“ÖĞRENCİLER BİR HAFTA EĞİTİMLERİNE İNTERNET VE TELEVİZYON ÜZERİNDEN DEVAM EDECEK”


Eğitim 13.03.2020 00:13:00 0
“ÖĞRENCİLER BİR HAFTA EĞİTİMLERİNE İNTERNET VE TELEVİZYON ÜZERİNDEN DEVAM EDECEK”

umhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Korona Virüs’e karşı alınacak tedbirlerin görüşüldüğü toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, “Bu süreci el birliğiyle ne rehavete ne de paniğe kapılmadan birlikte atlatma imkân ve kabiliyetine sahibiz. Dünyadaki tabloya baktığınız zaman, şu ana kadar Türkiye’de alınan tedbirlerin son derece etkili olduğunu, netice verdiğini görüyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen, Korona Virüs’e (Kovid-19) karşı alınacak tedbirlerin görüşüldüğü toplantı sonrasında, alınan kararları düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı.

“KORONA VİRÜS’LE MÜCADELEYİ TİTİZ BİR ŞEKİLDE YÜRÜTMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Kamuoyu ile canlı olarak paylaşılan toplantıda, basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında, bakanlarımızın, ilgili kurumlarımızın, başkanlıklarımızın katılımıyla Korona Virüs ile mücadele konusunda kapsamlı bir toplantı yapıldı. Yaklaşık 4,5 saat süren bu toplantıda Korona Virüs’e karşı bugüne kadar alınan tedbir ve bundan sonra alınacak adımlar kapsamlı bir şekilde değerlendirildi.

Tabii küresel bir salgın hâline gelen bu Korona Virüs’e karşı Türkiye olarak bugüne kadar etkin ve başarılı bir mücadele verdik. Uzmanların tavsiyeleri, ilgili kurumlarımızın, Sağlık Kurulu’nun ve ilgili birimlerimizin tavsiyeleri ve Cumhurbaşkanımızın talimatıyla da bu tedbirler kararlı bir şekilde uygulandı, bundan sonra da uygulanmaya devam edecek.

Bu çerçevede bu salgınla mücadelenin; sağlık, eğitim, ulaşım, turizm, ekonomi, savunma ve diğer tüm alanlarda başarılı bir şekilde sürdürülebilmesi için vatandaşlarımızın burada aktif rol oynamaları, rehavete ve paniğe kapılmadan yapılan resmî açıklamaları dinlemek ve tavsiyeleri titiz bir şekilde uygulamak suretiyle bu süreci hep birlikte atlatmamız büyük önem arz etmektedir. Bu mücadeleyi alınan bu tedbirler çerçevesinde de bundan sonra da titiz ve kararlı bir şekilde yürütmeye devam edeceğiz.

Sayın Bakanımız da birkaç defa ifade etti. Sorun küresel ama mücadele ulusal. Dolayısıyla burada bu salgının seyrini izlerken, bir taraftan da ülkemizde atabileceğimiz adımlarla ilgili değerlendirmeleri, ilgili kurumlarımızın, özellikle de Sağlık Bakanlığı’mızın tavsiyelerini vatandaşlarımızın dikkate alması, titizlikle uygulaması büyük önemi haizdir.

Bu çerçevede bugün Cumhurbaşkanımızın başkanlığında bu tedbirler paketi muvacehesinde bir dizi karar alındı, bunlarla sizlerle paylaşmak istiyorum.

“OKULLAR 16 MART TARİHİDEN İTİBAREN BİR HAFTA TATİL EDİLECEK”

Öncelikle ilk, orta ve lise okulları 16 Mart tarihiden itibaren bir hafta tatil edilecek ve dolayısıyla ara tatil önceye alınmış olacaktır. Daha sonra 23 Mart tarihi itibarıyla da uzaktan eğitim yöntemiyle internetten ve televizyon kanallarından öğrencilerimizin eğitimlerine devam etmeleri imkânı sağlanacaktır. Bu konuda Millî Eğitim Bakanlığı’mız güzel kapsamlı bir çalışma yaptılar. Bunun nasıl olacağına dair bilgilendirmeyi de Millî Eğitim Bakanlığı’mız, Bakanımız ve ilgili eğitim müdürlerimiz kamuoyuyla paylaşacaklar, ailelerle bunun nasıl olacağını da kendileri paylaşacaklar.

İkinci olarak, üniversitelerimizle ilgili yine 16 Mart tarihinden itibaren üç hafta boyunca üniversitelerimiz de tatil edilecektir. Bu çerçevede bu üç haftalık tatilin nasıl koordine edileceği ve eğitim açısından telafi edileceği konusu da YÖK koordinasyonunda belirlenecek usul ile üniversitelerle istişare etmek suretiyle eğitim programı tanzim edilecek. Böylece bir üniversite eğitiminde kaybın olmaması için gerekli tedbirler de alınacaktır.

“SPOR MÜSABAKALARININ NİSAN SONUNA KADAR SEYİRCİSİZ OYNANMASI KARARI ALINDI”

Üçüncü olarak, spor müsabakaları bildiğiniz gibi gene büyük kalabalıkların toplandığı önemli etkinlikler, burada da gene uzmanların yaptığı tavsiyeler, değerlendirmeler, analizler çerçevesinde spor müsabakalarının Nisan sonuna kadar seyircisiz oynanması kararı alınmıştır. Burada özellikle spor faaliyetlerinde böyle bir kalabalık ortamın oluşmaması açısından bu kararın isabetli olduğunu ifade etmek istiyorum.

Dördüncü olarak da, kamu görevlilerinin yurt dışı ziyaretleriyle ilgili bir Cumhurbaşkanlığı genelgesi hazırlandı. Bugün Cumhurbaşkanımız tarafından da imzalanacak, bugüne göre de fevkalade bir durum olmadığı müddetçe kamu görevlilerinin yurt dışına çıkışı izne tabii olacaktır. Dolayısıyla burada da tedbirlerin titiz bir şekilde uygulanması noktasında kamu görevlileri de üzerine düşeni bu mekanizma vesilesiyle yerine getirmiş olacaklardır.

Tabii vatandaşlarımızın yurt dışına çıkışları konusu da bugün gündeme alınan başlıklardan bir tanesiydi. Bizim tavsiyemiz, yine fevkalade bir durum söz konusu olmadıkça vatandaşlarımızın yurt dışı seyahatlerine bir müddet tehir etmeleri, ertelemeleri yönündedir, bizim tavsiyemiz bu yöndedir. Daha önce Sağlık Bakanı’mızın da ifade ettiği gibi yurt dışından Türkiye’ye gelen vatandaşlarımızın da mutlaka kontrollerini yaptırarak kendilerini 14 gün tecrit etmeleri, yani karantina altına almaları da büyük önem arz etmektedir.

“HAYATIMIZDA PANİK HAVASI YARATMADAN BU SÜRECİ HEP BİRLİKTE YÜRÜTECEĞİZ”

Bu süreci el birliğiyle ne rehavete ne de paniğe kapılmadan inşallah birlikte atlatma imkân ve kabiliyetine sahibiz. Dünyadaki tabloya baktığınız zaman, şu ana kadar Türkiye’de alınan tedbirlerin son derece etkili olduğunu, netice verdiğini görüyoruz. Yine bu kararlılıkla hayatımızda bir panik havası yaratmadan, ama rehavete de kapılmadan tedbirleri uygulamak suretiyle bu süreci hep birlikte yürüteceğiz. Burada kamu yanında vatandaşlarımızın genciyle, yaşlısıyla, öğrencisiyle, işçisiyle bu tavsiyeleri titiz bir şekilde hayata geçirmeleri, dikkat etmeleri son derece önem arz ediyor, bunu da kamuoyuyla saygıyla paylaşıyorum.

Bu konularla ilgili bakanlıklarımızın, başkanlıklarımızın, kurumlarımızın sürecin akışına göre dönem dönem farklı bilgilendirmeleri olabilir. Bunu da zaten ilgili kurumlarımız, bakanlıklarımız ihtiyaç hâsıl olduğunda kendileri yapacaklardır.”

“ÖĞRENCİLER BİR HAFTA EĞİTİMLERİNE İNTERNET VE TELEVİZYON ÜZERİNDEN DEVAM EDECEK”

Soru: “16 Mart’tan itibaren bir hafta süreyle erkene alınıyor okulların ara tatil ama 23 Mart itibariyle de uzaktan online eğitime geçilecek sanıyorum. Peki, 23 Mart’tan sonrası bir tatil kapsamına mı giriyor üniversiteler gibi?”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: “Evet, tatil devam ediyor, çocuklarımız gene evlerinde olacaklar, ama evden eğitim suretiyle internet ve televizyon kanalları üzerinde evden eğitimlerini almaya devam edecekler. Okula gitmeyecekler, evde kalacaklar, ama eğitimlerine internet ve televizyon üzerinden devam edecekler.”

Soru: “Ne kadar sürelik bu süreç çocuklar için?”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın : “O da bir hafta olarak planlandı.”

Soru: “Yurt dışından gelen yabancı öğrenciler için, onlar için yine ülkelerinde online eğitim düşünülüyor mu? Tiyatro, konser vesaire bu anlamdaki etkinliklere ilişkin bir tedbir düşünülüyor mu onların da yine bir süre etlenmesi kapsamında?”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: “Kültür ve Turizm Bakanımız bu konuyu çalıştıklarını ifade ettiler, bununla ilgili bütün değerlendirmeleri yaptıktan sonra kendileri bir açıklama yapacaklar.”

“İTALYA’DAN TAHLİYE PLANIMIZ ŞU ANDA YOK”

Soru: “İtalya’da virüsün yayılmasından sonra orada bulunan Türk vatandaşlarının Türkiye’ye getirilmesi için bir Çin’dekine benzer tahliye operasyonu planlanıyor mu acaba? Bir kişide virüs tespit edilmişti, Sağlık Bakanı onun çevresindeki kişilerin de gözlem altına alındığını belirtmişti. O kişilerde virüs tespit edildi mi ya da onların sağlık durumu ve o kişinin, kimlik bilgileri paylaşılmıyor hâliyle ama, sağlık durumu nedir acaba?”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: “Bu kişinin sağlık durumu iyi, etrafında onunla birlikte karantinaya alınan kişilerle ilgili de herhangi bir sorun söz konusu değil, zaten bu karantina tedbir amaçlı bildiğiniz gibi. Yapılan testler sonucunda sadece bir kişide bu biliyorsunuz pozitif olarak çıktı. Bu karantinanın da ve tedavi sürecinin de netice vermesini bekliyoruz, umut ediyoruz.

İtalya’dan böyle bir tahliye planımız şu anda yok, vatandaşlarımızın tabi orada olmaları halinde kendilerini koruma altına almaları son derece önemli. Ama Türkiye’ye gelmeleri halinde de mutlaka prosedürleri izlemeleri Sağlık Bakanlığı’nın tavsiyeleri doğrultusunda testlerini yaptırmaları, kendilerini tecrit etmeleri son derece önem arz ediyor.”

Soru: “İlköğretim ve üniversiteler ini böyle bir uygulama var ama kreş ve gündüz bakımevleri için bir uygulama olacak mı?”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: “Kreş ve gündüz bakımevleri konusu gündeme gelmedi ama burada tabii velilerin, ebeveynlerin bir tercihte bulunmaları söz konusu olacak. Yani bununla ilgili bir düzenlemeden ziyade, kendilerinin bir inisiyatif alarak bu yönde adım atmalarını tavsiye ediyoruz.”

“ŞU ANA KADAR TESPİT EDİLEN TEK BİR VAKA VAR”

Soru: “Tek bir vaka gördük biz ama bu hâlâ geçerli mi? Yani merak edilen şey, bunun bir salgın hâline gelip gelmediği mi, hâlâ tek bir vakayla mı sınırlı?”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: “Şu an itibarıyla tek vaka, Sağlık Bakanı’mız da toplantıda bilgi verdiler, şu ana kadar tespit edilen tek bir vaka var.”

Soru: “Yurt dışı çıkışlarıyla ve girişleriyle ilgili uyarılarınız oldu, Sayın Cumhurbaşkanın yurt dışı programlarını etkileyecek bir durum söz konusu mu?”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: “Cumhurbaşkanımızın da yurt dışı programlarını bir müddet erteliyoruz.”

Soru: “Dershanelerin durumu ne olacak, dershaneler tatil olacak mı, yoksa kendi inisiyatiflerine mi bırakıldı?”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: “Bu yönde de tavsiyemiz, onların okullarla ve üniversitelerle ilgili bu ara verme, tehir etme takvimine kendilerini uydurmaları.

16 Mart itibarıyla ilk, orta öğretim tatile giriyor, tatil devam ediyor, 23 Mart itibarıyla öğrencilerimiz evlerinden eğitimlerini almaya devam edecekler.”

“MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI UZAKTAN EĞİTİM ALTYAPISI HAZIRLADI”

Soru: “Okullar iki hafta tatil mi olacak?”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: “Evet. Millî Eğitim Bakanlığı’mız bununla ilgili bir televizyon, internet, uzaktan eğitim altyapısı hazırladı. Bunların detayları ailelerle, öğrencilerle paylaşılacak, dolayısıyla eğitimin inkıtaa uğramaması için, zaman kaybı olmaması, ama öbür tarafta da bu salgınla mücadelede herhangi bir zaafa mahal vermemek için böyle bir formül geliştirildi. Ve göreceksiniz gerçekten detaylarına baktık, çok başarılı bir yöntem, dünyada ilk defa uygulanacak bu şeklide, inşallah çok başarılı bir süreç yönetimi olacağını düşünüyoruz."

Soru: “Kamu çalışanları arasında kronik rahatsızlığı olanlar için bir izin durumu söz konusu olabilir mi?”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: “Kendileri bu izni kullanabilirler, böyle durumda olanlar, hissedenler varsa tabii ki derhal bunun gereğini yapmalılar. Bununla ilgili bir genelge söz konusu değil, ama mutlaka testlerini yaptırsınlar, mutlaka semptom tespit edilmesi, teşhis edilmesi hâlinde de bunun gereğini yapsınlar, bunun için gerekli izinleri de alsınlar mutlaka.”

Soru: “Bu uygulama bu hafta itibarıyla mı başlayacak spor müsabakalarıyla ilgili?”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: “Şu anda, evet, Spor Bakanımız da toplantıydı zaten, kendisi de bunu Futbol Federasyonuyla ve ilgili birimlerle görüşecek, tabii ki bunun bu hafta sonu itibarıyla başlaması önem arz ediyor.”

“ÖĞRETMENLERİMİZİN DURUMUYLA İLGİLİ MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI AÇIKLAMA YAPACAK”

Soru: “Okullar tatil, üniversiteler tatil, öğretmenler ve üniversitelerdeki idari kadrolar da idari izinli mi sayılacak bu dönemde?”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: “Üniversitelerdeki idari kadrolarla ilgili şu anda böyle bir planlama yok. O YÖK tasarrufunda planlanacak, bazı üniversiteler tabii kendileri de bu konuda karar verebilirler. Öğretmenlerimizin durumuyla ilgili de Millî Eğitim Bakanlığı’mız gene bu konuda bir açıklama yapacak.”


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Tütüncü, Konyaaltı sahilinde Tütüncü, Konyaaltı sahilinde
ONUR ÇELİK'TEN ÜMİT ALAGÖZ'E DERS GİBİ SÖZLER AK PARTİ TEFENNİ BELEDİYE BAŞKANI ADAYI ONUR ÇELİK, SOSYAL MEDYA HESABINDAN YAPTIĞI PAYLAŞIMDA, DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKTİ.
Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor
Antalya Son Anket Sonuçları Açıklandı! Yerel seçimlere sayılı günler kalırken Antalya’da yapılan son ankette AK Parti adayı Hakan Tütüncü’nün CHP’nin adayı Muhittin Böcek’e yüzde 7 fark attığı görüldü