İletişimin Dezenformasyon Bülteni yayımlandı


Gündem 21.11.2022 23:00:00 0
İletişimin Dezenformasyon Bülteni yayımlandı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca, 14-20 Kasımı kapsayan Dezenformasyon Bülteni yayımlandı.

ANKARA (İGFA) - İletişim Başkanlığınca yayımlanan Dezenformasyon Bülteninde İstiklal Caddesindeki terör saldırısına ilişkin, terör örgütü PKK ve Suriye uzantısı YPGnin sosyal medyadaki propaganda araçlarınca Somalili olduğu iddia edilen bir kadının görüntülerinin dolaşıma sokulduğu belirtildi.

Görüntüdeki kadının, Ahlam Albashırın ablası olduğu ve "kardeşinin İstanbul’daki saldırıyla hiçbir ilgisi olmadığını söylediği" yönündeki iddiaların tamamen gerçek dışı olduğu vurgulanan bültende, "Görüntülerdeki kadının konuşması, Kardeşim Somaliden Türkiyeye gitti. İstanbulda yaşıyor. Patlamayı kardeşim yapmadı. PKKyı tanımıyoruz bile. şeklinde, kasıtlı olarak yanlış tercüme edilmiştir. Söz konusu görüntüde, iddia edildiği gibi ifadeler kesinlikle yer almamaktadır. Konuşmada, Türkiye’de yaşayan Somalilere, dikkat etmeleri gerektiği yönünde, uyarılar yapılmaktadır." ifadelerine yer verildi.

Bültende ayrıca, "İstiklal Caddesindeki terör saldırısının faili eve gidip polisi beklemiş" iddiasının ise Türkiye Cumhuriyetinin kurumlarının ve kolluk gücünün titizlikte yürüttüğü operasyonlara gölge düşürmek maksadıyla ortaya atıldığı ifade edildi. Teröristin yapılan geniş çaplı inceleme sonucu belirlenen adreste yakalanarak gözaltına alındığı vurgulandı.

Öte yandan bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan "İngiltere İstiklal Caddesindeki terör saldırısından üç gün önce vatandaşlarını uyardı" iddiasının da bir çarpıtma olduğu aktarılan bültende, söz konusu iddiaların dayanağı olarak gösterilen metnin Birleşik Krallıkın web sitesindeki ülke rehberinden alındığı, bu rehberde 226 ülke ve bölge ile ilgili koronavirüs, güvenlik, giriş gereklilikleri ve seyahat uyarıları hakkında genel bilgilerin yer aldığı ifade edildi.

Dezenformasyon bülteninde, "İstiklal Caddesindeki saldırıyı Jiyan Tosun isimli şahıs gerçekleştirdi." iddiasının da bazı sosyal medya hesaplarından paylaşıldığını ancak iddianın gerçeği yansıtmadığı vurgulandı.

Bültende, Yunan basınında yer alan, "İstiklal Caddesindeki terör saldırısında yaralanan Yunan vatandaşı Anna Depola, kaldırıldığı hastanede kötü muamele gördü ve tedavi ücreti talep edildi." iddiasının doğru olmadığı, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alınan Depolanın patlama anında vücuduna saplanan parçanın çıkartıldığı, gerekli tedavisinin yapıldığı ve herhangi bir ücret talep edilmediği bildirildi.

Bültende yer alan "Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kendi şirketine bağlı otel arazisini genişletmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuru yaptı." iddiasının da asılsız olduğu vurgulandı.

Söz konusu bültenin son sayısına ulaşmak için tıklayabilirsiniz.


Yurtta bugün hava nasıl olacak? Yurtta bugün hava nasıl olacak?
Hentbol Erkekler'de normal sezon sona erdi Hentbol Erkekler'de normal sezon sona erdi
Bursa Nilüfer'de sportif başarılar ödülle taçlandırıldı Bursa Nilüfer'de sportif başarılar ödülle taçlandırıldı
İzmir Karabağlar'da mesaiye 'Temizlik'te başladı İzmir Karabağlar'da mesaiye 'Temizlik'te başladı
Burdur'da su kaynakları arttırılacak! Çalışmalar incelendi! DSİ 18. Bölge Müdürü Osman Erkan, Tefenni Beyköy'de sondaj çalışmaları hakkında incelemelerde bulundu. DSİ'nin Burdur'daki su kaynaklarını geliştirmek için çalışmaları devam ediyor.