Gündem

Gündem Haberleri

Emlakta yeni dönem


Gündem 17.08.2020 14:42:00 0
Emlakta yeni dönem

Antalya Oto Galericiler Sitesi Arsa ve Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi Başkanı İsmail Çağlar, “1 Eylül 2020’den itibaren sadece yetki belgesi bulananlar emlakçılık faaliyetlerini sürdürebilecek” dedi.

 

Emlak ve ikinci el taşıt alım-sektörüne yönelik yaşanan gelişmeler üzerine değerlendirmelerde bulunan Oto Galericiler Sitesi Arsa ve Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi Başkanı Çağlar, “İlk olarak galerici esnafımızın uzun süredir beklediği gelişmeler sonuçlandı. Artık mesleği galericilik olmayanlar ikinci el taşıt alım ve satımı yapamayacak. 1 Eylül 2020 itibariyle yetki belgesi olmayanlar sektörde yer alamayacak. Bu haberin ardından emlak sektörümüzde yaşanan gelişmeler de esnaflarımızca sevinçle karşılandı. Galerici esnafına yönelik düzenleme de olduğu gibi emlak sektörünü kapsayan düzenlemenin uygulamaya girmesine sayılı günler kaldı. Taşınmaz ticaretiyle iştigal eden emlak işletmelerimizin faaliyetlerini sürdürebilmeleri için almaları gereken yetki belgesi süresi 31 Ağustos 2020 tarihinde doluyor. 1 Eylül 2020 itibariyle yetki belgesi olmayanlar emlakçılık yapamayacak. Mesleği emlakçılık olmayan ve haksız kazanç elde edenlerin faaliyetlerinin sonlanacak olması bizleri sevindirdi. Bu konuyla ilgili uzun süre emlak sektörü olarak hem kentimizde hem ülke genelinde büyük bir mücadele ortaya koyuldu. Tüm bu sürece katkı koyan herkesi teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

Düzenlemenin detayları
Yeni düzenlenmeye yönelik detayları da paylaşan Başkan Çağlar, “5 Haziran 2018 yılından önce açılmış olan, odaya ve sicile kayıtlı bir emlakçılık eğitimi almış emlakçı ofislerinde metrekareye bakılmıyordu. Ancak yeni düzenlemeyle birlikte bu tarihten sonra faaliyete geçen işletmeler için metrekare şartı aranıyor. Bu tarihten sonra açılacak ofislerde 30 metrekare olan alan şartı 20 metrekareye indirildi. 20 metrekare baz alınacak; fakat her danışman için 5 metrekare ilave alan istenecek. Düzenleme ile bu işi yapanların artık en az lise mezunu olacak, 100 saatlik emlakçılık eğitimi alacağını ve kişinin de mesleki yeterlilik sınavlarına katılarak belge almasının zorunlu olacak. Yetki belgesi olmayanlar internet sitelerine ilan girişi yapamayacak. Eğer sahibinden ilan veriliyorsa o kişiden de vekalet veya tapu istenecek. Ayrıca sahte ilanların da önüne geçilecek. İnternet sitelerindeki sahte ilanlardan site sahipleri sorumlu olacak ve ilanların sıkı denetlenmesi, usulsüzlüklerin tespit edilmesinde bunların sitelerden kaldırılması talep edilecek. Birden fazla listelenen satılık ya da kiralık konut ilanlarıyla ilgiliyse alınan karar; mal sahibiyle kim yetki belgesi sözleşmesi imzaladıysa sadece onun ilan vermesi yönünde gerçekleşti.  Tapu dairelerinde de yetki belgesi olan emlakçılar sisteme işlendi” diye konuştu.

 

Cezalar 100 bin TL’yi buluyor
Emlak sektörünü kapsayan yönetmelikle birlikte çok ciddi cezaların da uygulanmaya başlayacağına aktaran Çağlar, “Yetki belgesi zorunluluğu sektörümüzdeki birçok boşluğu dolduruyor. Düzenleme sayesinde her önüne gelen emlakçılık yapamayacak. Sektörümüzde oluşan kayıt dışılığın önüne geçilecek, kayıt altındaki esnafın zarar etmesi engellenecek. Yetki belgesiz, taşınmaz satışı ya da kiralaması gerçekleştirenlere cezai işlem uygulanacak. Cezalar 3 bin liradan başlayıp işlemin türüne göre 10 bin liraya kadar çıkıyor ve ilgili bakanlık bu cezaları 10 katına yani 100 bin liraya kadar uygulama yetkisine sahip” diyerek sözlerini noktaladı.
Veli AKOĞLU


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Yeni Gölcük Terminali'nde hummalı çalışma Yeni Gölcük Terminali'nde hummalı çalışma
Çocuk yaşı gereği ne kadar uyumalı? Çocuk yaşı gereği ne kadar uyumalı?
Nevşehirli sporcu Türkiye 3’üncüsü oldu Nevşehirli sporcu Türkiye 3’üncüsü oldu
Bahara karnınızı gererek girin! Bahara karnınızı gererek girin!