Kültür

Kültür Haberleri

Konargöçerleri Geleneği yaşatıyor


Kültür 8.06.2020 02:00:00 0
Konargöçerleri Geleneği yaşatıyor

Anadolu’nun son konargöçerleri arasında olan Bozahmetli Yörükleri, baharın gelmesi ile Antalya’nın Manavgat ilçesinden 2 bin metre yükseklikteki Konya’nın Küpe Dağı’na göç etti

Anadolu'nun son konargöçerlerinden Bozahmetli Yörükleri, baharın gelmesiyle birlikte Antalya'nın Manavgat ilçesinden Konya'nın Seydişehir ilçesindeki Küpe Dağı'na göç etti. Atalarının geleneğini yaşatan Yörükler, zorlu doğa koşullarıyla mücadele ederek geçimlerini sağlıyor.

GÖÇ MAYISTA BAŞLADI
Bozahmetli Yörüklerinden Adem Uslu, göç hazırlıklarının haftalar boyunca sürdüğünü söyledi. Göçe mayıs ayının ilk günlerinde başladıklarını ifade eden Uslu, yıllardır konargöçer hayat tarzını sürdürdüklerini belirtti. Zorluklarla karşılaşsalar da pes etmediklerini ve ailedeki yardımlaşmayla zorlukları aştıklarını dile getiren Uslu, "Doğma büyüme biz bu yaylalarda hayvancılık yapmaktayız. Manavgat'tan gelip yazın bu dağlarda ekmeğimizi, çorumuzun çocuğumuzun rızkını kazanmaktayız. Bu dağların çiçeğinin, bitki örtüsünün özellikleri, saymakla bitmez" ifadelerini kullandı.

PEYNİR YAPIYORLAR
Uslu, günlük ortalama 10 kilo keçi peyniri yapıp salamura ettiklerini belirterek "Hayvanların bir kısmını da toplu olarak kurbanlarda satıyoruz. Hayvancılık işi yardım işi; yalnız yapılacak iş değil. Genç nesil heves etmediği için bitme noktasında. Doğma büyüme bu yaylaya göçüyoruz. Bizler bu yaylanın çocuğuyuz. Mezarlarımız bu yaylada mevcut. Eskiden yüz aileden fazla aile göçermiş. Ama şimdi bu yaylada sadece benim gibi üç akraba var" diye konuştu. Uslu, doğayı koruduklarını, bitki örtüsüne zarar vermemeye çalıştıklarını vurgulayarak "Doğanın korunması için mücadele veriyoruz" ifadesini kullandı.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Tütüncü, Konyaaltı sahilinde Tütüncü, Konyaaltı sahilinde
ONUR ÇELİK'TEN ÜMİT ALAGÖZ'E DERS GİBİ SÖZLER AK PARTİ TEFENNİ BELEDİYE BAŞKANI ADAYI ONUR ÇELİK, SOSYAL MEDYA HESABINDAN YAPTIĞI PAYLAŞIMDA, DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKTİ.
Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor
Antalya Son Anket Sonuçları Açıklandı! Yerel seçimlere sayılı günler kalırken Antalya’da yapılan son ankette AK Parti adayı Hakan Tütüncü’nün CHP’nin adayı Muhittin Böcek’e yüzde 7 fark attığı görüldü