MUHALEFETİN SALDA YALANI PES DEDİRTTİ: CHPLİ BELEDİYENİN KUM ÇEKTİĞİ ALANDAN BİLGİ KİRLİLİĞİ YAYDILAR


Gündem 20.04.2020 18:33:00 0
MUHALEFETİN SALDA YALANI PES DEDİRTTİ: CHPLİ BELEDİYENİN KUM ÇEKTİĞİ ALANDAN BİLGİ KİRLİLİĞİ YAYDILAR

Burdur'un Yeşilova ilçesi sınırlarında bulunan ve turkuaz renkli suyu, beyaz kumsalı nedeniyle 'Türkiye'nin Maldivleri' olarak anılan Salda Gölü'ne yapılması planlanan Millet Bahçesi projesini yürüten yüklenici firmaya ait iş makinesi ve kamyonlar, alandaki kumsalı tahrip ettiği şeklinde çıkan bazı haberlerin tamamen yalan olduğu ve görüntülerin tamamen bir algı operasyonundan ibaret olduğu öğrenildi.

Bazı basın, sosyal medya hesaplarından çıkan görüntüler üzerine harekete geçen yetkili kurumlar, Yüklenici firma yetkilileri hakkında soruşturma başlatılırken, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) yetkilileri de bugün alana gelerek zarar tespiti için kot incelemesi yaptı.Yapılan incelemede tahrip edilen alanın Salda kıyısı olmayıp sahilin arka tarafından kum çekilen bir alanın olduğu tespit edildi.


BİR METRELİK KOT FARKI OLUŞTU
Normalde kumsalın özelliğini yitirmemesi için araç girişinin yasak olduğu ve ayakkabıyla dahi basılmaması gereken alandan geriye iş makinesi ve kamyonların lastik izleri kaldı. 


Alınan kumlar nedeniyle 1 metrelik kot farkının oluştuğu dikkati çekti. Olayın ardından Yeşilova İlçe Jandarma ekipleri alanda geniş çaplı güvenlik çemberi oluşturarak, bölgeyi kontrol altına aldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yüklenici firma hakkında soruşturma açtırdıklarını ve olayın takipçisi olacaklarını açıklayıp, bu üzücü olayın ardından çalışmaların şeffaf sürmesi için bir proje başlattıklarını söyledi.
SALDA'DA NE OLMUŞTU?
Dünyada Mars'ın yüzey özelliklerini taşıyan iki noktadan birisi olan Salda Gölü'nün korunması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2019 yılında alanı 'özel alan' ilan ederek, 800 metre yakınına Millet Bahçesi kurulması kararını verdi. Bu Karar başta turizmciler ve doğa severler bu gelişmeye tam destek verdiler.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında TOKİ'ye verilen ve TOKİ'nin de yüklenici firmaya ihale ettiği çalışmalar devam ederken yüklenici firmaya ait kamyon ve kepçeler alana girerek tahrip ettiği şeklinde bir bilgi kirliliğine çalıştılar. 


Chp'li Belediye tarafından Kum çekilen alana getirildiği söylenen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, dün Salda Gölü'ne gelerek incelemelerde bulunmuş, "Alandaki tüm faaliyetleri durdurduk. Gerekli idari tahkikat ve soruşturmaları başlattık. Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduk. Çevre Kanunu kapsamında bir cezai durum söz konusu. Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında suç duyurusu söz konusudur. İhmali olan personelle ilgili idari işlem yapacağız" dediği şeklinde servis ettiler. Ama olayın aslı öyle olmadığı öğrenildi.


Chp'li Belediye'nin kum çektiği alandan fotoğraf çekip bazı ulusal basın ajanslarına Salda Gölü çevresi müüttahit firma tarafından tahrip ediliyor diye servis edilerek algı operasyonu yapılıyor.


'TÜRKİYE'NİN MALDİVLERİ' SALDA GÖLÜ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
Burdur’un yaklaşık 60 km batısında yer alan, Türkiye'nin en derin, en temiz, en berrak özelliklere sahip gölü olarak tanınan Salda Gölü, 1989 yılında 1'inci Derece Doğal Sit Alanı ilan edildi.


Dünyanın ender sulak alanlarından biri olan Salda Gölü ve çevresi Millet bahçesi olmasıyla daha güzel bir görüntüye kavuşacak.


Endemik Salda yosun balığına da ev sahipliği yapan göl ve çevresi 110 kuş türünün de yaşam alanı.

Hidromanyezit içeren bembeyaz kumsalları ise benzersiz bir görsel şölen sunan gölün suyu uzmanlara göre, bazı cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılabiliyor.


Alkalin içeren göl, suyu en temiz göller arasında.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Tokat'ta Siyasi İttifak: BBP, Eroğlu'nu destekleme kararı aldı Tokat'ta Siyasi İttifak: BBP, Eroğlu'nu destekleme kararı aldı
'Sırrını Biliyorum'a Bursa galası 'Sırrını Biliyorum'a Bursa galası
Protokol ile gaziler ve şehit yakınları iftarda buluştu Protokol ile gaziler ve şehit yakınları iftarda buluştu
İYİ Partili Sedat Kılınç: "Halkın sorunlarından uzaklar" İYİ Partili Sedat Kılınç: "Halkın sorunlarından uzaklar"