Geri Dönüşüm Atölye Çalışmaları Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı Yapıldı


Gündem 9.12.2019 21:18:00 0
Geri Dönüşüm Atölye Çalışmaları Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı Yapıldı

Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta Belediyesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Isparta Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen “Geri Dönüşüm Atölye Çalışmaları Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı” Güzel Sanatlar Fakültesi Saadet İkesus Performans Salonunda gerçekleştirildi.

Üniversitemiz tarafından 26 Aralık 2019 tarihinde gerçekleştirilmesi planlanan “Sıfır Atık Zirvesi”, “SDÜ’de geri dönüşüm”, “Isparta’da geri dönüşüm atölye faaliyetleri”, “Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi” çalışmaları gibi konuların ele alındığı toplantının açış konuşmasını Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Genç yaptı. Geri dönüşümün gündemin en önemli konuları arasında yer aldığını vurgulayan Doç. Dr. Genç, “Yaşam tarzımız çok değişti. Bizler evreni ve kendimizi tüketmeye başladığımızdan bu yana geri dönüşümü daha çok gündemimize alır olduk.” dedi.

Az tüketen, azla yetinen bir nesil olunması gerektiğine dikkati çeken Doç. Dr. Genç, şunları söyledi: “Günümüz çağı tüketim çağı olmuş durumda. Çok tüketmemeli, evreni kirletmemeliyiz. Hayatımızda birçok fazlalık var. Bu fazlalıklardan dolayı bugün bunları konuşuyoruz.”

Geri dönüşümün öneminin bilincinde olunduğunu ancak farkında olunmadığına işaret eden Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gültekin Özdemir çevre kirliliğinin denizlerde daha yakından gözlemlenebileceğinin altını çizdi. Prof. Dr. Özdemir, “Üniversitemizde geri dönüşüm adına güzel çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmaların devamı için de çaba sarf etmeye devam edeceğiz.” dedi.

Konuşmalarının ardından SDÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. İsmail Tosun ile Prof. Dr. Mehmet Kılıç, Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Mustafa Genç ile Dr. Öğr. Üyesi Nevin Güven’in katılımıyla gerçekleşen panele geçildi.

“Temel Yaklaşım İsrafın Önlenmesidir”

Prof. Dr. İsmail Tosun, atık yönetimi ile ilgili çalışmalar yürüten kurumlardan temsilcilerin de toplantıda yer aldığını belirterek “Atığı önleme”, “azaltma”, “yeniden kullanım”, “geri dönüşüm”, “enerji geri kazanımı” ve “bertaraf atık yönetimi” hiyerarşiyi oluşturuyor. Temel yaklaşım israfın önlenmesidir.” dedi. Atık yönetimi konusunda SDÜ bünyesinde yürütülen çalışmalardan bahseden Prof. Dr. Tosun, üniversitemizin tüm birimlerinde bu alanda önemli aşama kaydettiklerini dile getirdi.

“Doğaya Zarar Vermeden Atıklarımızı Değerlendirmeliyiz”

Sıfır atık projesinin ülkemiz, çevremiz ve dünyamız açısından taşıdığı önemin altını çizen Prof. Dr. Mehmet Kılıç ise konuya ilişkin “Biz üniversite olarak atık yönetimi konusunda bir sistem oluşturmayı hedefliyorduk. Çalışmalarımıza Mühendislik Fakültesi ile başladık. Daha sonra ilimizi de kapsayan bir protokol oluşturduk. İçinde bulunduğumuz çağ, bizi tüketmeye zorluyor. Bizim kültürümüzde israf yok. Doğaya zarar vermeden atıklarımızı değerlendirmeliyiz. Özellikle ilkokul ve ortaokul çocuklarına atık bilincini aşılamak istiyoruz.” diye konuştu.

Geçtiğimiz yıllardan bu yana sıfır atık konusunda yürütülen çalışmalardan bahseden Dr. Öğr. Üyesi Nevin Güven ise “Sanat eğitimi, bir duyarlılık eğitimidir. Sanat alanında öğrenciler malzemeyi gördüğü zaman iletmek istediği mesajı bu malzemeler üzerinden verebilmelidir.” dedi.

Panelin ardından geri dönüşümle ilgili çalışmalarda bulunan katılımcıların ürünleri tanıtıldı, görüşleri alındı.

Memurlara doğum sonrası 16 hafta ücretli izin Doğum iznine ilişkin önemli düzenlemeleri kapsayan kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunuldu. AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan “Sosyal Hizmetler Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapıl
Benzin, Motorin ve LPG Fiyat Artışına Vergi Dopingi Cumhurbaşkanı Kararı ile devreye alınan eşel mobil sistemiyle, bazı petrol ürünlerinin fiyatı artarsa, artış tutarının yüzde 75'ine kadar ÖTV'si indirilecek.
Antalya’ya sel ve hortum desteği: 108 milyon liralık kaynak Sel ve hortumdan etkilenen Antalya’da zarar gören çiftçiler için 100 milyon lira, evleri hasar alan vatandaşlar için ise 8 milyon lira olmak üzere toplam 108 milyon liralık destek ödeneği gönderildi.
1 yaşındaki bebeğine şiddet uygulayan anneye 6 yıl hapis Antalya’da 1 yaşındaki kızına şiddet uyguladığı gizli kamera görüntüleriyle ortaya çıkan anne, Antalya 34. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından “alt soya karşı eziyet” suçundan 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Finike’de trafik kazası: Yaralılar var Finike’nin Arif Mahallesi Aykırıçay mevkiinde meydana gelen trafik kazasında yaralanan vatandaşlar hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.