MİRYOKEFALON TARİHİ KONFERANSINA TOPRAKLI DAMGASI


Kültür 15.09.2019 00:14:00 0
MİRYOKEFALON TARİHİ KONFERANSINA TOPRAKLI DAMGASI

Kendine has ve teknikleriyle tarihsel ve bilimsel çalışmalar yapan İ. Mühendisi Ramazan Topraklı, Isparta Belediyesi kültür sinaması konferans salonunda Anadolu Topraklarının tapusunun verildiği yer olan Miryokefalon konferansına katıldı. 

Miryokefalon (Myriokephalon tarihini Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Duran ve Tarih uzmanlarının yanında farklı araştırma ve çeşitli yabancı kaynaklardan çevirisiyle sağladığı bilgileri harita üzerinden katılımcılara aktaran Toprak'lı bir çok bilinmeyeni gün yüzüne çıkardı.

 

Anadolu’nun Türkler tarafından fethi ve tamamen yurt edinilmesi açısından büyük önem taşıyan savaşların başında Miryokefalon (Myriokephalon) Savaşı gelmektedir. Savaşın yapıldığı yer konusunda farklı zamanlarda araştırmacılar tarafından çelişkili iddialar ortaya atılmış, hâlen daha yeni iddialar da gündeme getirilmektedir.

Miryokefalon (Myriokephalon) Savaşının cereyan ettiği yerin neresi olduğu yönünde günümüze kadar kesin bir kanıya ulaşılamamıştır. Konuyla ilgili Türk-İslam kaynaklarında açıklayıcı bir bilgi yer almamaktadır. Savaşın yeri hakkındaki bilgiler sadece; bizzat savaşın içerisinde yer alan Niketas Khoniates’in kaleme aldığı Historia adlı eser ile Bizans İmparatoru Manuel Komnenos’un İngiliz Kralına yazdığı savaşın anlatıldığı mektupta bulunmaktadır. Bunların yanında Haçlı Seferleri ile ilgili yazılan eserlerde bölgeden geçen askeri güzergâhlardan az da olsa söz edilmektedir. Anadolu’ya XIX. yüzyılın sonlarından itibaren yoğun bir şekilde gelen batılı araştırmacılar edindikleri bilgilerin anlatıldığı seyahatnameler kaleme almışlardır. Bu çalışmalarda Anadolu’nun tarihi coğrafyası ve antik yer adları dile getirilmiştir. Miryokefalon (Myriokephalon)Savaşının yapıldığı yerle ilgili ilk defa farklı fikirler öne süren bu seyyahlarında, aralarında zaman içerisinde tam bir fikir birliği oluşmamıştır. Miryokefalon (Myriokephalon) Savaşının geçtiği yer ile ilgili yeterli sayıda kaynağın bulunamaması, burada sözü edilen bütün bu kaynaklarda da yeterince aydınlatıcı bilgilere ulaşılamaması, Miryokefalon (Myriokephalon) Savaşının yeri konusunda farklı iddiaların ortaya çıkmasına sebep olmuştur.

Isparta il sınırları içerisinde yapıldığı düşünülen bu savaşın yapıldığı muhtemel yerlerle ilgi görüşler bilimsel bir sempozyumda değerlendirilecektir. Bu değerlendirmede konunun uzmanı olan bilim insanlarının ve ilgili araştırmacıların yaptığı çalışmalar ve ortaya koyacakları görüşler büyük önem arz etmektedir. Sempozyum çerçevesinde; savaşın geçtiği devri anlatan birinci elden kaynaklarda olayın olduğu coğrafyanın yer şekilleri detaylı bir şekilde anlatıldığı için, bu bilgilerin ışığında bölgede bir inceleme gezisi planlanmaktadır. Bu gezi neticesinde bölgede antik çağlardan ortaçağa kadar kullanılagelen askeri ve ticari yollar da değerlendirilecektir. Bu esnada Bizans ordusunun asker sayısı, silah ve mühimmat miktarı da göz önünde bulundurularak, bu özellikteki bir ordunun geçebileceği güzergâhın belirlenmesine çalışılmıştır.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Başkan Ergün, Baybatur'un iftarına konuk oldu Başkan Ergün, Baybatur'un iftarına konuk oldu
Başkan Yalçın öğrencilerin tiyatro gösterisini izledi Başkan Yalçın öğrencilerin tiyatro gösterisini izledi
Tokat'ta Siyasi İttifak: BBP, Eroğlu'nu destekleme kararı aldı Tokat'ta Siyasi İttifak: BBP, Eroğlu'nu destekleme kararı aldı
'Sırrını Biliyorum'a Bursa galası 'Sırrını Biliyorum'a Bursa galası