ÖNLEM ALINMAZSA BİR MESLEK YOK OLACAK

Kantin-İş Sen Genel Başkanı Okan FIRAT yaptığı açıklamada 2022-2023 Eğitim ve öğretim yılının başlaması ile birlikte Kantinci esnafının yaşadığı ve karşılaşacağı sorunları gündeme getirerek acilen çözüm bulunmasını, Yetkililerin bir an önce sorunlara mü


Gündem 15.08.2022 20:54:00 0
ÖNLEM ALINMAZSA BİR MESLEK YOK OLACAK

Fırat yaptığı açıklamada;

Tüfe kira artış oranları 2022  Ocak ayından itibaren % 22,58 İle başlamış ve  2022 Ağustos ayı için kira artış oranı Tüfe (oniki aylık ortalamalara göre değişim)  % 49,65 olarak artış göstermiştir.
Kira artış oranlarının yıl sonuna doğru daha da artacağını  Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahmini 
% 42,8 den  %70.6 olarak revize etmiştir.
Buradan da anlaşılacağı üzere  şu anki kira artış oranı % 49,65 ten  yıl sonuna doğru 
% 80 ila % 90 a varacaktır.

Kantin Kira sözleşmeleri yapılırken kira artış oranının 11 Haziran 2022 Tarih ve  31863 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Avukatlık kanunu ile Türk borçlar Kanununda Değişiklik yapılmasına dair kanun gereği  2022–2023 Eğitim ve Öğretim yılında kira artış oranının  ev kiraları için açıklanan % 25 ile sınırlandırılması gerekmektedir.

Aynı zamanda yapılacak muhammen bedel tespit komisyonlarının kira artışı olarak  % 25 lik kira artış ve okulun bulunduğu konum,öğrencinin gelir durumu vb sebeplere dayanarak en fazla %10  oranında ilave artış yapılarak tespit edilmesi gerekmektedir.  


Enflasyon oranının artması hem kira artış oranına, hem ailelerin harcamalarına dolayısı ile  çocuklarına verecekleri harçlıklara yansımakta, satışa sunduğumuz ürünlerinde üreticiler tarafından daha pahalı bir şekilde Kantin İşletmecilerine satılmasına neden olmaktadır.dedi.

Fırat, Kantinlerimiz de satışa sunacağımız  ürünlerin fiyatları anormal derecede artmaktadır. Örneğin Ankara’da bir simit fiyatı 5.00 TL dir. Bir öğrencinin sabah kantinden bir simit bir ayran aldığı taktirde toplam 10 TL ödemesi gerekecektir. Bir öğrencinin okula gidip gelirken yol harçlığı da 7 TL olursa toplamda bir öğrencinin evinden okula gelmesi ve sadece sabah bir simit ve ayran almasının maliyeti 17 TL ye varmaktadır. Oysaki öğlen yemek ücretide dahil edilirse bu ücret 50 Tl yi aşacaktır.

Üretici firmalar bu enflasyon oranları karşısında ürettikleri ürünlere her hafta bir zam açıklamakta buda kantinlerde satılan ürünlerin fiyatlarına yansımaktadır.
Enflasyon nedeni ile üretici firmaların ürünlerine yaptığı zamlar, kira artış oranlarının  anormal derecede artması, öğrencilerin alım gücünün düşmesi bütün olumsuzluklar bir arada bulunmakta olup bu olumsuz ortamda kantinci esnafı ne yapacaktır?


Milli Eğitim Bakanlığının  2020 yılında yayımlamış olduğu 2020/8 nolu genelgesi sonucu okul kantinlerinde satışa sunulabilecek ürünlere kısıtlamaların gelmesi kantinci esnafını  büyük bir gelir kaybına uğratmıştır.Kantinlerde satışı uygun olmayan tüm ürünler öğrencilerimizin çantalarında okullara getirilmekte ve tüketilmektedir.Ayrıca okullara dışarıdan paket servisleri yapılmakta idareler tarafından hiçbir önlem alınmamaktadır. 

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan 2020/8 genelgesinin ve buna bağlı olarak Tarım ve Orman Bakanlığınca yayımlanan  okul gıdası hakkında tebliğ ( logolu ürünler tebliği )nin uygulamasının acilen  ertelenmesi ve öğrencilerin alım gücünü de dikkate alarak satışı kısıtlanan ürünlerin tekrardan revize edilmesi gerekmektedir.

Okul kapılarına güvenlik elemanı konması Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün  yayımlamış olduğu 2018/10  Sayılı genelgesinde de belirtildiği üzere; 
‘’Öğrencilerin okul  bahçesinden sokak ve caddeye ani ve kontrolsüz çıkışlarının önlenmesi için okul giriş ve çıkış kapılarında gerekli kontrollerin yapılması ve tedbirlerin aksatılmadan alınması   ,,
Öğrencilerin okul eğitim ve öğretim saatleri içerisinde okuldan çıkmaması için gerekli tedbirlerin acilen alınması gerekmektedir. Denilmektedir.

Geleceğimizin teminatı yavrularımızın her türlü tehliken korunması için Milli Eğitim Bakanlığımızca tüm illere okullar açılmadan konu hakkında talimat vermelidir.

10 Haziran 2022 Tarihinde resmi gazetede  yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı okul aile birliği yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik 3.madde de belirtildiği üzere 
Birlik tarafından gerçekleştirilecek kermes ve benzeri faaliyetlerin öğrencilerin bedensel zihinsel ahlaki sosyal ve duygusal gelişimleri ile Türk milletinin  milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerine uygun olarak düzenlenmesi..
Demek sureti ile okullarda yapılacak olan kermeslerin hangi şartlarda yapılabileceğini belirtmiştir.
Oysaki  okul aile birlikleri kermeslerin sadece okullarda ailelerin evlerinde gıda maddeleri üreterek öğrencilere satılmasını ve gelir elde edilmesini anlamaktadır.
Okul aile birliği yönetmeliği içerisinde böyle bir yetki bulunmamaktadır.
Okul aile birliği yönetmeliğine aykırı olarak okullarda yapılan kermeslerde gıda ve içecek satışının yapılmaması gerekmektedir.

Özetle;
Kira artış oranının %25 geçmemesi
Gıda yasaklarının kaldırılması
Okul kapılarının Kapatılması
Kermeslerde gıda satışının yapılmaması

için gerekli önlem ve tedbirlerin alınması önem arz etmektedir.

Bugün Türkiye’nin her bir şehrindeki, her bir okulundaki kantin işletmecisi pandemi döneminde ölüm-kalım savaşı vermiştir. Henüz nefes almaya bile başlamadan, satışa uygun olmayan ürünlerin altında ezilirken, ekonomideki dalgalanmayla, fiyatların fahiş artışı ve öğrencilerin alım gücünün azalması dertlerini yaşarken bir de kantincilerin kiralarına  %100 artış yapmayın. Kantinleri ticarethane olarak görmeyin Kantinci esnafı eğitimin bir parçasıdır.
Önlem alınmazsa bir meslek yok olacak. dedi


Motosiklet ve otomobil çarpıştı: 1 yaralı Motosiklet ve otomobil çarpıştı: 1 yaralı
Bir testten daha başarıyla geçti Bir testten daha başarıyla geçti
İzmit yeni döneme güçlü kadro ile başlıyor İzmit yeni döneme güçlü kadro ile başlıyor
Manisa’da Sefo coşkusu Manisa’da Sefo coşkusu
BUSADER 23 Nisan'ı Hatay’da kutladı BUSADER 23 Nisan'ı Hatay’da kutladı