Eğitim

Eğitim Haberleri

İran Heyeti Isparta’da


Eğitim 14.09.2021 13:28:00 0
İran Heyeti Isparta’da

İran Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Hossein Zeynali ve İranlı iş insanları ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler’i ziyaret etti. Ziyarette iki ülke arasında, tarım, ticaret ve eğitim konularında işbirliği yapmak için fikir alışverişlerinde bulunuldu.

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Gül ve Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (GÜLAB) ve Isparta Ticaret Borsası Başkanlığı’nın işbirliği ile İran’dan Tarım Bakan Yardımcısı Hassein Zeynali önderliğinde başta gül yağı ve gül suyu olmak üzere aromatik yağlar, bitki suları ve gıda ürünleri üretimi yapan 15 firma temsilcisi Isparta’ya geldi.

Heyet ilk olarak ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler’i ziyaret etti.

ISUBÜ ve Isparta Ticaret Borsası’nda düzenlenen toplantılarda iki ülke arasındaki, tarım, ticaret ve eğitim konuları masaya yatırıldı. ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, iki ülkenin tarımsal alanda yapacakları işbirliklerinin yanında öğrenci ve öğretim üyesi değişim programlarının da olacağını söyledi.   Rektör Diler, “İran’la ülkemiz arasındaki özellikle tarımsal alanda yapılabilecek ikili ilişkileri bu toplantıda değerlendireceğiz Isparta ile İran arasında tarımsal alanda tıbbi ve aromatik bitiler alanında hem üniversite bazında hem de özel sektör bazında ne gibi etkinlikler ve ortaklaşa işbirliği yapılabilecekse hep birlikte inşallah değerlendireceğiz. Üniversitemizin ilk uluslararası işbirliği değil İran’la da benzeri işbirlikleri olabilir özellikle öğrenci, öğretim elemanı değişimi gerçekleştirilebilir, bununla ilgili uluslararası ilişkiler ofisimiz her türlü etkinliğe ve işbirliğine hazırdır” dedi.

İran Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Hossein Zeynali,  hem eğitim hem de tarımsal alanda her türlü işbirliklerine açık olduklarını belirterek, “Her iki ülkede tecrübelerini ortaya koyarsa büyük ticaretler ve ihracatlar gerçekleştirir. Sıcak karşılamanız için biz çok teşekkür ediyoruz. Biz uzun bir yoldan geldik ama sizler bizim için zaman ayırmışsınız teşekkürlerimizi bildiriyoruz. Biz eğitim konusunda da sıcak bakıyoruz, bu konuya İran tarafından ve aynı Isparta tarafından bu gül sanatının konusunda onun yan ürünlerinde iyi bir toplantıda iyi bir sonuca varırız özellikle eğitim konusunda ısrar ediyorlar. İnşallah eğitim konusunda da çok değerli işler sonuçlandırırız. İnşallah bu ortak tecrübeleri birbirilerine karşı karşıya getiririz. Dünya seviyesinde iki ülke içinde büyük ihracatlar olur büyük anlaşmalar olur inşallah gelecekte büyük bir ticaretimiz iki ülke içinde arzu ediyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Rektör Diler tarafından İran Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Hossein Zeynali’ye ISUBÜ logosu takdim edildi.  Heyet daha sonra Isparta Ticaret Borsası Başkanlığı’na geçti. ITB Başkanı Ahmet Adar tarafından karşılanan heyet, üretici firmalarla bir araya geldiler. Türkiye-İran Gül Sektörleri İstişare Toplantısında karşılıklı sunumlar yapılarak hangi alanlarda işbirliği yapılabileceği üzerinde duruldu.  Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Gül ve Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (GÜLAB) Müdürü Doç. Dr. Sabri Erbaş, İran heyetinin ziyaretinden güzel sonuçlar alınacağına inandığını belirtti.

Isparta Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanımız Ahmet Adar, “Öncelikle hepiniz hoş geldiniz. Isparta Ticaret Borsası olarak ilimizdeki üretilen ürünlerin yurt dışında pazarlanması için İran ve diğer ülkelerle ikili görüşmeler yapmayı çok önemsiyoruz. Bu görüşmeler hem ülkemize hem de İran’a  büyük katkı sağlayacaktır. İkili görüşmelerin önemini benimsiyor ve yurtdışı fuar ve istişare toplantılarına da katılım sağlıyoruz. Daha önceki yıllarda Isparta Valiliği, Borsamız ve Ticaret Odasıyla birlikte İran’a gittik. Bazı fabrikaları ve üretim tesislerine gezerek ikili görüşmeler yaptık. Bunun sonucunda az da olsa ihracat yapan üyelerimiz oldu. Bu yapılan görüşmelerin hem üyelerimize hem de ülkelerimize büyük katkı sağladığına inanıyorum. Türkiye’deki üretici firmalarımız ile karşılıklı iş görüşmesi yaparak daha iyi tanıma ve ihracat yapma fırsatları bulacağınızı düşünüyorum. İlerleyen zamanlarda üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda biz de iadeyi ziyaret edebiliriz. Katılımlarınızdan dolayı İran Tarım Bakan Yardımcısı Sayın Hossein Zeynali’ye,  Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörümüz Sayın Prof. Dr. İbrahim Diler’e ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Görüşmelerin ilimize, ülkemize hayırlı olmasını temenni eder, başarılar dilerim” dedi.

Konuşmacılarının ardından yapılan plaket takdimi sonrası gül sektöründe faaliyet gösteren firmalar ile İran heyeti arasında ikili görüşmeler gerçekleştirildi.

Toplantı, iki ülkenin işbirliğinin geliştirilmesi temennilerinin ardından son buldu.

 

 


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin! Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin!
Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak
Sedat Yalçın'dan Bursa'ya 'uydu-kent' projesi Sedat Yalçın'dan Bursa'ya 'uydu-kent' projesi
Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı