İzmit Kent Konseyi, müsilaj konferansı verdi

İzmit Belediyesi tarafından İzmit Kent Konseyinde düzenlenen müsilaj konferansına Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı katıldı.


Gündem 5.10.2021 12:00:00 0
İzmit Kent Konseyi, müsilaj konferansı verdi

İZMİT(İGFA)- Marmara Denizi’nde oluşan müsilajla mücadele içi toplanan konfersa gelen Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı,  İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Özmural'dan plaket aldı. 

Konferans gelmeye gelen Prof.Dr. Mustafa Sarı ve Bandırma Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat,  İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet’i makamında ziyaret etti.  Belsa Plaza Turuncu Salon'da yapılan konferansa İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Özmural, İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol, Bandırma Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat, İzmit Muhtarlar Derneği Başkanı Kadir Kızıl,  Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Mustafa Yaman, Çukurbağ Mahalle Muhtarı Yaşar Tüzer, Serdar Mahalle Muhtarı Ümit Yılmaz, akademik meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

"DENİZ YAŞAM DEMEK, DENİZİN DİBİ YAŞAM KAYNIYOR"

Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı,“Deniz yaşam demek, denizin içi, denizin dibi yaşam kaynıyor. Müsilaj, yaşam tehdit olarak ortaya çıktı. Müsilaj aslında; denizin ışıklı bölgesi dediğimiz ve Marmara Denizi’nde 0 ila 30 metre arasındaki derinliklerde su bitkiciklerinin deniz şartlarında meydana getirdiği salgılardır. Suyun altında kilometrelerce kümeler oluştu. Soluduğumuz oksijenin yarısı denizden geliyor. Biz denizi bozduğumuz için organizmalar kendini korumak için salgı üretiyor. Sorun denizde değil, bizim denizle olan ilişkimizde. 

Müsilajın ortaya çıkması için deniz sıcaklığı ortalamadan yüksek olmalı, deniz şartları durağan olmalı ve besin elementleri ortalamadan yüksek olmalı. Son 40 yıla oranla 2021’de Marmara’da sıcaklık 2 buçuk derece yüksek oldu. Marmara’nın çevresinde 25 milyon insan yaşıyor. 25 milyonun atıkları doğru düzgün arıtılmadan denize gidiyor. Türkiye endüstrisinin yarısı Marmara etrafında. Bunların atıkları da denize gidiyor. Derin deşarj bir kandırmacadır. Çünkü bir arıtma değil, ön arıtmadır. 

Marmara Denizi 1 yıldır yanıyor. Denizdeki yangını göremedik. Marmara Denizi Koruma Eylem Planı açıklandı. Bu eylem planı çok kıymetli. O planda 7 ilin Belediye Başkanı ve Valilerinin Çevre ve Şehircilik Bakanımızla birlikte imzası var. Denizin 3 yılı yok. Lütfen bireysel olarak harekete geçelim. Atık yağlar, çamaşır suyu, deterjan gibi maddeleri az kullanmaya çalışalım. Denize yardım edelim. Bunları yaptıktan sonra ancak bir şey yapmış biri olarak hesap sorabiliriz. 25 milyon insanız herkes 1 litre az atık atsa 25 milyon az atıktan denizi kurtarırız” dedi. 

 


Yeşil Dönüşüm toplantısına sanayicilerden yoğun ilgi Yeşil Dönüşüm toplantısına sanayicilerden yoğun ilgi
Üniversite öğrencilerinden Mudanya'ya tarihi gezi Üniversite öğrencilerinden Mudanya'ya tarihi gezi
Vali Gökmen Çiçek Turizm Haftasını öğrencilerle kutladı Vali Gökmen Çiçek Turizm Haftasını öğrencilerle kutladı
A Milli Kadın Hentbol Takım'ın EURO 24'teki rakipleri belli oldu A Milli Kadın Hentbol Takım'ın EURO 24'teki rakipleri belli oldu
Isparta Belediyesi dalgıçları gölde temizlik çalışması yaptı Isparta Belediyesi dalgıçları gölde temizlik çalışması yaptı