Kanser” en yaygın olarak görülen ölüm nedenleri arasında ikinci sırada


Sağlık 4.02.2021 22:25:00 0
Kanser” en yaygın olarak görülen ölüm nedenleri arasında ikinci sırada

Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Çetin, 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında tüm dünyada yaygın olarak görülen kanser hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi. Prof. Dr. Çetin, Türkiye’de her yıl 175 bin kişiye kanser teşhisi koyulduğunu söyledi.

“Kanser” en yaygın olarak görülen ölüm nedenleri arasında ikinci sırada

Kanser hastalığının dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olmakla birlikte toplumlarda önemli bir sosyo-ekonomik yüke, kişilerde de maddi ve manevi kayba yol açtığını vurgulayan Prof. Dr. Recep Çetin, kanserin, kalp ve damar hastalıklarından sonra en yaygın olarak görülen ölüm nedeni arasında yer aldığını belirtti.Ülkemizde her yıl 175 bine yakın kişiye kanser teşhisi konulduğunu vurgulayan Çetin, “Erkeklerde en sık görülen kanser türü akciğer ve prostat iken, kadınlarda en sık görülen meme kanseridir. Bir yıl içinde 17 binden fazla kadına meme kanseri teşhisi konulmaktadır.” dedi.

Kanserinyüzde 90 çevresel, %10 oranında da genetik faktörlere bağlı olduğunu belirten Prof. Dr. Recep Çetin, çevresel faktörler arasında “tütün”, “alkol”, “obezite” ve enfeksiyonlar”ın ilk sıralarda yer aldığını söyledi.Yaşanılan ya da çalışılan alanlardaki çevre koşullarının kanser gelişimi için risk faktörü olabileceğini ifade eden Prof. Çetin şöyle konuştu: “Ev yada iş yerinde bulunan bazı maddeler, kanser riskini artırır. Asbest, hava kirliliği, UV radyasyon, sigaraya maruz kalma çevresel risk faktörlerindendir. Diyetle alınan bazı besinler kanser gelişim riskini artırırken, bazıları da koruyucu olabilmektedir. Aldığımız bazı vitaminler veya antioksidan maddeler kanser açısından koruyucu olmakla birlikte, fazla tüketilen alkol veya hazır gıdalar kanser etkeni olabilir.”


Kırmızı ette ibre tersine döndü Isparta’da son bir haftada et ürünlerinde yüzde 10 oranında bir düşüş yaşandı.
Kepezli Osman Yunanistan yolcusu Kepez Belediyesi Spor Kulübü Güreş Takımı sporcusu Osman Ege Özdemir, 52 kilogramda Türkiye Şampiyonu olarak Yunanistan’da düzenlenecek Avrupa Şampiyonası’nda ülkemizi temsil edecek.
KONYAALTI'NDA GÖNÜLLÜLERDEN RESİM SERGİSİ Konyaaltı Belediyesi fuaye alanında Konyaaltı Sanatevi kursiyerleri tarafından yapılan yağlı boya resim sergisi açıldı. 2 hafta boyunca sürecek serginin açılışını Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan gerçekleştirdi.
Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje Antalya'da 2024 yılının 2. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Hulusi Şahin başkanlığında gerçekleşti. Mart ayı sonu itibarıyla 553 adet proje üzerinde çalışıldığı ve toplam bedelin 96 milyar 695 milyon TL olduğu açıklandı.
Şampiyon altınla ödüllendirildi Yunanistan’da 6-9 Mayıs tarihleri arasında yapılacak Avrupa Şampiyonasında ülkemizi temsil edecek Isparta 32 Spor’un 6 kez Türkiye Şampiyonu olan g...