KURUYEMİŞTE KENDİMİZE YETEMİYORUZ


Gündem 20.11.2019 19:29:00 0
KURUYEMİŞTE KENDİMİZE YETEMİYORUZ

Türk üreticisi kuruyemiş Sektörüne yönelik üretime teşvik edilmelidir ITSO 8. Grup Gıda Meslek Komitesi Başkanı Samet Şahan, markalaşma yolunda ilerleyen Badez Kuruyemiş’in de 3. Kuşak temsilcilerinden.

 

Babası ve ağabeyi ile birlikte Badez Kuruyemiş’i işleten Samet Şahan sektörün içerisine düştüğü ithal tutsağına dikkat çekti. Sektördeki en büyük sıkıntının ithal ürün olduğunu belirten Şahan, şöyle konuştu: “En büyük sıkıntı ithal ürünlerin Türkiye’ye girişi…

 

Şu an çekirdek ithal, badem ithal, üzüm ithal. Çoğu baharat ithal. Bizim de üretimimiz var ama rağbet gören ürünler üretemiyoruz. Türkiye’de beyaz çekirdek üretildi ama siyah çekirdek rağbet gördü. Onun için yurt dışından ithal edildi. Kuruyemiş sektöründe maalesef yüzde 40’ı ithal. Çoğu da ana ürün. Çekirdek, badem, üzüm gibi… Çekirdek Çin’den geliyor. Çin’de üretilen siyah çekirdeğe rağbet var. Satışımız ona döndü. Beyaz çekirdek satışı yüzde 70 azaldı.

 

Tersine siyah çekirdek tüketimi ve satışı arttı. Türkiye’de de siyah çekirdek üretimi başladı. Ayçiçeğinde çiftçiye destek verilmeli. Üretimin önü açılmalı.Kurutulmuş meyvelerin tamamı ithal giriyor. Türkiye’de bunu üretebiliriz ama yatırım maliyeti çok yüksek. Deneyenler oldu ama işin içinden çıkamadılar. Yapan var ama fiyatta rekabet edemiyorlar. Çünkü yatırım maliyeti çok yüksek.Türkiye’de çiftçi desteklenmeli, yol gösterilmeli. Kuruyemiş sektörüne yönelik üretim yapılmalı. Toptan çalıştığımız firmalar ‘siz ektirin biz alırız’ diyorlar. Ürün yetersiz geldiği için ithal leblebi ve nohut Türkiye’ye girdi. Bu alanda ihracat çok fazla. İthalat var ama ihracatta çok fazla.

 

Bazı ürünlerin fiyatının yüksek olmasının sebebi de o, yetersiz geliyor. Üretim çoğalmalı.” Yerli siyah çekirdekBadez’de satışa sunuldu ITSO Gıda Komitesi Başkanı Samet Şahan, yerli siyah çekirdeği ilk kez Isparta’ya getirerek sahibi olduğu Badez Kuruyemiş mağazalarında satışa çıkardı. Siyah çekirdeğin Çivril’de üretilip, Türkiye pazarında satışa sunulduğunu belirten Samet Şahan, “Türkiye’de beyaz çekirdek üretimi vardı. Üreticiler bu yıl siyah çekirdeğe yönlendirildiler. Şimdi piyasaya sunuldu. Fiyatı biraz daha düşük. Yerli siyah çekirdek beğenildi. Kabuğu ince, lezzetli bir çekirdek. Çin çekirdeği yerine yerli üretimi tercih etmelerini tavsiye ederiz” diye konuştu.Sektörün sorunu KDV% 1’den alıyoruz% 8’den satıyoruz Badez Kuruyemiş Sahibi, ITSO Meslek Komitesi Başkanı Samet Şahan, sektörün sorunlarından birisini de KDV olarak nitelendirdi.

 

Şahan, “En büyük sıkıntımız KDV. Ürünler yüzde 1’den girip, yüzde 8’den çıkıyor. Bu durum fiyatların yüksek olmasına sebep oluyor. Giriş ve çıkışın aynı olmasını istiyoruz. KDV dengelenmeli. Bu alanda KDV uygulamaları arap çorbası gibi. Bazı firmalar var. Yüzde 18 giriş, çıkış yüzde 1. KDV iadesi alıyor. Bu konuda bir düzenleme yapılmalı. Bu durum hem fiyatların düşmesine sebep olur he de kayıt dışılık ortadan kalkar” diye konuştu. Tarım İl Müdürlüğü, çiftçilereıtri ve tıbbi bitkiler ürettirmeli İşadamı Samet Şahan, Isparta’da ıtri ve tıbbi bitkiler yönünden büyük potansiyel olduğunu söyledi. Kış dönemlerde ıtri ve tıbbi bitkilerin ilgi gördüğünü kaydeden Şahan, “aldığımız ürün kendimize zor yetiyor. Toptan olarak başka şehirlere satacak kadar mal bulamıyoruz” dedi. Samet Şahan, şöyle devam etti:“Ihlamur, kekik, ada çayı, katran. Kışın bu bitkiler rağbet görüyor. Bu sene en çok aldığımız ıhlamur. Onu da Yenişarbademli’den aldık. Halk topluyor biz satın alıyoruz.

 

Bu ürünler Isparta’da üretilmeli. Tarım İl Müdürlüğümüz ada çayı, kantron, kekik gibi ürünlerin üretilmesini sağlasa. Pazarı var. Perakende için yeterli. Dışarıya satamıyoruz. Toptan talep çok fazla. Ama üretim yok. Isparta’da kendimize yetecek kadar oluyor. Dağlarda kendi kendine çıkıyor, onu topluyorlar.Senirkent’ten üzüm alıyoruz. Antep üzümü Türkiye’ye satılıyor. Ancak Senirkent üzümünü satamıyoruz. Çünkü yeterince üretim yok. Kekik, ıhlamur, adaçayı, Ihlamur alıyoruz. Ada çayını Yenişarbademli’den temin ediyoruz. Salebi Bucak’tan alıyoruz. Nohutu Serinhisar’dan getiriyoruz.” 

 

Badez, perakendesektöründe büyüyorSamet Şahan, 1949’dan bu yana sektörde faaliyet gösteren bir işletmenin 3.kuşak temsilcisi. Aile, Badez markasıyla 5 yıldır faaliyet gösteriyor. Merkezi Toptancılar Sitesi’nde bulunan Badez’in toplamda 5 perakende şubesi bulunuyor. Badez, satışa sunduğu ürünlerin yüzde 60’ını kendisi işliyor.İşadamı Şahan, “Perakende de büyümek istiyoruz. Mağazalaşmaya devam edeceğiz. Antalya ya da Burdur’da mağaza açmak istiyoruz. İhracat hedefimiz var ama imalatımız yetersiz. Pazar araştırması yaptık potansiyel var. Ama imalatı genişletmemiz gerekiyor. İmalatımız kendi mağazalarımıza yetiyor. Isparta halkı Badez’i seviyor. Kendimizi sevdirdik. Bu senelere bağlı. Müşteri yediği üründe hep aynı tadı almak istiyor” diye konuştu. 


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Başkan Yalçın öğrencilerin tiyatro gösterisini izledi Başkan Yalçın öğrencilerin tiyatro gösterisini izledi
Tokat'ta Siyasi İttifak: BBP, Eroğlu'nu destekleme kararı aldı Tokat'ta Siyasi İttifak: BBP, Eroğlu'nu destekleme kararı aldı
'Sırrını Biliyorum'a Bursa galası 'Sırrını Biliyorum'a Bursa galası
Protokol ile gaziler ve şehit yakınları iftarda buluştu Protokol ile gaziler ve şehit yakınları iftarda buluştu