NORMALLEŞME SÜRECİ İÇİN BAKANLAR HAREKETE GEÇTİ


Gündem 23.04.2020 20:28:00 0
NORMALLEŞME SÜRECİ İÇİN BAKANLAR HAREKETE GEÇTİ

Koronavirüs nedeniyle zor günler geçiren Türkiye'de hayatın normale döneceği tarihin belli olacağı ifade edildi. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın 4 aşamalı planının detayları ortaya çıktı.

 

Türkiye'nin koronavirüsle mücadelesinde en çok merak edilen sorulardan biri de, "Hayat ne zaman normale dönecek?" sorusu. Normalleşme sürecine dair açıklama yapan bilim kurulu üyelerinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan da, "Bayram sonrası ülkemizin normal hayata geçişini hedefliyoruz" açıklaması normale dönüşün nasıl olacağı sorusunu akıllara getirdi. Erdoğan'ın 4 aşamalı planına göre bakanlıklar da çalışmalarına başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Geldiğimiz noktada salgını yatay seyre geçirmeye başladığımızı görüyoruz. Ramazan ayı boyunca da tedbirlere en üst düzeyde riayeti sağlayarak, bayram sonrası ülkemizin normal hayata geçişini hedefliyoruz. Tüm bakan arkadaşlarımıza, bu konuda gereken ikazları yaptık, talimatları verdik” demesinin ardından, bakanlıklarda “normalleşme” ile ilgili planlamalar başladı.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bakanlık birimlerine gönderilen yazıya göre, 21 Nisan’da Cumhurbaşkanlığı’ndan gönderilen e-postada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı çerçevesinde, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’ne sunmak üzere “Normalleşme planı” hazırlıklarının başladığı belirtildi.

Korona virüs salgınının yayılma hızının düşmesi ve hayatın olağan akışına dönme sürecinin başarıyla tamamlanması için dört aşamalı olarak normalleşme planı yapılacağı belirtilen yazıda, aşamalara ilişkin MEB’in görev alanı içindeki konularla ilgili öneri ve eylem planlarının hazırlanması istendi.

Edinilen bilgiye göre, “normalleşme süreci”, Ramazan Bayramı’nı müteakiben başlayacak, Kovid-19 aşısının bulunacağı tarihe kadar 4 aşama içinde hayata geçirilecek. Aşamalar şu şekilde hayata geçecek:

Kovid-19 için aşının geliştirilerek uygulandığı tarih (şayet 1 ve 2’nci aşamada aşı henüz geliştirilerek uygulanmamış ise).

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yazısında, eylem planları konusunda bir de örneğe yer verildi. Üzerinde “örnektir” ibaresi bulunan, icracı olarak İçişleri Bakanlığı’nın göründüğü çizelgede, 27 Mayıs-31 Ağustos arasındaki 1. aşamada, restoran ve kafelerin mesai saatleriyle sınırlı olmak üzere ve katı fiziki mesafe koşuluyla açılması öngörülüyor. Bu aşamanın, 14 gün boyunca Kovid-19 pozitif vaka ortaya çıkmaması halinde hayata geçirilmesi öngörülüyor.

Çizelgeye göre 1 Eylül- 31 Aralık 2020 tarihleri arasındaki 2. aşamada ise restoran ve kafeler için fiziki mesafe ve hijyen kuralları uygulanarak saat sınırının kaldırılması planlanıyor. Bunun için de 30 gün yeni Kovid-19 vakası görülmemesi gerekiyor.

İçişleri Bakanlığı’nın örnek çizelgesine göre, 3. aşamada da restoran ve kafeler fiziki mesafe ve hijyen kuralları uygulanarak herkese (yaş sınırı uygulanmadan) açılacak. 2021’de başlayacak. 3. aşama için öngörülen bu plana göre de ülke genelinde pozitif vaka çıkmaması beklenecek.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Nevşehir Belediyesi’nden “dolandırıcılık” uyarısı Nevşehir Belediyesi’nden “dolandırıcılık” uyarısı
Bursa’da yerel seçimler kritik! Hangi ilçede kim önde? Bursa’da yerel seçimler kritik! Hangi ilçede kim önde?
Göz torbalarını artık taşımayın Göz torbalarını artık taşımayın
Madencilerin ferdi kaza sigorta teminatı 1 milyon TL'ye güncellendi Madencilerin ferdi kaza sigorta teminatı 1 milyon TL'ye güncellendi