Glokom hastalığıyla göze gelmeyin

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Şaban Kılıç, halk arasında göz tansiyonu (karasu hastalığı) olarak bilinen glokomun dünya üzerinde önlenebilir körlük nedenlerinden birisi olduğunu açıkladı.


Gündem 11.03.2021 10:30:00 0
Glokom hastalığıyla göze gelmeyin

SİİRT (İGFA) - Operatör Doktor. Şaban Kılıç, 8-14 Mart Dünya Glokom Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, glokomun gözden beyine iletim sağlayan görme sinirinin yavaş ilerleyici ve geri dönüşümü mümkün olmayan bir hastalık olduğunu söyledi.

Kılıç, dünyada 70 milyon, Türkiyede ise tanısı konulmuş 550 bin glokomlu olduğu ve bu sayının tüm hastaların sadece dörtte biri olduğunun düşünüldüğünü ifade ederek, "Bu hastalık, daha çok 40 yaş üzeri kişilerde görülmektedir. Sinsi bir hastalık olduğu için geç döneme kadar tespit edilememektedir. Hastalık tespit edildiğinde ise sinir hasarı oluşmuş ve bu nedenle çoğu zaman geç kalınmış olabiliyor. Glokom hastalığı belirti vermeden ilerlediği için erken tanı ve tedavi çok önemlidir. 40 yaş üzeri kişilerin düzenli göz kontrollerini yaptırmaları önem arz ediyor" ifadelerini kullandı.

İLERİ YAŞ VE GENETİK

Hastalığın en önemli faktörlerinin ileri yaş ve genetik olduğuna dikkati çeken Kılıç, ailede glokom hastalığının varlığının diğer aile bireyleri için de hastalık riskini artırdığını aktardı. Kılıç, hastalığın tedavisi hakkında bilgi vererek, "Bu hatalıkta ayrıca ileri derece miyop varlığı, diyabet ve tansiyon hastalığı, travma ve bazı ilaçların kullanımı da riski artıran diğer nedenler arasında yer alıyor. Günümüzde glokom tedavisinde ilaçlar, lazer tedavisi ve cerrahi seçenekler mevcut. Hastaya ve glokom tipine göre bu tedaviler başarı ile uygulanmakta ve hastaların kör olmasının önüne geçilmektedir." şeklinde konuştu.
Şaban Kılıç, düzenli göz kontrolünün göz sağlığı açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

 


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Rektör Yılmaz, öğrencilerle güzel havada kitap okudu Rektör Yılmaz, öğrencilerle güzel havada kitap okudu
Bakan Tekin'den Erzurum'a ziyaret Bakan Tekin'den Erzurum'a ziyaret
Kış lastiği zorunluluğu 1 Nisan'da bitiyor Kış lastiği zorunluluğu 1 Nisan'da bitiyor
Teknopark İstanbul ile ASELSAN'dan işbirliği Teknopark İstanbul ile ASELSAN'dan işbirliği