Geri Dönüşüm Atölye Çalışmaları Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı Yapıldı


Gündem 9.12.2019 21:18:00 0
Geri Dönüşüm Atölye Çalışmaları Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı Yapıldı

Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta Belediyesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Isparta Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen “Geri Dönüşüm Atölye Çalışmaları Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı” Güzel Sanatlar Fakültesi Saadet İkesus Performans Salonunda gerçekleştirildi.

Üniversitemiz tarafından 26 Aralık 2019 tarihinde gerçekleştirilmesi planlanan “Sıfır Atık Zirvesi”, “SDÜ’de geri dönüşüm”, “Isparta’da geri dönüşüm atölye faaliyetleri”, “Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi” çalışmaları gibi konuların ele alındığı toplantının açış konuşmasını Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Genç yaptı. Geri dönüşümün gündemin en önemli konuları arasında yer aldığını vurgulayan Doç. Dr. Genç, “Yaşam tarzımız çok değişti. Bizler evreni ve kendimizi tüketmeye başladığımızdan bu yana geri dönüşümü daha çok gündemimize alır olduk.” dedi.

Az tüketen, azla yetinen bir nesil olunması gerektiğine dikkati çeken Doç. Dr. Genç, şunları söyledi: “Günümüz çağı tüketim çağı olmuş durumda. Çok tüketmemeli, evreni kirletmemeliyiz. Hayatımızda birçok fazlalık var. Bu fazlalıklardan dolayı bugün bunları konuşuyoruz.”

Geri dönüşümün öneminin bilincinde olunduğunu ancak farkında olunmadığına işaret eden Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gültekin Özdemir çevre kirliliğinin denizlerde daha yakından gözlemlenebileceğinin altını çizdi. Prof. Dr. Özdemir, “Üniversitemizde geri dönüşüm adına güzel çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmaların devamı için de çaba sarf etmeye devam edeceğiz.” dedi.

Konuşmalarının ardından SDÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. İsmail Tosun ile Prof. Dr. Mehmet Kılıç, Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Mustafa Genç ile Dr. Öğr. Üyesi Nevin Güven’in katılımıyla gerçekleşen panele geçildi.

“Temel Yaklaşım İsrafın Önlenmesidir”

Prof. Dr. İsmail Tosun, atık yönetimi ile ilgili çalışmalar yürüten kurumlardan temsilcilerin de toplantıda yer aldığını belirterek “Atığı önleme”, “azaltma”, “yeniden kullanım”, “geri dönüşüm”, “enerji geri kazanımı” ve “bertaraf atık yönetimi” hiyerarşiyi oluşturuyor. Temel yaklaşım israfın önlenmesidir.” dedi. Atık yönetimi konusunda SDÜ bünyesinde yürütülen çalışmalardan bahseden Prof. Dr. Tosun, üniversitemizin tüm birimlerinde bu alanda önemli aşama kaydettiklerini dile getirdi.

“Doğaya Zarar Vermeden Atıklarımızı Değerlendirmeliyiz”

Sıfır atık projesinin ülkemiz, çevremiz ve dünyamız açısından taşıdığı önemin altını çizen Prof. Dr. Mehmet Kılıç ise konuya ilişkin “Biz üniversite olarak atık yönetimi konusunda bir sistem oluşturmayı hedefliyorduk. Çalışmalarımıza Mühendislik Fakültesi ile başladık. Daha sonra ilimizi de kapsayan bir protokol oluşturduk. İçinde bulunduğumuz çağ, bizi tüketmeye zorluyor. Bizim kültürümüzde israf yok. Doğaya zarar vermeden atıklarımızı değerlendirmeliyiz. Özellikle ilkokul ve ortaokul çocuklarına atık bilincini aşılamak istiyoruz.” diye konuştu.

Geçtiğimiz yıllardan bu yana sıfır atık konusunda yürütülen çalışmalardan bahseden Dr. Öğr. Üyesi Nevin Güven ise “Sanat eğitimi, bir duyarlılık eğitimidir. Sanat alanında öğrenciler malzemeyi gördüğü zaman iletmek istediği mesajı bu malzemeler üzerinden verebilmelidir.” dedi.

Panelin ardından geri dönüşümle ilgili çalışmalarda bulunan katılımcıların ürünleri tanıtıldı, görüşleri alındı.

Isparta’da Futbola Kar Engeli Isparta genelinde etkisini artıran kar yağışı nedeniyle bugün oynanması planlanan U14 ve U16 futbol müsabakaları, olumsuz hava şartları ve saha koşulları gerekçesiyle ileri bir tarihe ertelendi.
Tarım işçileri için 2026 yevmiye tavsiyesi açıklandı Silifke Tüm Tarım Çalışanları ve Çavuşları Derneği, 2026 yılına ilişkin tarım ve narenciye işçilerinin yevmiye ücretleri ile servis bedellerini kapsayan tavsiye kararlarını kamuoyuyla paylaştı.
Eğirdir’de Feci Kaza: 2 Genç Hayatını Kaybetti Isparta’nın Eğirdir ilçesine bağlı Kırıntı Köyü’nde otomobilin park halindeki kamyona çarpması sonucu meydana gelen kazada 18 yaşındaki sürücü Baran Duman ile Serik’li Lütfi Can Duran yaşamını yitirirken, bir kişi yaralandı.
Çevreyi kirletenlere 2026’da uygulanacak idari para cezaları belirlendi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının, 2026 yılında Çevre Kanunu’na aykırı fiiller nedeniyle kişi ve kuruluşlara uygulanacak idari para cezaları belli oldu.
Fransa’dan çocuklar için dijital kalkan: Sosyal medyaya yaş sınırı Fransa, çocukları dijital dünyanın olumsuz etkilerinden korumak amacıyla kapsamlı bir düzenlemeye hazırlanıyor. Avustralya’nın hayata geçirdiği modele benzer şekilde hazırlanan yasa tasarısı, 2026 yılının Eylül ayından itibaren 15