İstanbul Boğazı, yılda 70 bin ton çamurdan kurtulacak


Gündem 15.06.2021 13:00:00 0
İstanbul Boğazı, yılda 70 bin ton çamurdan kurtulacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bağlı kuruluşlarından İSKİ, İstanbul Boğazı için dev bir çevre yatırımını hayata geçiriyor.

İSTANBUL (İGFA) - Yaklaşık 2,4 milyon İstanbullunun atıksuyunun, biyolojik yöntemlerle arıtılmasını sağlayacak Baltalimanı Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinde çalışmalar hızla devam ediyor. Ön arıtmadan geçerek İstanbul Boğazına gönderilen atıksular, çok daha ileri düzeyde bir arıtma sürecinden geçecek. Bu sayede İstanbul Boğazı, yılda 70 bin ton çamurdan kurtulmuş olacak.

Günlük 600 bin metreküp atıksuyu arıtabilecek tesisin kapasitesi, ihtiyaç duyulması halinde 1.3 milyon metreküpe kadar çıkartılabilecek. Bu yönüyle de kentin en büyük biyolojik arıtma tesislerinden biri olma özelliğini taşıyan tesis, şehrin toplam atık suyunun 6’da 1’ini arıtabilecek.

Öte yandan Türkiye’de ilk kez Baltalimanı Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinde uygulanacak “yumurta kesitli çamur çürütücüler” sayesinde verimlilik çok daha büyük oranda artacak. Çamurların çürütülmesi esnasında ortaya çıkan metan gazının elektrik enerjisine dönüşeceğini belirten İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, tesisin kendi elektrik ihtiyacının yüzde 60ını üretebileceğini ifade etti. Bu sayede yılda 23 milyon liralık bir enerji tasarrufu sağlanması hedeflendiğini kaydeden Mermutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun önerisiyle hayata geçirilecek uygulamayla, tesisin çamur çürütme tankları, İstanbul Boğazı’nın siluetine uygun şekilde renklendirilip ışıklandırılacağı, 6 tank, sanatsal bir çalışmayla, hem estetik hem de çevreci bir görünüme kavuşacağını söyledi.


Milli Takımın yarısı İnegöl’den Milli Takımın yarısı İnegöl’den
Almanya Cumhurbaşkanı Ankara'da Almanya Cumhurbaşkanı Ankara'da
Esra Tunçbilek ilk belediye Başkan Vekili oldu Yeni dönem için Isparta Belediye Başkan vekili olarak ilk görev alan isim Belediye meclis üyesi Avukat Esra Tunçbilek oldu.
Burdur'da uyuşturucuya geçit yok! 2 şahıs tutuklandı Burdur’da gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda 2 kişi tutuklandı.
Isparta’da gül üreticilerin yüzü gülüyor Gülbirlik’in 2023 dönemine ilişkin mali genel kurul toplantısında, 2023 yılına ilişkin elde edilen gelirden gül üreticilerine kilo başına 4 lira 57 kuruş kar payı verilmesine karar verildi.