Kozmetik sektörü her yıl yüzde 10 büyüyor

Her yıl yüzde 10 büyüyen kozmetik sektörünün yıl sonunda da yüzde 10’un üzerinde büyümesi bekleniyor.


Gündem 29.09.2021 10:30:00 0
Kozmetik sektörü her yıl yüzde 10 büyüyor

İSTANBUL (İGFA) - Ocak-Ağustos 2020 yılı 2 milyar 713 milyon dolar olan kozmetik ihracatı 2021 yılının aynı döneminde 2 milyar 877 milyon dolar olarak gerçekleşti.

2021 yılı Temmuz ayı kozmetik ihracatı 100,4 milyon dolar olarak gerçekleşirken 162 ülkeye ihracat yapılıyor. İhracat yapılan ülkelerin başında Irak, ABD, Rusya, İran ve Birleşik Krallık yer alıyor. 20 milyon dolar ile ilk sırada yer alan Irak ve ABD’nin ardından 6,2 milyon dolar ile Rusya, 4,9 milyon dolar ile İran, 4,3 milyon dolar ile de Birleşik Krallık geliyor.

Özellikle, pandemide e-ticaret satışlarının artması sektörü ciddi anlamda geliştirdi. Bu anlamda, online marketing sektörü de yüzde 65 oranında büyüme kaydetti.

Kozmetik sektöründe ihracatın ithalattan fazla olduğu ve dolayısıyla cari açığının olmadığına dikkat çeken Kozmetik Üreticileri ve Araştırmacıları Derneği (KÜAD) Kongre Başkanı Fuat Arslan, pandemi döneminin Çin pazarının kapanması ve döviz kurlarındaki hareketlilik ile alıcıların Türkiye pazarına yönelmeye başladığını belirtti. Global markaların yerel üreticiler ile üretim iş birliklerini geliştirmesi kozmetik pazarının daha da büyümesine katkıda bulunduğunu ifade eden Başkan Arslan, "Ortalama her yıl yüzde 10 büyüyen kozmetik sektörünün bu yılda büyüme hedeflerini aşması ekleniyor. Pandemi dönemindeki birtakım kullanım alışkanlıklarının değişmesi ile özellikle hijyen gruplarında da, pazar oldukça hareketlendi ve ülkeler yeni tedarikçilere yöneldi. Genç nüfusumuz, coğrafi konumumuz, üretim kabiliyetlerimiz ve birçok avantajlarımızın yanında üretmiş olduğumuz ürünlerin dünya klasmanında rekabet edebilecek düzeyde kaliteli ve rekabetçi ürünler olması, ülkemize kozmetik ve hijyen gruplarında bir üretim üssü olma fırsatını sunuyor” diye konuştu.

Arslan, sektörün pazar büyüklüğünün önümüzdeki yıllarda 5 milyar dolara ulaşması öngörüldüğünü belirterek, 2025 yılında dünya çapında 750 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini söyledi.


Bursa İnegöl'deki yangın kontrol altında Bursa İnegöl'deki yangın kontrol altında
Konya'da KOSKİCBS ile akıllı altyapı güçleniyor Konya'da KOSKİCBS ile akıllı altyapı güçleniyor
Bursa Osmangazi’den çevre dostu ilaçlama Bursa Osmangazi’den çevre dostu ilaçlama
İzmir Karabağlar'da Köy Enstitüleri buluşması İzmir Karabağlar'da Köy Enstitüleri buluşması
Düzce Konuralp Antik Kent sporcuları ağırladı Düzce Konuralp Antik Kent sporcuları ağırladı