Gündem

Gündem Haberleri

Gaziantep ihracattaki yerini korudu

2021 yılının Mart ayında 873 milyon 752 bin dolarlık ihracat gerçekleştiren Gaziantep, Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren illeri sıralamasında beşinci basamaktaki yerini bu ay da korumayı başardı.


Gündem 1.04.2021 17:00:00 0
Gaziantep ihracattaki yerini korudu
GAZİANTEP (İGFA)- Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), son dönemde sergilediği güçlü ihracat performansını Mart ayına da taşımayı başardı. 2021 yılının Mart ayında bölge ihracatı, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 46 oranında artarak 998 milyon 159 bin dolar seviyesine geldi. Dış ticarette bölgenin lokomotifi konumundaki Gaziantep, Mart ayını 873 milyon 752 bin dolarlık ihracatla tamamlayarak bir önceki yıla göre yüzde 44’lük artış oranı yakaladı. Küresel çapta yaşanan ekonomik sorunlara karşın Bölge ihracatçısının azimle zorlukları aştığını ifade eden Kileci, “Ekonominin birçok alanında gözlenen belirsizlik ve dalgalanmalara karşın Bölgemiz son dönemde istikrarlı biçimde ihracat potansiyelini artırıyor. Şubat ayında olduğu gibi Mart ayında da bir önceki yıla göre ihracat rakamlarımızı kayda değer oranda yukarı taşıdık. Bu başarıdaki en büyük pay elbette ihracatçılarımıza ait. Sadece Mart ayında Bölgemizden 2.548, Gaziantep’ten ise 1.744 firma aktif olarak ihracat gerçekleştirmiş bulunuyor. Bu sayede bölgemiz ve Gaziantep ihracatçı sayısı bakımından tüm zamanların en yüksek rakamına ulaşmıştır. Ekonomik risklerin böylesine çoğaldığı bir ortamda, Gaziantep başta olmak üzere Bölgemizdeki ihracatçı sayısında yaşanan bu artış bizler için gurur vesilesidir” dedi.

 

TÜRKİYENİN ROL MODELİ

Bölge ihracatında en büyük paya sahip ülkeler ve ürün grupları hakkında da bilgi veren Başkan Kileci, Ortadoğu ülkelerinin yüzde 36,8 payla ilk sırada yer aldığını ifade ederken, AB ülkelerinin yüzde 19,6 payla ikinci ve Amerika ülkelerinin de yüzde 14,4 payla üçüncü sırada yer aldığını belirtti. 2021’in Ocak-Mart ayları arasında toplam 185 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerinin altını çizen Kileci; “Irak, ABD, Suriye, İngiltere, İtalya, Almanya, İran, İsrail, Mısır ve Libya; bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir. Ürün gruplarına bakıldığında bölgemizden en çok makine halıları, kumaşlar, iplikler, plastikler ve mamulleri, pastacılık ürünleri, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, demir-çelik mamulleri, dış giyim ile ağaç ve orman ürünleri ihraç edildiğini görüyoruz" dedi.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin! Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin!
Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak
Sedat Yalçın'dan Bursa'ya 'uydu-kent' projesi Sedat Yalçın'dan Bursa'ya 'uydu-kent' projesi
Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı