Kadın kalbi daha hızlı çarpıyor!

Kalbin yapısı ve etki şeklinin temelde hem kadınlarda, hem de erkeklerde aynı ancak boyut ve işlev faktörlerine verilen tepki açısından çeşitli farklıklar görüldüğünü kaydeden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Aslıhan Eran Ergöknil, bu farklılıkları paylaştı.


Gündem 5.03.2021 12:30:00 0
Kadın kalbi daha hızlı çarpıyor!

BURSA (İGFA) - Kadın ve erkek kalbi farklı mı çarpıyor? Daha hassas olmak kadınları kalp hastalıklarına karşı daha korunaksız mı yapıyor? Bu sorulara yanıt Kardiyoloji Uzmanı Dr. Aslıhan Eran Ergöknil’den geldi. Ergöknil, kadın ve erkek kalbi arasındaki farklılıkları anlattı.

Damar hastalıklarına kadınlar daha geç yakalandığını ifade eden Dr. Ergöknil, kadın ve erkek kalbindeki farklılıkların yanı sıra kan ve damar yapısının da cinsiyete has özellikleri olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Kadınların kanlarında neredeyse dörtte bir daha az hemoglobin (kırmızı kan hücrelerinde depo edilen, demir açısından zengin protein) bulunur. Hemoglobin kandaki oksijeni taşıdığından, organlara oksijen taşınması erkeklere oranla daha düşük olur. Oksijen kaynağı yaşla birlikte azalıyor. Erkekler için bu oran yılda yüzde 1 oranında gerçekleşirken kadınlarda yüzde 0.8 düzeyinde azalma oluyor.” 

KADIN KALBİNİN FARKLARI

Kalbin yapısı ve etki şeklinin temelde hem kadınlarda, hem de erkeklerde aynı ancak boyut ve işlev faktörlerine verilen tepki açısından çeşitli farklıklar görüldüğünü kaydeden Dr. Aslıhan Eran Ergöknil, bu farklılıkları şöyle sıraladı: 

Erkeklerin kalbi kadınlara göre daha büyük. Kalp ağırlı, kiloya göre hesaplanıyor. Erkeklerde kalp, vücut ağırlığına göre yaklaşık 5,7 gr/kg olurken kadınlarda sadece 4,8 gr/kg. Buna göre kadınların kalp ağırlığı ortalaması 200-280 gram iken, erkeklerde 250-390 gram arasında değişiyor. Bir kadının kalbi, oksijen ihtiyacını karşılayabilmek için erkek kalbinden daha hızlı çarpıyor. Kadın kalbi dakikada ortalama yaklaşık 70 kez atarken erkeklerde bu sayı 60’a düşer.  Kadınların kalp hastalığından hayatını kaybetme oranı erkeklere göre yüzde 8 daha fazla. Bunun en önemli nedeni ise birçok kadının riskin farkında olmaması ve kalp krizi belirtilerini doğru yorumlayamaması.  Kalp krizi kadınlarda farklı belirti gösteriyor. Sol göğüs boşluğunda keskin ağrı ve şiddetli gerginlik gibi klasik belirtiler onlarda daha az görülüyor. Ancak nefes darlığı, kürek kemikleri arasında ve üst karın bölgesinde ağrı, bulantı ve kusma olasılığı daha yüksek.    Diyabeti olan kadınların kalp hastalığından hayatını kaybetme riski, erkeklere oranla yüzde 50 daha fazla.   

İzmir'in 5 okulunda 'Harezmî' dönemi İzmir'in 5 okulunda 'Harezmî' dönemi
CHP Mudanya'dan seçmenlere oy çağrısı CHP Mudanya'dan seçmenlere oy çağrısı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul'da öncelik depreme hazırlık Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul'da öncelik depreme hazırlık
İzmir Milli Eğitim'den Gazze'ye yardım tırı İzmir Milli Eğitim'den Gazze'ye yardım tırı
Çayırova Bornova’dan galibiyetle döndü Çayırova Bornova’dan galibiyetle döndü