GÖLCÜK'TE YENİ AĞAÇLAR DİKİLECEK

Milli Parklar Şube Müdürü Hasan Eryiğit, Gölcük'te ağaç kesimi ile ilgili olarak açıklamada bulundu.


Yaşam 29.07.2022 18:11:00 0
GÖLCÜK

Milli Parklar Şube Müdürü Hasan Eryiğit, Gölcük'te ağaç kesimi ile ilgili olarak açıklamada bulundu.

Açıklamada, “3 Şubat 2022 tarihinde ilimizde yaşanan yoğun kar yağışı afeti sonucunda Gölcük Tabiat Parkında çok sayıda ağaç devrilmesi, dal kırılmaları ve elektrik hatlarında kopmalar meydana gelmiş olup alanda Müdürlüğümüzce yapılan kontroller esnasında Günübirlik kullanım alanında ziyaretçilerin piknik yaptığı ve yürüyüş yollarında yer alan kavak ve söğüt ağaçlarının mevcut durumların sağlıklı olmadığı gövde şekil bozukluğu, mantar vb. gibi sebeplerden dolayı gövdelerde çürümeler,  tamamen kuruyan ağaçlar, tepe ve yan dallarında kurumalar olduğu, içleri çürüdüğü görülmüş devrilme ve dal kırılması riski taşıdığından can ve mal güvenliğini tehdit etmekte ve tehlike yaratmaktadır.

Söz konusu ağaçlar melez kavak klonu olup endüstriyel bir ağaç türüdür. Ormanlarımızda yetişen yerli kavak türü değildir. Gölcük Gölü, DSİ rasatlarına göre 1970 yılında 1385,95 m kotunda ölçülmüş olup bu kot mevcut kavak ağaçlarının bulunduğu alana denk gelmektedir. Söz konusu kavaklar hızlı gelişmesinden ötürü 1970 li yıllarda dikildiği tahmin edilmektedir.

Endüstriyel olarak 10-12 yılda kesime ulaşan melez kavak ilerleyen yıllarında; iklim faktörleri, böcek, mantar, toprak özellikleri ve doğa koşullarında hastalanabilir, "kusurlu" bir takım özellikleri olabilir ve hatta belli bir zaman sonra kurumaktadır.

Yine Müdürlüğümüz sorumluluk alanlarından Yazılı Kanyon Tabiat Parkında 22.07.2018 tarihinde Günübirlik kullanım alanında kızılağaç devrilmesi sonucu 1 çocuk yaralanmıştır.

Bu sebeplerle Gölcük Tabiat Parkında bulunan can ve mal güvenliğini tehdit etmekte ve tehlike yaratan kavak ağaçları ile kar yağışı nedeniyle kırılan devrilen ağaçlar Orman Kanunu ve ilgili diğer mevzuatlar kapsamında hazırlanacak Olağanüstü Hasılat Raporu ile kesilmektedir.

Alanda restorasyon kapsamında kesilen ağaçların yerine ilk dikim sezonunda eşsiz peyzaj değeri taşıyacak şekilde asli orman ağacı türlerimizle ağaçlandırma projesi ile yeni ağaç dikimi yapılacaktır."


Isparta'da köylüler yağmur için ellerini semaya açtı Isparta'da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve kuraklık tehlikesine karşı köylüler yağmur duasına çıktı.
BÖCEK'TEN HAYVAN ÜRETİCİLERİNE YALAMA TAŞI DESTEĞİ Antalya Büyükşehir Belediyesi, yayla ve kırsaldaki hayvancılık faaliyetlerinin devamlılığı için bugüne kadar kent genelinde görülmemiş-duyulmamış bir desteğe imza attı.
CHP HEYETİ BAŞKAN MUSTAFA ÖZERİ’İ ZİYARET ETTİ CHP HEYETİ BAŞKAN MUSTAFA ÖZERİ’İ ZİYARET ETTİ
AKSU’DA 23 NİSAN ÇOCUK ŞENLİĞİ Antalya Aksu Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı Aksu Güreş Sahası'nda "23 Nisan Çocuk Şenlikleri" ile kutlayacak.
"Eğirdir gölü özel hükümleri revizyonu toplantısı yapıldı "Eğirdir gölü özel hükümleri revizyonu toplantısı yapıldı