KADEM, BM KADININ STATÜSÜ KOMİSYONUNUN 66. OTURUMUNDA “TÜRKİYE’DE KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNİ” KONUŞTU


Gündem 25.03.2022 19:47:00 0
KADEM, BM KADININ STATÜSÜ KOMİSYONUNUN 66. OTURUMUNDA  “TÜRKİYE’DE KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNİ” KONUŞTU

KADEM, BM KADININ STATÜSÜ KOMİSYONUNUN 66. OTURUMUNDA

 “TÜRKİYE’DE KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNİ” KONUŞTU

 

Kadın ve Demokrasi Derneği, Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu 66. Oturumuna bu yıl, “Kadınların Katılımıyla Ekonomik Dayanıklılık: Farklı Yönleriyle Türkiye’de Kadın Girişimciliği” konulu panelle katıldı.

 

KADEM Yönetim Kurulu Üyesi Melek Cevahiroğlu Ömür moderatörlüğünde bugün gerçekleşen panelde; KOSGEB Başkan Yardımcısı Bilal Kendirci, RoofStacks – COO Esra Soylu, ASSALAM Kurucu Başkanı Hatice Çolak Ali, 5. İnovasyonda Kadın Proje finalisti ve AGON Kurucu Ortağı Aleyna Yıldız ile Saitabat Köyü Kadınları Dayanışma Derneği Başkanı Sermin Cakalıoğlu konuştu.

 

66. BM KSK yan etkinliği olarak düzenlenen panelde, Türkiye’de kadın girişimciliği, ekonomik, sosyal ve dijital girişimcilik alanlarında başarılı girişimcilerin katılımıyla ele alındı. Panelde ilk söz alan KOSGEB Başkan Yardımcısı Bilal Kendirci: "2019’dan bugüne kadar yaklaşık 8000 kadın girişimciye 407 Milyon TL kredi hacmi oluşturulmuştur.", "İşletme Geliştirme Destek Programı Nitelikli Eleman İstihdam Desteği kapsamında ise 2018-2021 yılları arasında 17.722 kadın personel istihdamı sağlanmış olup ödenmiş olan toplam destek tutarı yaklaşık 226 Milyon TL” diyerek KOSGEB’in kadın girişimcilere desteğini rakamlarla ortaya koydu. 2009 yılından bugüne kadar KOSGEB; ülke genelinde eğitim ve danışmanlıklar ile kadın girişimciliğine önemli bir kaynak olmaya devam ediyor.

 

Panelist, RoofStacks Kurucu Ortağı Esra Soylu konuşmasında; "Bence kadın kadına kapı açıyor ve bu durum organizasyonlarda bir piramit etkisi yaratıyor. Başarılı rol modeller ile görünürlük arttıkça da zihinsel bariyerler etkisizleşiyor. Bu tabi bir süreç. Bir günde çözülebilecek konular değil." dedi. Konuşmasını "Biz kadınların mücadele etmeye içgüdüsel bir eğilimimiz var. Kolay pes etmiyoruz, savaşmaktan kaçmıyoruz. Mücadeleci ruhumuz hayatımızın her döneminde hâkim bir özellik." diyerek sürdürdü.

 

Bir diğer panelist Saitabat Kadınları Dayanışma Derneği Başkanı Sermin Cakalıoğlu ise “Çalışmalarımızdaki en önemli unsur, kültürü ve kadını yaşatmaktır. Derneğimizde kırsalda yaşayan kadınların ekonomik özgürlükleri ve kendilerine olan güven duygularını kazanmalarını sağlamaya çalışıyoruz.”, "Örgütlenme ve kalıcılık çalışmalarımızın başarıya dönüşmesini kolaylaştırdı. Bir yerde adalet varsa orda işler hep yolunda gider. Biz de her işimizi adalete bağladık. Böylece başarılarımızın ardı arkası kesilmedi." dedi.

 

Paneldeki bir diğer konuşmacı olan Assalam Vakfı Başkanı Dr. Hatice Çolak Ali yaptığı konuşmada; “Afrikalılar için yaşam boyu kaliteli eğitim için çalışıyoruz. Anaokulunda da, meslek okulunda da kadın-erkek ayırmıyoruz. Kadınlara özel önem vermemizin nedeni çocuklarımızın anneleri olmalarıdır.”, "Sosyal girişimler, dernekler, kadın girişimcilerle dolu. Burada erkek bulmak daha zor. Dolayısıyla kadın olarak, kadın dilini daha çok anlıyoruz. Assalam bazında da kadın olmak benim için faydaya dönüştü.” ifadelerinde kullandı. Hatice Çolak Ali konuşmasını “Kadınlar bir şeyler üretiyor, bu ürünleri Türkiye ve Zanzibar’daki kafelerimizde satıyoruz ve geliri yine onlara dönüyor. Dolayısıyla bizimki biraz daha hybrid bir model. Genel motivasyonumuz de bu modeli yapmaktı zaten” sözleriyle tamamladı.

 

KADEM’in girişimci kadınları desteklediği projesi olan İnovasyonda Kadın finalistlerinden AGON Kurucu Ortağı Aleyna Yıldız ise panelde "Kadın girişimcilerden genellikle daha anaç veya hemcinslerinin ihtiyaçlarına yönelik bir iş fikri bekleyenler için ileri teknoloji, multidisipliner bir iş fikri alışılmışın dışında bir etki bıraktı." "Girişimimizin kurumsallaşmasıyla iş hayatında kadın olmanın ne demek olduğunu daha iyi anlar hale geldim. Kadın girişimcilere destek her geçen gün artıyor. Bu da bizim girişimcilik ekosistemine daha kolay adapte olmamızı, tutunmamızı sağlıyor." ifadelerini kullandı.

 

66. BM KSK yan etkinliği olarak düzenlenen panelde, Türkiye’de kadın girişimciliği, ekonomik, sosyal ve dijital girişimcilik alanlarında başarılı girişimcilerin katılımıyla ele alındı. Ayrıca devlet ve sivil toplum desteklerine de örnekler üzerinden yer verildi.

Panelde son olarak, KADEM’in yurt genelinde kurucusu ya da destekçisi olduğu 32 kadın kooperatifinden görüntülerle hazırlanan video, Türkiye’deki kadın girişimciliğinin renkli örnekleri olarak BM aracılığıyla dünyaya izletildi.           

                         
BM panelinde yayınlanan kooperatif videomuzun linkleri:

 

Altyazısız video: https://we.tl/t-YNFGQuy1Sy

Altyazılı video: https://we.tl/t-GBeed34oi1 


'AK Parti kabinesinde değişiklik olacak mı?' Ömer Çelik değerlendirdi! AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, son MYK toplantısının ardından gazetecilerin yönetimde olası değişikliklerle ilgili sorularını yanıtladı.
Eski Isparta Belediye Başkanı Ziya Zeynelgil hayatını kaybetti 1984-1989 yılları arasında ANAP’tan girdiği seçimlerde Isparta Belediye Başkanlığı'nı kazanan ve bir dönem başkanlık yapan Ziya Zeynelgil hayatını k...
Fahiş fiyata sivil boykot! Başkan Erdoğan'dan talimat: Hükümet yeni önlemler alacak Yiyecek sektöründeki fahiş fiyat artışına karşı vatandaşlar boykot kampanyası başlattı. Sosyal medyada bir araya gelen çok sayıda kullanıcı, bu cumartesi ve pazar günü kafe ve restoranlara gitmeme kararı aldı. Boykota destek hızla
İçişleri Bakanlığı, Mardin ve Diyarbakır'la ilgili müfettiş görevlendirdi! İçişleri Bakanlığı, Mardin ve Diyarbakır'la ilgili müfettiş görevlendirdi!
Gökyüzünden denize doğru pedal çevirecekler Kemer’de bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Sky To Sea (Gökyüzünden Denize) Dağ Bisikleti Yarışı için hazırlıklar tamamlandı.