İran’da internete sansür yasası!


Gündem 29.07.2021 13:30:00 0
İran’da internete sansür yasası!

Basın özgürlüğü konusunda dünyada en zayıf ülkeler arasında yer alan İranda internet ve sosyal medyadaki haber ve etkileşimi kontrol altına alabilmek için yeni bir yasa çıkıyor.

İran Parlamentosu, uzun süredir üzerinde tartışılan ve internet sansürünü bir üst seviyeye çıkaracak olan yeni yasayı onayladı. Toplam 209 milletvekilinden 121inin desteğiyle kabul edilen yasanın, İslam Cumhuriyetinin güçlü anayasal inceleme organı olan Muhafızlar Konseyi tarafından da onaylanması gerekiyor. Ancak, ülkenin en muhafazakar kesimini temsil eden bu organın söz konusu yasağa sıcak baktığı biliniyor.

Parlamentodaki muhafazakarlar tarafından başlatılan ve yıllardır tartışılan yasa tasarısı, ülke genelinde şiddetli eleştirilere yol açmıştı.

Yasayı destekleyenler, sosyal medya ve mesajlaşma platformlarını daha iyi denetlemek ve internetin "millileştirilmesini" istiyor. Ayrıca tasarıya göre tüm internet kullanıcıları kayıt altına alınacak ve İranlıların internet bloklarını aşmak için kullandıkları tüm VPN uygulamaları yasaklanacak.

euronewste Hüseyin Koyuncunun aktardığı habere göre, Hükümet, mesajlaşma hizmetleri gibi yerel alternatifler sunmaya çalıştı, ancak kullanıcı sayısı yeterli seviyeye ulaşamadı. Buna karşı İran batılı platformları yasaklayarak, Çinde uygulanan modeli yürürlüğe sokmak istiyor.

İranlı araştırma grubu ISPA tarafından yapılan bir ankete göre, İranlıların yüzde 70inden fazlası WhatsApp kullanıyor, ve yalnızca yüzde 5i İranın Sorush messengerını kullanıyor. Yeni yasa WhatsApp da yasaklı servisler listesine girebilir.


Yeşil Dönüşüm toplantısına sanayicilerden yoğun ilgi Yeşil Dönüşüm toplantısına sanayicilerden yoğun ilgi
Üniversite öğrencilerinden Mudanya'ya tarihi gezi Üniversite öğrencilerinden Mudanya'ya tarihi gezi
Vali Gökmen Çiçek Turizm Haftasını öğrencilerle kutladı Vali Gökmen Çiçek Turizm Haftasını öğrencilerle kutladı
A Milli Kadın Hentbol Takım'ın EURO 24'teki rakipleri belli oldu A Milli Kadın Hentbol Takım'ın EURO 24'teki rakipleri belli oldu
Isparta Belediyesi dalgıçları gölde temizlik çalışması yaptı Isparta Belediyesi dalgıçları gölde temizlik çalışması yaptı