MİLLETVEKİLİ AYLİN CESUR; KİRAZ ÜRETİCİLERİNİ GÜNDEME TAŞIDI


Gündem 30.06.2020 02:40:00 0
MİLLETVEKİLİ AYLİN CESUR; KİRAZ ÜRETİCİLERİNİ GÜNDEME TAŞIDI

Isparta’lının sorunlarına çare bulmaya geldim diye yola çıktığını hatırlatan İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, çiftçiden esnafa, memurdan emekliye sorunları Meclis kürsüsünde dile getirmeye devam ediyor.
KİRAZ ÜRETİCİSİ ZOR DURUMDA
Cesur; “Hasattan ihracata kiraz üretiminin devamlılığı ve geçimlerini kiraz üretiminden sağlayan çiftçilerimiz için tedbirler alınması gerekliliği ortadadır.” dedi ve Tarım Bakanı’nın cevaplamasını istediği soru önergesini Meclis Başkanlığına verdi.

 TÜRKİYE’NİN EN İYİSİ ISPARTA KİRAZI NEDEN UCUZA GİDİYOR

Kiraz hasadının coğrafi olarak geç başlaması ile birlikte, ilk hasadın başlandığı yere göre arada büyük bir fiyat farkı var diyen ve fiyat farkının giderilmesi adına kiraz alım fiyatının sabitlenmesi hususunda bir çalışmanız var mıdır diye soran Isparta Milletvekili, Isparta ‘da  çiftçiden kiraz alımı için gelen tüccar sayısının kısıtlı olması, gelen tüccarların en kaliteli kiraz olmasına rağmen diğer bölgelere göre düşük fiyat vermesi ve tüm alıcıların pazara sokulmadığı konusunda üreticinin şüpheye düştüğünü ve bunların giderilmesi için bir çalışma var mıdır diye ekledi.

ÇİFTÇİYİ AFETE KARŞI KORUYACAK ÖNLEM ALDINIZ MI

Üreticilerin ürünlerini satabilmeleri için yeni pazarlarlar açılması gereğinin altını çizen Aylin Cesur’un mevsimlik tarım işçilerinin Covid-19 sürecindeki sağlık denetimlerinin yapılıp yapılmadığını ve hem işçilerin hem bölge halkının riske atılıp atılmadığını, afetlere karşı çiftçinin zararlarını gidermek adına ne yapıldığını da sorduğu önergesinin tam metni:

 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Ülkemizin önemli yaş meyve sebze ihracat ürünlerinin başında kiraz gelmektedir. Yüzyıllardır bu topraklarda yetişerek tüm dünyaya yayılan kirazın Kuzey yarımkürede en çok üretildiği ülke Türkiye'dir. Her yıl milyonlarca dolar geliri ve toplumumuza kattığı sağlık ve lezzeti ile önemli bir meyvedir.

Isparta ilimizde Merkez’e bağlı Yakaören, Deregümü ve Gelincik köyleri ve Uluborlu, Senirkent ilçelerimiz başta olmak üzere 51.330 dekar alanda 36.533 ton kiraz üretimi gerçekleştirilmektedir. Isparta 2019 yılı Türkiye’de Kiraz üretim miktarına göre %5.5’lik oran ile 7.sıra’da yer almaktadır. Hasattan ihracata kiraz üretiminin devamlılığı ve geçimlerini kiraz üretiminden sağlayan çiftçilerimiz için tedbirler alınması gerekliliği ortadadır.

Bu bağlamda;

1. Isparta ilimizde kiraz hasadının coğrafi olarak geç başlaması ile birlikte, ilk hasadın başlandığı yere göre arada büyük bir fiyat farkı vardır. Bu fiyat farkının giderilmesi adına kiraz alım fiyatının sabitlenmesi hususunda bir çalışmanız var mıdır?

2. Diğer bölgelere göre Isparta ilimizde çiftçiden kiraz alımı için gelen tüccar sayısının kısıtlı olması, gelen tüccarların en kaliteli kiraz olmasına rağmen diğer bölgelere göre düşük fiyat vermesi ve tüm alıcıların pazara sokulmadığı konusunda şüphe uyandırmaktadır. Bunun nedenlerin araştırılması için herhangi bir çalışmanız var mıdır?

3. Üreticilerin ürünlerini satabilmeleri için yeni pazarlarlar açılması yönünde bir çalışmanız var mıdır?

4. Covid-19 sürecinde hastalığın yayılmaması için, mevsimlik tarım işçilerinin çalışma ve konaklama alanlarında sosyal mesafe, hijyen gibi kuralların uygulanması için Bakanlığınızca çalışma yapılmakta mıdır?

5. 03 Nisan 2020 tarihli İçişleri Bakanlığı’nın Mevsimlik Tarım İşçileri ve Hayvancılık Faaliyeti ile İlgili Genelgesi'nde öngörülen düzenlemeler doğru ve yeterli bir şekilde uygulanmakta mıdır?

6. Kiraz ağacının çiçeklenme döneminde meydana gelen afetlere karşı tarım sigortası olsun olmasın tüm çiftçilerimizin zararının karşılanabilmesi için herhangi bir çalışmanız var mıdır?

7. Covid-19 nedeniyle mevsimlik tarım işçilerinin sağlığı ve onların bölgeye getireceği riskler ile ilgili herhangi bir önlem alınmış mıdır?


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Tütüncü, Konyaaltı sahilinde Tütüncü, Konyaaltı sahilinde
ONUR ÇELİK'TEN ÜMİT ALAGÖZ'E DERS GİBİ SÖZLER AK PARTİ TEFENNİ BELEDİYE BAŞKANI ADAYI ONUR ÇELİK, SOSYAL MEDYA HESABINDAN YAPTIĞI PAYLAŞIMDA, DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKTİ.
Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor
Antalya Son Anket Sonuçları Açıklandı! Yerel seçimlere sayılı günler kalırken Antalya’da yapılan son ankette AK Parti adayı Hakan Tütüncü’nün CHP’nin adayı Muhittin Böcek’e yüzde 7 fark attığı görüldü