İzmir Aliağanın tarlalarında tıbbi hasat

İzmirin Aliağa ilçesinde tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amacıyla Anadolu Adaçayı ile İzmir Kekiğinin hasadı yapıldı.


Gündem 1.10.2021 07:00:00 0
İzmir Aliağanın tarlalarında tıbbi hasat

İZMİR (İGFA) - Aliağa Kaymakamlığı Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ile Aliağa Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi iş birliğinde ‘Tarla Günü’ etkinliği düzenlendi. "Üreticiye Kazanç Tüketiciye Sağlık Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması" Projesi kapsamında düzenlenen etkinlikte Aliağalı üretici çiftçi kadınlar tarafından yetiştirilen Anadolu Adaçayı ile İzmir Kekiğinin hasadı yapıldı.

Kooperatifin kadın çiftçilerle birlikte tarım yapmak amacıyla 2019 yılında Aliağa Belediyesi’nin destekleriyle kurulduğunu belirten Aliağa Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Berrin Argunhan, tarımsal faaliyetin dışında yine belediyenin destekleriyle kadın istihdamına yönelik olarak yeni doğan çanta dikimi, yöresel helvacı kilim dokuma çalışmaları gerçekleştirdiklerini söyledi. Aliağa’nın 500 yıl önce bir tarım merkezi olduğunu belirten İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen ise, “Aliağa sanayisinin yanı sıra gizli bir tarım kentidir. Aliağa’da 50 bin ton tarımsal üretimimiz var. 6 bin 600 ton meyve, 4 bin ton sebze üretimimizle birlikte 458 ton et üretimimiz bulunuyor. Aliağa’nın tarımdaki potansiyelini biliyoruz. Aliağa’da tarımın var olduğunu ortaya çıkartıyoruz” dedi. 

Aliağa’nın geçmişte hem tarım hem de balıkçılık alanında çok önemli bir bölge olduğunu ifade eden Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, sanayiye odaklanarak tarım ihmal edildiğini belirterek, "Sadece sanayiye odaklanıp Aliağamızın verimli topraklarını değerlendirmemek Aliağa’ya ihanet olur. Tarım, olmazsa olmazlarımızdandır. Pandemi sürecinde tarım üretiminin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık" diye konuştu. Tarımsal üretimin arttırılması adına Çaltılıdere Mahallemizde bulunan 22 dönümlük bu arazide fidanlık kurduklarını anlatan Başkan Acar, "Fidanlığımıza 800 tane meyve ağacı, yaklaşık 8 bin adet akasya ve dut ağacı diktik. Yaklaşık 12 bin 500 adet süs bitkisi yetiştiriyoruz. Dikilen ağaçları yapacağımız peyzaj çalışmalarında kullanmak üzere de yetiştirdik. Aliağa Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifimizle birlikte fidanlıkta yetiştirilen ürünler pandemi döneminde semt pazarımızda online olarak satışa sunuldu. Aliağamız tarım konusunda önemli bir potansiyeli barındırıyor. Yeter ki bu potansiyeli el birliğiyle değerlendirelim" diye konuştu.

Üretimin bereketli ve bol olmasını dileyen katılımcılar daha sonra Aliağa Kaymakamı Ömer Karaman ve Belediye Başkanı Serkan Acar ile birlikte el emeği ve doğal ürünler stantları ziyaret ederek, tarlaya indi. Tarlada, Anadolu Adaçayı ile İzmir Kekiğinin hasadını gerçekleştirdi.

 

https://www.youtube.com/watch?v=I6BgALjYZbo


Kocaeli'de yeni araçlar İtfaiyenin gücüne güç katacak Kocaeli'de yeni araçlar İtfaiyenin gücüne güç katacak
Bitkisel en yüksek yeterlilik fındıkta Bitkisel en yüksek yeterlilik fındıkta
Tüketicilerin kahve tercihi değişiyor Tüketicilerin kahve tercihi değişiyor
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, KTO ile iş birliği protokolü imzaladı Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, KTO ile iş birliği protokolü imzaladı
İşte hazımsızlığa iyi gelen besinler İşte hazımsızlığa iyi gelen besinler