Gündem

Gündem Haberleri

Otomotiv sol şeritte


Gündem 4.07.2021 13:00:00 0
Otomotiv sol şeritte

Türkiye ihracatının son 15 yıldır sektörel bazda şampiyonu olan otomotiv endüstrisi, haziran ayında da baz etkisiyle çift haneli artış kaydetmeye devam etti. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, haziranda otomotiv ihracatı yüzde 17 artışla 2,35 milyar dolar oldu.

BURSA (İGFA) - Sektör, böylece pandemi öncesi dönemdeki aylık ihracat ortalaması olan 2,5 milyar dolar seviyesine yaklaştı. Sektör, haziranda Türkiye ihracatından aldığı yüzde 11,9’luk pay ile de ikinci sırada yer aldı.

Sektörün ocak-haziran dönemi ihracatı ise geçen seneye göre yüzde 33 artarak 14,4 milyar dolar oldu. Sektör, yılın yarısındaki ihracatıyla ise ülke ihracatında ilk sırada yer alırken, ortalama aylık ihracatı 2,4 milyar dolar oldu.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Baz etkisiyle ihracat çift haneli artmayı sürdürse de, diğer yandan yarı iletken çip sorunu nedeniyle ana sanayinde bazı firmaların üretime ara vermesi, otomotiv ihracatını olumsuz etkilemeye devam ediyor” dedi.  Baran Çelik “Haziran ayında tedarik endüstrisi ve eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı çift haneli artarken, binek otomobiller ve otobüs-minibüs-midibüs ihracatı çift haneli düşüş gösterdi. Özellikle Birleşik Krallık ve İtalya’ya yüksek oranlı artışlarımız oldu” dedi.

Binek otomobillerde önemli pazarlardan Fransa’ya yüzde 32, Almanya’ya yüzde 48, Slovenya’ya yüzde 40, İsrail’e yüzde 64, Belçika’ya yüzde 72, İsveç’e yüzde 45, Hollanda’ya yüzde 40 ihracat düşüşü, İtalya’ya yüzde 42, ABD’ye yüzde 36, Fas’a yüzde 778, Birleşik Krallık’a yüzde 33 artış yaşandı.

Endüstrinin en büyük pazarı olan Almanya’ya yüzde 15 artışla 335 milyon dolarlık ihracat yapıldı. İkinci büyük pazar Birleşik Krallık’a yüzde 125 artışla 275 milyon dolar, Fransa’ya da yüzde 4 artışla 262 milyon dolar ihracat oldu. İtalya’ya yüzde 82,5 Polonya’ya yüzde 33, ABD’ye yüzde 27, Rusya’ya yüzde 43, Macaristan’a yüzde 93, Fas’a yüzde 41 ihracat artışı yaşanırken, Belçika’ya yüzde 16,5 Slovenya’ya yüzde 26, İsrail’e yüzde 35 ve İsveç’e de yüzde 33 ihracat düşüşü görüldü.

AB’ye ihracat artışı yüzde 10 oldu

Ülke grubu bazında Avrupa Birliği Ülkelerine ihracat yüzde 10 artışla 1 milyar 468 milyon dolar oldu. Ülke grubu bazında ihracatta ilk sırada yer alan AB ülkelerini aldığı pay ise yüzde 62,4 oldu.

Diğer Avrupa Ülkelerine yüzde 90,5 Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi ve Afrika Ülkelerine  yüzde 20’şer ve Bağımsız Devletler Topluluğuna da yüzde 44 ihracat artışı görüldü.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin! Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin!
Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak
Sedat Yalçın'dan Bursa'ya 'uydu-kent' projesi Sedat Yalçın'dan Bursa'ya 'uydu-kent' projesi
Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı