Lüleburgazda Göç Anıtı jüriyle belirlenecek

​​​​​​​Kırklarelinin Lüleburgaz Belediyesi’nin Siteler Mahallesi’ndeki tamamlanmak üzere olan parka yapacağı “Göç Anıtı” alanında uzman heykeltıraşların ve göçmen derneklerinin oylarının belirleyici olacağı toplantıyla belirlenecek.


Gündem 16.03.2021 17:30:00 0
Lüleburgazda Göç Anıtı jüriyle belirlenecek

KIRKLARELİ (İGFA) - Kırklareline bağlı Lüleburgaz Belediyesi, Siteler Mahallesi Açelya ve Manolya Sokak kesişiminde yer alan 5 bin metrekarelik parka yapacağı “Göç Anıtı’nı” heykeltıraşların eserlerinin yer aldığı oylama sonucunda belirleyecek. Bu kapsamda seçici kurulunda Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli, Prof. Dr. Rahmi Aksungur, Heykeltıraş Tertip Komitesi Başkanı Niyazi Dedeoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Leyla Güncer, Lüleburgaz Bulgaristan Göçmenleri Derneği (BUL-GÖÇ) Başkanı Yüksel Mert, Balkan Yarımadası Göçmenleri Derneği (BAL-GÖÇ) Başkan Yardımcısı Gülhan Çolak, Kültür İşleri Müdürü Reşide Candan ve Park ve Bahçeler Müdürü Hüseyin Becerenel yer aldı.

Gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında Göç Anıtı için ortaya konulan eserlerin adaletli oylanması için heykeltıraşlara numara verildi. Çalışma için Kültür İşleri Müdürlüğü’ne 14 proje gönderen 8 heykeltıraşın isimlerinin bilinmemesi için sanatçılara numara verildi. Seçici kurulun yaptığı oylamanın ardından heykeltıraşların isimleri açıklanırken, seçici kurulun kararı önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacak.

Öte yandan Göç Anıtı’yla ilgili çalışmalarını gönderen heykeltıraşlarla ilgili ilginç bir tesadüf ortaya çıktı. Heykeltıraşların hepsinin geçmişte göç acısını yaşamış göçmen heykeltıraş olduğu öğrenildi.  Seçici kurulun toplantısı öncesi kısa bir konuşma yapan Başkan Gerenli, “Biz Lüleburgaz’ın geçmişini asla unutmadan aydınlık geleceğe yürümesini istiyoruz. Geçmişi de unutmamamızdaki sebep asla husumet değil. Ama tarihteki yaşananları bilmezsek geleceği doğru kurgulayamayız. 1989 göçü, özellikle sizlerin yaşadığı göç çok sıkıntılı bir göç süreciydi. Totaliter bir rejimden kaçıp geldiniz. Ben bunu çok iyi biliyorum” diye konuştu.

Başkan Gerenli, yapılacak olan Göç Anıtı’nın sadece 1989 göçüyle sınırlı kalmamasını istediklerini vurgulayarak, “Sadece 1989 göçüyle kalmasın dedik, bütün Balkan göçlerini anlatan bir şey olsun istedik. Niyazi Dedeoğlu’nun dediği gibi, siz baktığınızda ne görüyorsunuz? Bence en önemlisi bu. Sanatçı gözüyle zaten bakılacak. Sıradan bir eser olmasın. Sanat eseri olsun istedik. Sanatçılarımızla yapılsın istedik bunu. Lüleburgaz’a yakışan da budur. Ama halkın, bunları yaşayan insanların bu işin içinde olması çok önemliydi. O gözle bakmanızı rica edeceğim” ifadelerini kullandı. Seçici kurulun gerçekleştirdiği oylamanın ardından Başkan Gerenli, jüri üyeleri ve daire müdürlerine katkılarından dolayı teşekkür plaketi verdi.


Bakan Tekin Tokat'ta öğrencilerle buluştu Bakan Tekin Tokat'ta öğrencilerle buluştu
Dijital İçerik Stratejisi Belgesi eğitimcilerle paylaşıldı Dijital İçerik Stratejisi Belgesi eğitimcilerle paylaşıldı
MASKİ, Değnekler Mahallesini sağlıklı altyapıya kavuşturuyor MASKİ, Değnekler Mahallesini sağlıklı altyapıya kavuşturuyor
Başdeğirmen çifti özel çocuklarla bir araya geldi Başdeğirmen çifti özel çocuklarla bir araya geldi
YENİ OTOGAR 15 NİSAN’DA HİZMETE GİRİYOR Yeni otogar 15 Nisan’da hizmete giriyor