Lambda varyantı: Hangi ülkede kaç vaka var?


Gündem 7.07.2021 12:30:00 0
Lambda varyantı: Hangi ülkede kaç vaka var?

Koronavirüsün Delta varyantı sebebiyle İngiltere ve Rusyada vaka sayıları artarken, ilk olarak Aralık 2020de Peruda görülen ve C.37 olarak adlandırılan Lambda varyantı da yayılmaya devam ediyor.

Tüm İnfluenza Verilerinin Paylaşımı Küresel İnsiyatifine (GISAID) göre, Lambda varyantı şu ana kadar Türkiye ve İngiltere de dahil 31 ülkede 2 bin 223 vakada görüldü.

Güney Amerika ülkesi Peruda baskın tür haline gelen Lambda varyantı yeni enfeksiyonların yüzde 80den fazlasını oluşturuyor.

Arjantin, Şubat 2021in üçüncü haftasından bu yana Lambda varyantın yayılım hızının arttığını duyurdu. WHOnun aktardığına göre söz konusu varyant, ülkede 2 Nisan ile 19 Mayıs tarihleri arasında Covid-19 vakalarının yüzde 37sini oluşturdu.

Şilide de benzer şekilde yayılımı artış gösteren varyant, toplam vakaların yüzde 32sine karşılık geldi. Bu yüzde 33 oranında yaygın olan Gamma (Brezilya) varyantı ile neredeyse eşit.

Daha fazla kanıta ihtiyaç var

Bu koronavirüs varyantının endişe verici bir boyut taşıyıp taşımadığı ise hala araştırılıyor.

WHO tarafından 14 Hazirandan itibaren dikkate alınan Lambda varyantı, bundan 9 gün sonra ise İngiltere Halk Sağlığı Merkezi (PHE) tarafından incelemeye alındı.

WHOya göre varyantın daha hızlı yayılma ve aşıya karşı daha dirençli olma ihtimali var. Ancak bu iki endişe için de daha fazla kanıta ve bilimsel çalışmaya ihtiyaç var.

PHE de Lambda varyantının aşıları daha etksizi hale getirdiği ya da daha şiddetli hastalıklara sebep olduğuna ilişkin herhangi bir kanıt olmadığını duyurdu.

Şilideki sağlık çalışanları tarafından alınan numuneler üzerinde yapılan yeni bir bilimsel çalışma Lambda varyantının hem Alfa (İngiltere) hem de Gamma varyantlarından daha bulaşıcı olduğunu ortaya koydu. Ancak bu çalışma bilim insanları tarafından henüz incelenmemiş bir çalışma.

New York Üniversitesi Grossman Tıp Okulunda 3 Temmuzda yayımlanan ancak henüz hakemli olmayan bir araştırmada, aşıların Lambda varyantına karşı etkili olduğunu ileri sürüldü.


Trafikteki araç sayısı 29 milyonu aştı Trafikteki araç sayısı 29 milyonu aştı
Gençlik Merkezi’ne yoğun ilgi Gençlik Merkezi’ne yoğun ilgi
Manisa'da festival coşkusuna renkli etkinlik Manisa'da festival coşkusuna renkli etkinlik
Konya Büyükşehir'den çevrenin korunması için dikkat çeken etkinlik Konya Büyükşehir'den çevrenin korunması için dikkat çeken etkinlik
Medeniyetler şehri Mardin’de 4 gündür sular akmıyor  Medeniyetler şehri Mardin’de 4 gündür sular akmıyor