GÜL ÜRETİCİLERİ HUZURSUZ BİR ŞEKİLDE GÜLLERİNİ TOPLUYORLAR


Gündem 18.05.2020 00:56:00 0
GÜL ÜRETİCİLERİ HUZURSUZ BİR ŞEKİLDE GÜLLERİNİ TOPLUYORLAR

Türkiyenin gül bahçesi denildiği zaman akla gelen ilk yer şüphesiz ki başta Isparta ve sonrada Burdur'dur. İnsanlar için en özel çiçeklerden birisi olarak kabul edilen gülün ise Isparta içinde yeri ayrı. Öyle ki şehirde yetişen güller Isparta gülü diye biliniyor. Kokusu ve bakmaya doyulmayacak güzelliği ile Isparta gülü diğer güllere oranla insanların daha fazla ilgisini çektiği bilinen bir gerçek. Isparta gülü insanlar için o denli ilgi çekici ki kozmetiğe kadar her sektörde bu eşsiz çiçeğin kokusundan faydalanılıyor.

Isparta gülü ise neredeyse 130 yıldır Burdur'uda kapsayan bu topraklarda yetişiyor. Yetiştirilmeye başlanmasının hikayesi de en az çiçek kadar etkileyici ve hayret verici. Gül ticaret olarak üreticisinden çok tüccarının yüzünü güldürüyor.

Bu yıl tüm Dünyayı kasıp kavuran Covit19 salgınını fırsat bilen Gülbirlik ve gül tüccarları, yüksek kar elde etmenin arayışları içine girdi. İhracat konusunda henüz bir karar vermeyen açıklama yapmayan Hükümete rağmen İhracatın bu yıl olmayacağını ve kota ile sınırlı ürün alacaklarını söyledikleri iddia ediliyor. Ürün fazlalığı nedeniyle gül kilosu geçen yıla oranla çok daha düşük olacağı da iddialar arasında. Gül üreticileri bu dedikodular yüzünden ciddi şekilde endişe içindeler. Zararına gül satacakları korkusu içerisinde güllerini topluyorlar. Bugüne kadar sürekli gül tüccarlarının leyhine kararlar veren fiyat belirleyen Gülbirlik, bu yılda pandemiyide bahane ederek daha çok kar elde etmenin mi fırsatını kolluyor?

Geçen yıl kilosu 7,8 liradan alınan gül bu yıl için en az 9 tl beklentisi var!

Dünya'da başta gül yağı ve gül yağından elde edilen kozmetik, ilaç, temizlik ürünü, gıda gibi önemli faktörleri içinde barındıran gül, hayatın önemli bir ürünü haline geldi. Isparta'da binbir zahmet Gül üretimi ile ilgilenen çiftçiler, gül üretimi, bakımı, toplaması kendilerine 6-7 liraya mal olduğunu söylüyorlar. Bu yıl beklenilen fiyatın en az 9 lira olması gerektiğini aksi takdirde tüccarlar ve gül birliğe hamallık edecekeleri kanaatini taşıyorlar.

Geçtiğimiz günlerde Karadenizdeki Çay üreticilerin imdadına yetişen Hükümet, Gül üreticileri içinde devreye girerek haklarını savunmalarını istiyorlar.

Gazipaşa’da Yaralı Yaban Keçisine Şefkat Eli Gazipaşa’nın Doğanca Mahallesi kırsalında arka ayakları kırık halde bulunan ve köpek saldırısına uğradığı iddia edilen yaban keçisi, DKMP ekiplerince tedavi altına alındı. Tedavisinin ardından doğal yaşamına bırakılması planlanıyo
Isparta Ticaret Borsası Üyeleriyle Buluştu Isparta Ticaret Borsası’nın düzenlediği istişare toplantısında zirai don, AB Gülyağı tescili, elma ihracatı ve hayvancılıkta yeni teknolojik yatırımlar ele alındı; üyelerle ilişkiler güçlendirildi.
Fikir Isparta, Müteahhitler Birliği’ni ağırladı Sektör buluşmaları kapsamında inşaat sektörünün sorunları masaya yatırıldı
Daşdöner’den Esnafa Yakıt Müjdesi” Isparta Şoförler, Otomobilciler ve Nakliyeciler Esnaf Odası Başkan Adayı Faruk Daşdöner, şoför esnafının en büyük gider kalemi olan akaryakıt sorununa kökten çözüm getirecek projeyi yerinde inceledi.
CHP’li Aliye Coşar: “İçinde Halk olmayan bu bütçeyi reddediyoruz” CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar, TBMM Genel Kurulu’nda 2026 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşmelerinde iktidarı sert sözlerle eleştirdi.