“Modern tarım” yapmak isteyenlere büyük destek


Gündem 1.11.2019 23:30:00 0
“Modern tarım” yapmak isteyenlere büyük destek

Muş'ta, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) 7 yıldan bu yana girişimcilere verdiği 77 milyon 494 bin 380 lira hibe desteğiyle tarım ve hayvancılığın modern tesislerde yapılmasını sağlıyor.

Avrupa Birliği'nin (AB) aday ve potansiyel aday ülkeler için oluşturduğu Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında hazırlanan projeye destek veren TKDK tarım ve hayvancılığın AB standartlarını taşıyan modern tesislerde yapılmasına öncülük ediyor.


TKDK İl Koordinatörü Mehmet Emin Turan Projelere yüzde 50-70 hibe desteği verildiğini belirterek 2012'den bu yana çiftçilere ve girişimcilere sundukları desteklerle tarım ve hayvancılığın gelişmesini sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

TKDK, 7 yıldan bu yana et ve süt üretimine yönelik 71 projeye 77 milyon 494 bin 380 lira hibe desteği verdi ve kentte 23 et, 48 süt işleme tesisinin kurulmasını sağladı.

Yapılan üretim ile hayvan ırkları gelişti


Tesislerin fiziki yapılarına ve makine ekipmanlarına doğrudan destek verdiklerini belirten turan “AB standartlarında modern mekanizasyona sahip çiftliklerde yapılan üretim hem hayvan ırkının gelişmesine katkı sağladı hem de et ve süt veriminin artmasını sağladı. Muş Ovası hayvancılık anlamında önemli bir potansiyele sahip. Murat ve Karasu nehirleri ovadan geçtiği için sulama sıkıntısı yaşanmıyor. “ dedi

Hayvansal üretimler ilimizin can damarı

Mehmet Emin Turan:  Hayvansal üretimler ilimizin can damarıdır. Et ve sütün işlenmesine yönelik desteklerimiz de var. Süt ürünleri ve et işleme fabrikası kurduk. Büyük ölçekli projelerden toplamda 33 bin metreküp 5 soğuk hava deposuna destek verdik. Sürekli çağrı ilanlarına çıkarak proje alacağız. Bu projeleri ilimize kazandırıp AB standartlarında kurulan işletmelerde hem ürünün kalitesini hem de sayısını nicel açıdan artırmayı planlıyoruz.

TKDK bizim için bir avantaj

TKDK’nin muş ekonomisinin gelişmesine katkı sunduğunu vurgulayan Turan "TKDK, tek başına ilin ekonomik anlamda kaderini değiştirdi dememiz çok doğru olmaz ama kamu yatırımı yapan kurumlar arasında önemli bir yerde duruyoruz. Bu ilimiz için büyük bir avantajdır.” dedi

Mehmet Emin Turan son olarak “Proje kapsamında modern bir tesis kurduk ve hayvancılık yapmaya başladık. Bu tesisler sayesinde süt üretimimiz arttı. Allah devletimize zeval vermesin.” dedi

Uluborlu’da yaban domuzu popülasyonuna karşı kontrollü av Uluborlu Belediyesi, artan yaban domuzu popülasyonunun tarım arazilerine ve vatandaşların güvenliğine zarar vermesini önlemek amacıyla kontrollü av çalışması gerçekleştirdi; yaklaşık 25 domuz etkisiz hale getirildi.
Kaş–Anamur arasında denizde fırtına uyarısı Meteoroloji, Kaş–Anamur hattında denizde fırtına uyarısı yaptı. Rüzgârın 6–8 kuvvetinde (50–75 km/s) eseceği belirtilirken, balıkçılar ve denizciler için dikkat çağrısı yapıldı.
Isparta Haltercileri Türkiye Şampiyonasında Madalyaları Topladı 27 Ocak – 1 Şubat 2026 tarihleri arasında Tokat’ta düzenlenen Recep Yazıcıoğlu Yıldızlar – Gençler – Büyükler Ferdi Halter Türkiye Şampiyonasında Isparta sporcuları büyük başarı gösterdi.
Dereboğazı yolu’nda radar denetimleri en üst seviyeye çıkarıldı Isparta–Antalya karayolunda son dönemde art arda yaşanan ve can kayıplarıyla sonuçlanan trafik kazalarının ardından emniyet güçleri harekete geçti. Dereboğazı Yolu’nun en riskli noktalarında radar ve hız denetimleri sıklaştırıldı.
“Aşkın Yaşı Yoktur”: Seydikemer’de 81’lik Damat ile 61’lik Gelin Nikâh Masasında Seydikemer’de 81 yaşındaki Yusuf Can ile 61 yaşındaki Emine Taştan, resmi nikâhla dünyaevine girerek “aşkın yaşı yoktur” sözünü bir kez daha kanıtladı.