MİLLETVEKİLİ CESUR: LAVANTA VE KEKİK MİLLİ TARIM POLİTİKASI KAPSAMINA ALINDI


Gündem 14.07.2020 12:38:00 0
MİLLETVEKİLİ CESUR: LAVANTA VE KEKİK MİLLİ TARIM POLİTİKASI KAPSAMINA ALINDI

Milletvekili Aylin Cesur, Isparta’nın sorunlarını bir bir Meclis’e taşıyor ve çözüm arıyor. Geçen hafta kiraz üreticilerinin sorunlarını dile getiren, soru ve araştırma önergeleri ile Meclise taşıyan Cesur, lavanta üreticileri için soru önergesi verdi. Keçiborlu’nun Kuyucak ve Kılıç köylerinde köylüler ve üreticilerle buluşan Cesur, Kuyucak’ta Lavanta ile ilgili açıklamalarda da bulundu.

Isparta Milletvekili Aylin Cesur, Lavanta ve kekiğin milli tarım politikasına alınmasını istedi. Üreticilerin kendilerinin ihracat yapabilmeleri için bölgeye fabrikaların kurulması ve yabancı alıcılarla diyalogların kurulabilmesi için birliklerin kurulması gerektiğinin altını çizdi.

Dr. Aylin CESUR -  “Bakın burada 4568 dekar alanda 688 ton ki bu sadece yaş olanı lavanta üretiliyor. Türkiye’nin Kuyucak sadece %80’ini karşılıyor. Bu bir zenginlik şimdi tek başlarına bırakılmamaları lazım. Ne yapacak devlet? Devlet destek olacak; iki tür destek var. Aslında birkaç tür destek var. Ben bunları Lavantayı, Kekiği her zaman, her gün konuşuyorum. Isparta’nın varları bunlar. Milli Tarım Politikasının dışında bıraktılar. Milli Tarım Politikasının içine alınırsa devletin desteği gelecek buraya. Buradaki bu girdilerle, bu gübreyle, bu mazotla ve yabancı paraya bağlı olan bu girdilerle üretim yapmaya çalışıyorlar hala vatandaşlarımız. Buradaki pazarı büyütmek lazım. Buralara gerek distilasyonu, gerek yağını çıkaracak fabrikalar kurmamız lazım ve direkt yabancı ülkelere satması için çiftçi onlarla buluşturacak birlikler olması lazım.”

MİLLETVEKİLİ CESUR LAVANTA BİRLİĞİNİN KURULMASI GEREKTİĞİNİ BELİRTEREK LAVANTA ÜZERİNDE TARIM VE ORMAN BAKANI BEKİR PAKDEMİRLİ’YE VERDİĞİ SORU ÖNERGELERİNİ AÇIKLADI: “LAVANTA EN ÇOK ISPARTADA ÜRETİLİYORSA BAŞKA İLLERE DEĞİL ISPARTA’YA DESTEK VERİLMESİ LAZIM” DEDİ.

Dr. Aylin CESUR – “Burası Lavanta’nın Merkezi. Bir Provence’nin yerine başka bir yer koyamıyorsunuz çünkü sahip çıkıyor oradaki devlet. Neden Kuyucak’ı biz buranın merkezi yapmıyoruz da Türkiye’nin her yerine Lavanta’yı gönderiyoruz. Kota koymak lazım. Bunları yapacak olan devlettir. Kota koyarsanız, buraya destek olursunuz, üreticiyi desteklersiniz. Gerek direkt gerek prim desteği yaparsınız. Millî tarım politikasına alırsınız bakın buralar nasıl kalkınıyor. Lavanta’ya da birlik kurulmalı, sahip çıkılmalı. Sözün özü; buraların suyu yok hiçbir şeyi yokken kupkuru toprakları çorak toprakları sulamışız artık buralardan bu güzel ürünler çıkmış. Buralar da bu insanlar çıkmışlar ve üretiyorlar, buralara getirilen okullarda bu çocuklar okuyorlar. Bu hanımlar, bu beyler gelmişler burada girişimcilik ruhu ile bunları yapmışlar. Artık siz devlet olarak desteklemek zorundasınız onları. Maalesef Türk Köylüsü ve çiftçisi 18 yıllık AK Parti iktidarında yoksullaştırılmıştır, yoksulluğun pençesi altında ezdirilmiştir. Bunları söyleyeceğiz. Meclise işte verdiğim önergeler;

-              Neden üreticinin ürünleri satması için yeni pazarlar açılması yönünde bir çalışmanız yok?

-              Neden Türkiye’de Lavanta üretimin %45’inin gerçekleştirildiği Isparta’nın Türkiye genelinde ve yurt dışında bilgilendirme, reklam ve tanıtım çalışmaları yeterli mi? Yeterli değil. Yeterli ise neden bu yollar o hale getirilmedi? Buralara hangi otelleri hangi tesisleri kurdunuz?

Gelin buraya sağlık turizmi yapalım.”


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Tütüncü, Konyaaltı sahilinde Tütüncü, Konyaaltı sahilinde
ONUR ÇELİK'TEN ÜMİT ALAGÖZ'E DERS GİBİ SÖZLER AK PARTİ TEFENNİ BELEDİYE BAŞKANI ADAYI ONUR ÇELİK, SOSYAL MEDYA HESABINDAN YAPTIĞI PAYLAŞIMDA, DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKTİ.
Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor
Antalya Son Anket Sonuçları Açıklandı! Yerel seçimlere sayılı günler kalırken Antalya’da yapılan son ankette AK Parti adayı Hakan Tütüncü’nün CHP’nin adayı Muhittin Böcek’e yüzde 7 fark attığı görüldü