GÖNEN’Lİ BAYANIN VATANSEVERLİĞİ..


Yaşam 18.07.2020 14:04:00 0
GÖNEN’Lİ  BAYANIN VATANSEVERLİĞİ..

Yuvacca yayla köyünün Gönen’ e taşınmasından sonra Yuvacca Türkmen yörükleri artık Gönen’ in ana direği anlamı nda öz halkından olurlar. Hayvancılığın yanısıra ev-dokuması ve toprakla uğraşan bir vatansever Gönen’ li bayandan bahsetmek istiyorum.

Osmanlı dönemidir. Yıl 1849 ‘un 10 hazıran’ ıdır. Tarlasına ektiği fasulyelerin bakımına gelen Gönen’ li bayan Halime Hatun’ un yurtseverlik duygusunadayalı bir kahraman tavrın dan söz etmek istiyorum. 

Gönen’ li Halime Hatun Mamanastırlı Mustafalar sülalesinin gelini. Kasab mahallesine gelin gitmiş. Aslen Gönen’ in Pazar mahallelisi.

Memleketsever Halime Hatun Hamidoğulları Beyliği son beyi Kemâlettin Hüseyin Bey’ in akrabası.  Bir zamanlar Gönen –Uluborlu arasında bulunan bir Türkmen yörük köyü.

Yuvacca yayla köyünden son Hamidoğlu beyliğinin kalan topraklarını yönetip Gönen’ in Hamidoğu Beyliğinin başkenti yapan  Hamidoğlu Hüseyin annesinin köyü. Köy 1780’ lerde kalktı. Gönen’e taşındı. Haidoğlu Beyi Hüseyin beyinin de mezarı Gönen’dedir.                                                               Hamidoğlu beyi Kemâlettin Hüseyin annesi Gönen Yuvacca yayla köyündendir. Gönenlidir!

Anlayacağınız kayıtlar  Yuvacca Türkmen yörüklerinden biri olduğu noktaya götürüyor beni....   

Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılmasından sonra Eğirdir ve Isparta bölgesinde kurulan 2. Dönem Anadolu beyliklerinin ilk son beyi,  Beyliğin kurucusu Feleküddin Dündar Bey ‘in de anne soyu yine Gönen’ lidir. Beylerden  İlyas, Hızır beyler ile dedesi Hamid  beyinin bir ayağı hep Gönen’ de olmuştur.

Hamidoğlu sancağının Gönen kazasından Mamanastırlı Mustafalarlar sülalesinden hacı Ali Oğlu Osman ağanın kızı Habibe Halime hatun kendi tarlası olan Harap bağı bölgesin de ekilen fasulyelerinin bakımı yapmak ister. Ot çapalama anında bir çömlek çapasına takılır. Taş niyetiyle çıkarmak ister. Kazar, kazar... 

Bir çömlek dolusu altın Bizans parası! Görür!. .10 haziran 1849 günü kat-kat baş örtülerinin birisinin içine kırık çömlekle birlikte birkaç okka altın Bizans paralarını alır. Oracıkta bir şükür namazı kılar.. Sakinleşir!.

Kendisine, omuzlarına bir yük binmiştir. Osmanlı’ ya vergi veren Macar ve Avusturya egemen likleri her an Osmanlı’ ya karşı kan dökme hevesindedirler. Acelecilikle altın para dolu çömleği Gönen Bey’i ile Kadılığın aynı anda olduğu mekanda vefalı Osmanlı’ ya, devletine Osmanlı bütçesine teslim etmek ister.  Kendi varlığının devamı ancak vefalı devletinin ayakta kalmasıyla olacağının farkındadır Gönen (Konana)’lı bayan..                                                                                                             

Her ne kadar da olsa Osmanlı kanunları: Kendi mülkünde bulu nan definler mülk sahibinindir” dese de. Buna aile önem semez. Son bir aile toplantısında artılar, eksiler konuşulur.                    Aile karar verir: Devlete teslim etmek!.                                   

Darphaneye tesliminden sonra zaten kensdisine Osmanlı kanunları gereği bir ödül verilecini de pek düşünmez. 371 Dirhem altınların, o günkü geçerliliği 2 564,5.18 dirhemdir. Anlayacağınız 30 dönüm verimli Gönen ’ den tarla ederidir.

Gönen beyi ve Gönen Kadı’nsına tutanakla teslim edilir çöm lek ve altın paralar.                                 

Bir yıl dolma-dan vatansever GÖNEN’ li  hacı Ali Oğlu Osman Kızı Habibe Halime Hatun’ a bir teşekkür yazısı Sultan Abdül mecid imzalı şükran yazısı ve bir şeref madalyası gönderilir. 

Araştırma:  Bayram AYGÜN- Emekli öğretmen


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Keşan'da Deniz Zaferi kutlandı  Keşan'da Deniz Zaferi kutlandı 
New York Türkevi'nde unutulmaz iftar yemeği New York Türkevi'nde unutulmaz iftar yemeği
Karacabey’in çehresi değişiyor Karacabey’in çehresi değişiyor
Ticaret'ten iki yılda 850 milyon TL idari ceza! Ticaret'ten iki yılda 850 milyon TL idari ceza!