MÜSİAD Bursa, Kanal İstanbul ve Montröyü çevrim içi konuştu

MÜSİAD Bursa Şubesi, "Müstakil Düşünceler" adlı gerçekleştirdiği çevrim içi konferansta, Kanal İstanbul ve Montrö Sözleşmesini gündemine aldı.


Gündem 15.04.2021 12:30:00 0
MÜSİAD Bursa, Kanal İstanbul ve Montröyü çevrim içi konuştu
BURSA (İGFA) - MÜSİAD Bursa Şubesi tarafından düzenlenen ‘Kanal İstanbul ve Montrö Sözleşmesi: Doğru Bilinen Yanlışlar’ konulu Müstakil Düşünceler Konferansına misafir konuşmacı olarak katılan Bursa Uludağ Üniversitesi İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tayyar Arı önemli değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Arı, “Montrö Anlaşmasının kutsaliyet atfedilecek kadar büyük bir anlaşma olmadığını düşünüyorum. Enine boyuna tartışılabilir. 27.’ci ve 28.’ci maddeler fesih hükümlerini içeriyor” dedi.
 
Çevrim içi gerçekleştirilen toplantıda konuşan ve son günlerde Kanal İstanbul projesi ve Montrö Anlaşması konularının emekli büyükelçiler ve amiraller bildirileri ile yoğun bir şekilde tartışılmaya başlandığını söyleyen Prof. Dr. Tayyar Arı, “Amiraller emekli olmuş olsalar bile TSK içinde hala bağlantıları vardır. Dolayısıyla konuyu kaleme alış biçimleri, açıklandığı saat Türkiye’deki darbe hafızasını çağrıştırıyor. Bu safça değil, bilinçli bir harekettir” değerlendirmesinde bulundu.
 
Kanal İstanbul’a yönelik itirazların ekosistemi bozacağı, iklim değişikliğine yol açacağı, maliyetinin yüksek olacağı gibi hususlarda yoğunlaştığını ama esas amacın iktidarı yıpratmak veya oy kaybına yol açmasının hedeflendiğine dikkat çeken Bursa Uludağ Üniversitesi İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tayyar Arı, toplumda zihin karışıklığı olduğunu söyledi. "Montrö anlaşmasının ne olduğu, bize ne kazandırdığı veya ne kazandırmadığı iyi anlatılıp anlaşılmalı" diyen Prof. Dr. Arı, "Feshedilmesi veya değişmesi gibi hususlar da açık yüreklilikle ele alınmalıdır. Anlaşma içerisinde fesih konusundan değişiklik hükümlerine kadar maddeler var. Anlaşmaya göre taraflardan birisi, yani başka bir imzacı ülke fesih istediğinde de bu anlaşma feshedilebilir" diye konuştu.

ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin! Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin!
Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak
Sedat Yalçın'dan Bursa'ya 'uydu-kent' projesi Sedat Yalçın'dan Bursa'ya 'uydu-kent' projesi
Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı