Gaziantepte gelenekler canlandırılıyor


Gündem 7.11.2021 12:30:00 0
Gaziantepte gelenekler canlandırılıyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, “Yaşayan Müze” etkinlikleri kapsamında Hamam Müzesi’nde ziyaretçilerle şehrin hamam gelenekleri canlandırdı.

GAZİANTEP (İGFA) - 450 yıllık tarihi paşa hamamı içerisinde kurulan müzede, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı’nca gerçekleşen etkinlikte, katılımcılara şehrin geleneklerinden olan gelin hamamının vazgeçilmez ritüeli şamşırak ve doğum sonrası yapılan lohusa hamamı atölye çalışması ile gösterildi.

Etkinlikte, misk, gül, amber gibi çeşitli kokuların karışımının hamamda sıcaklık çıkışında gelinin başından aşağıya döküldüğü “Şamşırak Geleneği” hakkında bilgi verildi.

Etkinliğin devamında sabun atölyesinde sabunun vatandaşlara üretim aşamaları anlatıldı. Günümüzde de devam edilen, bebek doğduktan sonra kırkıncı günde bebek ve anne hamama getirilerek “40’nın çıkartıldığı” Lohusa Hamamı atölyesinde ise geleneğin özü, neden yapıldığı konuları işlendi. Hamamda ayrıca şifa olması için hem yenilen hem de vücuda sürülen karanfil, defne, tarçın, reyhan, karabiber, kırmızı biber, zencefil, çörekotu, kimyon gibi 40 çeşit baharattan oluşan karışım pekmezin yapılışı aktarılarak, nasıl oluşturulduğu gösterildi.

 

Çalışmanın sonunda ziyaretçilere atölyede üretilen sabun, pekmez ve şamşıraklar hatıra olması amacıyla dağıtıldı.

 


ALİ HEYBELI VE MUSA DERİN DARP EDİLDİ ALİ HEYBELI VE MUSA DERİN DARP EDİLDİ
Sakarya'da Başkan Alemdar'a ziyaretler sürüyor Sakarya'da Başkan Alemdar'a ziyaretler sürüyor
Hudut Kartalları sınırda geçit vermedi! Hudut Kartalları sınırda geçit vermedi!
Maden ihracatında kayıplar telafi ediliyor Maden ihracatında kayıplar telafi ediliyor
9 günlük tatilde hava rekoru! 9 günlük tatilde hava rekoru!