İkinci el araç satışlarında yeni dönem bugün başladı!


Yaşam 1.09.2020 13:02:00 0
İkinci el araç satışlarında yeni dönem bugün başladı!

İkinci el araç ticaretinde yeni dönem bugün resmen başladı. Çıkarılan yeni düzenlemeyle ikinci el araç ticareti yapmak isteyenlere yetki belgesi ve araçlara ekspertiz zorunluluğu getiriliyor. Bugün başlayan dönemle tüketici mağduriyetleri son bulacak ve vergi kaybının önüne geçilecek. Ayrıca güvenli ödeme sistemi ile dolandırıcılık olaylarının da önüne gelecek. İşte ikinci el araç satışlarıyla ilgili yeni dönem...

 

 Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Erkoç, Türkiye genelinde 70 bini aşkın motorlu araç satıcısı olduğunu ve ayaküstü ticaret yapanlar sebebiyle birçok sorunla karşılaşıldığını ifade ederek, 2019'da el değiştiren 8 milyon 600 bin aracın 5 milyona yakının meslekle alakası olmayan kişilerce yapıldığını bildirdi. Sektör olarak yeni yönetmeliği memnuniyetle karşıladıklarını vurgulayan Erkoç, şöyle konuştu: "Yeni düzenlemeyle ikinci el araç ticareti yapmak isteyenlere yetki belgesi ve araçlara ekspertiz zorunluluğu getiriliyor. 1 Eylül'de başlayacak ikinci el otomobilde yeni dönemle tüketici mağduriyetleri son bulacak ve vergi kaybının önüne geçilecek."

"YÜKÜMLÜLÜKLERE UYMAYANLARA YAPTIRIM UYGULANACAK"

Erkoç, söz konusu yönetmelikle ikinci el araç ilanını yapan firmaların yetki belgesi numarasına yer vermesinin ve belgedeki işletme adı veya unvanını kullanmasının zorunlu olacağına dikkati çekerek, "İlanda tüketicileri yanıltıcı bilgi ve belgelere yer verilemeyecek, yükümlülüklere uymayanlara para cezası uygulanacak ve bunların yetki belgesi de iptal edilebilecek." ifadelerini kullandı.

İnternet sitelerinde ve oto pazarlarında kendilerini motorlu araç satıcısı olarak tanıtıp araç satışı yapan kişilerin vatandaşları kandırarak dolandırıcılık yapabildiğini belirten Erkoç, şunları kaydetti: "Bu işi merdiven altı yapan kişiler sigorta şirketlerinden 'pert' kayıtlı araçları hasarlı alıp tamir ederek vatandaşlara satabiliyor. Aynı şekilde kilometresi yüksek araçları kilometresini düşürerek satıyorlar. Vatandaşlarımızın aracı satın aldığı şahsı bir daha görme şansı olmuyor. Yetki belgesi olan kişilerden ve yeterliliği bulunan yerlerden araç alındığında, en ufak bir problem yaşandığı takdirde insanlar karşısında muhatap bulabilecek, aldığı aracı iade etme şansı olacak. Tüketici mağduriyetleri son bulacak, insanlar yetkili satış merkezlerine güven duyacak."

"GÜVENLİ ÖDEME SİSTEMİ GELECEK"

Erkoç, yönetmelikte yer alan güvenli ödeme sistemi sayesinde kandırma olaylarının da önüne geçileceğini belşrterek, satışlarda paranın bankada blokeli olacağını, her iki tarafın işlemi bittikten sonra bu blokenin kalkacağını, böylece satıcının da alıcının da korunacağını dile getirdi.

 

Meslekle alakasız kişilerin yaptığı satışlar sebebiyle her geçen gün artan kayıt dışılığa ve suni fiyat artışına dikkati çeken Erkoç, yeni dönemle vergi kaybının da önleneceğini, ikinci el araba sektörünün kayıt altına alınacağını bildirdi. Erkoç, yönetmelikte belirtilen ikinci el araçlara garanti verme zorunluluğuna da değinerek, satılan araç 2-8 yaşında ve 160 bin kilometre altındaysa bu araçların ekspertizi yaptırıldıktan sonra 3 ay 5 bin kilometre garantisiyle satılacağını ve aracını satan kişinin ekspertiz yaptırmadan satışı gerçekleştiremeyeceğini sözlerine ekledi. Kaynak: https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/09/01/son-dakika-haberi-ikinci-el-arac-satislarinda-yeni-donem-bugun-basladi-iste-ikinci-el-arac-satisindaki-duzenlemenin-detaylari?paging=3  

KGM’den sürücülere kış yolculuğu uyarısı: Kapalı yollarda ısrarcı olmayın Karayolları Genel Müdürü Ahmet Gülşen, önümüzdeki üç gün boyunca etkili olması beklenen yoğun kar yağışı nedeniyle sürücülere önemli uyarılarda bulundu.
Ak Parti'li Söker’den don nöbetindeki çiftçilere destek AK Parti Serik İlçe Başkanı Ahmet Söker, Sarıabalı Mahallesi’nde soğuk hava nedeniyle zirai don nöbeti tutan örtü altı üreticilerini ziyaret ederek, emekçi çiftçilere destek mesajı verdi.
Orhan Okullu: “Hedef 2026’da da Altın Kemer” 2025 CW Enerji Yağlı Güreş Ligi şampiyonu Baş Pehlivan Orhan Okullu, ödül töreninde kemerini alırken; ustası Kemal Yılmaz’ın “Yılın En Başarılı Antrenörü” seçilmesiyle çifte gurur yaşadı.
Yeşilova belediyesi’nde yeni yıl hedefleri personelle değerlendirildi Yeşilova Belediyesi’nde 2025 yılının son personel toplantısı, Belediye Başkanı’nın başkanlığında tüm personelin katılımıyla gerçekleştirildi; yıl boyunca yapılan çalışmalar değerlendirilirken 2026 hedef ve projeleri istişare edild
Yıllardır Atıl Kalan Aqua Park, Masal Park’a dönüşüyor Isparta’da uzun yıllar atıl durumda kalan eski aqua park alanı, Isparta Belediyesi tarafından kente kazandırılıyor.