk, elmanın daha fazla tüketilmesi ve çiftçinin elinde kalmaması için ihraç teşvikinin yapılması gerektiğini belirtti.
Önemli tarım illerinden birisi olan Isparta’da Elma hasadı devam ediyor. Türkiye’nin yüzde 25 elma İhtiyacının karşılandığı hasadın son günlerine Isparta Ziraat Odaları Başkanı Müstahattin Can Selçuk 2021 yılının Elma rekolte tahmininde bulundu. Geçmiş yıllara kıyasla elmada üretimin arttığını belirten Selçuk “bir elma obez olma” sloganıyla elma tüketimine destekleyici mesajlar verdi. 
Selçuk “Gülü ile meşhur olan Isparta’mız birçok ürünü ile de tarımda adından söz ettirmeyi başarmış iller arasında. Elma Üretiminde de yeri ve önemi büyük olan Isparta’da mevsimlik elma toplama hasadının sonlarına yaklaştık. Güldeki iddiamız aynı şekilde elma üretiminde de geçerlidir. Soğuk hava depolamasında birçok ilin arasından birinci sıradayız. Bu iddiamızı bereketli giden Isparta tarımına borçluyuz. Örneğin geçen yılın rekoltesine göre bu yıl elmada ki artış küçümsenecek türden değil henüz bitmeyen hasadın tahminimce bu yıl ki rekoltesi 1 milyon ton olacağı yönünde.” Dedi.

Isparta’nın elma rekoltesinin geçmiş yıllara kıyasla arttığını belirten Isparta Ziraat Odası Başkanı Müstahattin Can Selçuk üretim kadar tüketimi de teşvik edilmesi gerektiğini kaydetti.
 Selçuk “Isparta’da çiftçilerimiz gerek Pandemide gerekse geçmiş normal zamanlarda tarlasını hiç boş bırakmadı. Takdir edilecek bir misyon. Üretim konusunda zaten genel olarak şanslı ülkelerden olduğumuz aşikâr ne ekersen verim aldığımız topraklarımız var. Bu yüzden üretime verilen değerin karşılığında tüketimi de arttırmamız gerekir. Misal Isparta’da şuan toplanan elmaların verimi ne kadar çok olsa da bu verimi daha çok avantaja çevirebiliriz. Peki, bu nasıl yapılabilir? Şöyle ki ihraç teşvikinin yapılması yurt dışına çıkılması, kurumlara, okullara, hastanelere vb. yerlere elma dağıtılması. Hem sağlık hem de teşvik açısından güzel bir adım olur.  Kısacası ben sadece mahsulün satışını değil insan sağlığına olan etkilerini de hesaba katarak bu önerilerde bulunuyorum. Bir elma obez olma sloganı da düşüncelerimi destekleyen cinsten. Üretim kadar çıkan ürünlerin elde kalmaması açısından tüketimde bir o kadar önemli diyen Isparta Ziraat Odaları Başkanı Müstahattin Can Selçuk toplanan elmalar hakkında da bilgi verdi. Selçuk “Ağacından koparılan taptaze elmaların ayırılma çeşitleri vardır. İlk önce goldenler yani beyaz elmalar toplanmaya başlar. Diğer starking denilen kırmızı elmalar toplanır. Bu elmalar biraz daha dayanaklıdır. Bir sonraki aşamada ayıklanan elmaların en geç bir gün içinde soğuk hava depolarına konması gerekir bu depolarda modernizasyonlar  yapılarak en büyük gideri olan  enerjide  güneş panelleri kuruldu. Tasarruf açısından yine güzel bir adım.” Şeklinde konuştu.
Son olarak konuşmalarında elma toplama ortamında kurulan dostluklara samimiyete değinen Müstahattin Can Selçuk,  elma toplamanın mevsimlik bir işte olsa günlük getirisinin yüksek olduğuna ve bir çok aileye ekmek kapısı olduğunu belirtti. Selçuk “Elma bahçesindeki sıcak ortam çok az yerde bulunur. Gün ağarmadan sabahın altısında otobüslere binilir. İstikamet elma bahçesi.  Çimenlerin üzerinde içilen o sıcacık çayın keyfi edilen hoşbeş sohbetler, gün sonunda ki o tatlı yorgunluk deneyimlemesi keyifli bir tecrübe.” İfadelerini kullandı. (TUĞBA SEREL)


Yeşil Dönüşüm toplantısına sanayicilerden yoğun ilgi Yeşil Dönüşüm toplantısına sanayicilerden yoğun ilgi
Üniversite öğrencilerinden Mudanya'ya tarihi gezi Üniversite öğrencilerinden Mudanya'ya tarihi gezi
Vali Gökmen Çiçek Turizm Haftasını öğrencilerle kutladı Vali Gökmen Çiçek Turizm Haftasını öğrencilerle kutladı
A Milli Kadın Hentbol Takım'ın EURO 24'teki rakipleri belli oldu A Milli Kadın Hentbol Takım'ın EURO 24'teki rakipleri belli oldu
Isparta Belediyesi dalgıçları gölde temizlik çalışması yaptı Isparta Belediyesi dalgıçları gölde temizlik çalışması yaptı