Malatya Arapgirde yüzyıllardır ayakta!

Malatyada Roma döneminde inşa edildiği belirtilen Arapgir Suceyin Mahallesindeki Taş Köprü, yüzyıllardır ayakta kalmayı başardı. Köprünün koruma altın alınması isteniyor.


Gündem 10.03.2021 14:00:00 0
Malatya Arapgirde yüzyıllardır ayakta!

MALATYA (İGFA) -  Arapgir Suceyin Köyü sınırlarına dahil Taş Köprü adıyla bilinen tarihi köprü, kitabesi mevcut olmadığından kime ait ve yapılış tarihi hakkında kesin bilgi bulunmuyor. Köprünün bulunduğu mekân dağ eteği ve kayalık bir yer teşkil eder. Kervan yolu üzerinde yer alan köprü ortaçağ daki Malatya- Giresun, Gümüşhane kuzey geçişini sağlamaktadır. Köprüye yakın civarda Kantarcı Han’ının olması köprünün Kemaliye üzeri kuzeye ilerlediğini gösterir.

Köprü çayın dar doğu batı istikametinde kuruludur. Tek kemerli gözü olan harpuşta köprüdür. Abanık tipli kemer özelliği taşır. Doğu ve batı kemer ayakları kaya üzerine oturtulmuştur. Doğu yönünde kemer sonrası 10 metre civarında taş duvar görülmektedir bu yöndeki kemer taş duvara yaslandırılmıştır.

Malzeme olarak köprünün civarında bol bulunan taş parçaları işlenerek değişik ebatlarda kesme taşlar kullanılmıştır. Horasan harç moloz taşlarda yapı malzemesi olarak göze çarpar. Doğu duvarında açılmış önemli sayılabilecek yıkık, köprüye ciddi zarar verebilecek hal sergiler. Köprünü batı kemer sonu da tahrip olmuştur.

Doğu kemer ayaklığı batı kemer ayaklığına göre daha aşağıdadır. Batı ayaklığındaki kaya doğuya göre yüksekte kalmaktadır. Kemer açıklığı 16 metre yüksekliği ise 13 metredir.  Köprünün orta kısmı diğer taraflara göre daha sağlam gözükür.

Harpuşta köprü Arapgirdeki diğer tarihi köprülerden mimari yönden farklılık gösterir.  Bu köprünün ihtimal dahilinde Türklerin buraya gelmezden evvelki Roma uygarlığına aittir. Köprünün gerçekten kendine ait bir mistik cazibesi görünür bu da bulunduğu çevreden dolayıdır. Doğa güzelliği mimarisi ile renk katmaktadır. Bu köprünün en kısa sürede restore edilmesi gerekmektedir.

Fotoğraflar: Rıza PARLAK

  

 


Bursa'daki İlkokul Futbol Şenliği’nde kupalar sahiplerini buldu Bursa'daki İlkokul Futbol Şenliği’nde kupalar sahiplerini buldu
Resul Dindar konserinde izdiham Resul Dindar konserinde izdiham
Zinnur Büyükgöz, Gebzeliler ile çay sohbetinde buluştu Zinnur Büyükgöz, Gebzeliler ile çay sohbetinde buluştu
Sıfır Atık Günü Kocaeli'de etkinliklerle kutlandı Sıfır Atık Günü Kocaeli'de etkinliklerle kutlandı
Kocaeli'de yeni araçlar İtfaiyenin gücüne güç katacak Kocaeli'de yeni araçlar İtfaiyenin gücüne güç katacak