Milyonların cebi bayram edecek! İlk ipuçları geldi Temmuz zammı ile sosyal refah artışı da geliyor


Gündem 7.06.2022 20:42:00 0
Milyonların cebi bayram edecek! İlk ipuçları geldi Temmuz zammı ile sosyal refah artışı da geliyor

Emekli ve memurların Temmuz’da alacakları maaş artışı ile ilgili ipuçları gelmeye devam ediyor. 5 aylık enflasyon sonrası artış oranının yüzde 40’ı bulması bekleniyor. Buna ilaveten ek artışlar da söz konusu olacak.
Milyonların cebi bayram edecek! İlk ipuçları geldi Temmuz zammı ile sosyal refah artışı da geliyor
Temmuz ayında gerçekleşecek olan maaş artışlarıyla ilgili ipuçları gelmeye devam ediyor. Faruk Erdem memur ve emeklileri ilgilendiren bir yazı kaleme aldı. Erdem yazısında şu detaylara yer verdi:

Özellikle emeklilerin ve memurların alacakları zam oranlarını enflasyon belirliyor. Buna göre de SSK ve Bağ-Kur emeklileri 6 aylık enflasyon oranı kadar artış alırken memurlar ve memur emeklileri de toplu sözleşme artışına ilaveten enflasyon farkı alacak. 

Mayıs enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte 5 aylık enflasyon oranı yüzde 35.4 olarak gerçekleşti. Böylece SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin 5 aylık enflasyon artışı yüzde 35.64 olurken memur ve memur emeklilerinin enflasyon farkı ile birlikte toplu sözleşme artışı da 5 aylık yüzde 35,14 oldu. 6 aylık enflasyon için yapılan anket ve tahminlerden yaptığımız hesaplamalara göre ise SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 39,67, memur ve memur emeklileri için ise yüzde 39,17 oranları ortaya çıkıyor.

Emeklilere ve memurlara yapılacak enflasyon artışlarının dışında Ocak ayında olduğu gibi bir ek artış da söz konusu olabilecek. Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin taban maaşları 1500 TL'den 2.500 TL'ye yükseltilmişti. Ardından yapılan bir düzenleme ile de memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşme artışı olan yüzde 5 oranına 2.5 puanlık ekleme yapılmıştı. Benzer bir artış sisteminin Temmuz ayında da olması bekleniyor.

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin özellikle taban maaşlarla ilgili artış olacağını açıklamış hatta 13 milyar liralık bir yıllık artış maliyetinden bahsetmişti. Başkan Recep Tayyip Erdoğan da hafta sonu yaptığı açıklamada "Ücretliler başta olmak üzere her kesimden vatandaşımızın gelirlerini artırarak aradaki farkı kapatacak programları hazırlıyoruz" demişti.

SEYYANEN ZAM İÇİN KARAR VERİLECEK
Bu gelişmeler ışığında Temmuz ayında da 2500 TL olan taban maaşın yükseltilmesi söz konusu olabilecek. 

13 milyar TL'lik yıllık maliyetten yola çıkılarak yapılan hesaplamalara göre ise burada rakamın 3500-4000 TL olması bekleniyor. Bunun dışında yüzde 7 olan toplu sözleşme artışının da yükseltilmesi, seyyanen zam formülünün ortaya çıkartılması da gündemde.

Bu artışlara 4 Temmuz'da açıklanacak 6 aylık enflasyon oranı belli olduktan sonra karar verilecek. 

Böylece yapılacak değerlendirme sonunda ek refah artışının boyutu ve şekli de ortaya çıkacak. Bu artışların yapılabilmesi için Meclis'ten yasa çıkartılması da gerekiyor. Yasa çıktıktan sonra ek zam farkları da emeklilerin ve memurların maaşlarına ayrıca yatırılıyor.


YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar, BUÜ Senatosu’na konuk oldu YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar, BUÜ Senatosu’na konuk oldu
Kırgız Büyükelçi Kayseri ziyaretlerini tamamladı Kırgız Büyükelçi Kayseri ziyaretlerini tamamladı
Başkan Hürriyet ilk mecliste alkışlarla karşılandı Başkan Hürriyet ilk mecliste alkışlarla karşılandı
Başkan Şadi Özdemir CHP Yerel Yönetimler Çalıştayı’na katıldı Başkan Şadi Özdemir CHP Yerel Yönetimler Çalıştayı’na katıldı
Manisa Büyükşehir İtfaiyesi fırtına mesaisinde Manisa Büyükşehir İtfaiyesi fırtına mesaisinde