Piyasalara büyük müjde! İş dünyasına 10 yıl vadeli TL kredi geliyor


Ekonomi 10.02.2020 08:57:00 0
Piyasalara büyük müjde! İş dünyasına 10 yıl vadeli TL kredi geliyor

Kalkınma Yatırım Bankası, 2020'de işletmelere 10 yıl vadeli TL kredisi vermeyi planlıyor. Kalkınma Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop, kredinin TLREF'e endekslenebileceğini belirterek, "Özellikle TL kazanıp, döviz borcu olanların kur saldırısı sırasında zorlandığını gördük. Bunun için cari açığı düşüren, istihdamı destekleyen, ithalatı azaltan yatırımlara biz de uzun vadeli TL kredisi kullandıracağız" dedi. Öztop ile yeni dönemdeki hedeflerini konuştuk...

Kalkınma Bankası kabuk değiştirdi. Ankara'dan İstanbul'a taşındı. Geldiğinizden bu yana neler değişti bankada?
2019 Kalkınma Yatırım Bankası için değişim ve dönüşüm yılı oldu. Öncelikle bankanın yeni bir kanunu var. Kalkınmanın yanına yatırım bankacılığı da eklendi. Türkiye Kalkınma Fonu'nu kurduk. Onun altında da 'Teknoloji ve İnovasyon' ile 'Bölgesel Kalkınma' adında iki alt fon var. Burası Dünya Bankası, Avrupa Kalkınma Bankası, İslam Kalkınma Bankası, Alman Kalkınma Bankası, Asya Altyapı Yatırım Bankası gibi yerlerden fon bulan bir bankaydı. Ancak buralardan bulunan kaynak genellikle onların çerçevesini çizdiği alanlarda kullanılıyor. Biz şimdi eurobondlar da çıkararak finansmanımızı daha sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlıyoruz. Ankara'dan İstanbul'a taşınırken gelmek istemeyenler oldu. 600 kişiden 60 personel İstanbul'a gelmeyi kabul etti. Kalanlar kamuda başka yerlere gönderildi. Biz de İstanbul'da sıfırdan bir banka kurmuş olduk. 170 kişiyi işe aldık, daha da büyüyeceğiz. Önemli olan bankanın kurumsal hafızasını korumaktı.

Bu alt fonlar ne yapacak?
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yatırımcısı olduğu, Türkiye Kalkınma Fonu çatısında kurulan Teknoloji ve İnovasyon Fonu'nda 350, Bölgesel Kalkınma Fonu'nda 400 milyon TL'lik kaynak var. Burada belli aşamayı geçen start-up yatırımlarını destekleyeceğiz. Onlara fon sağlayanları da desteklemeyi planlıyoruz. Büyüyen KOBİ'lere kaynak sağlayacağız. Bu fonlara dışarıdan başka kaynaklar da temin edeceğiz. Esnek bir yapı kurduk. Vergi avantajları var bu fonların... İlk çeyrekte realize olur. Yatırımlara desteğe başlarız.

GÖÇ SORUNU İÇİN FON KURACAK
Sosyal fonlar ve yeşil bono planınız vardı. Bu yıl içinde bunları da görecek miyiz?
Biz göç üzerine yoğun bir çalışma yapıyoruz. Bu konuda uluslararası toplantılara da katılıyoruz. Türkiye'nin büyük göç aldığını anlatıyoruz. Hem göç edenlerin hem de bundan etkilenen Türk müteşebbis ve çalışanların yararlanabileceği yatırımlara destek olacak fon yaratmayı planlıyoruz. Türkiye Kalkınma Fonu'nun altında bir 'Etki Fonu' kurabiliriz. Yeşil bono da çıkaracağız.

JAPON KALKINMA BANKASI İLE GÖRÜŞÜYORUZ
Bu yıl yeni kaynak arayışınız var mı?
Dünya Bankası ile görüşüyoruz. Bir de Japon Kalkınma Bankası ile... Rakamlar kesinleşmedi. Hedef 500 ila 1 milyar dolar arasında bir kaynak yaratmak... Biz parayı kullandırırken hakediş bazlı çalışıyoruz. Gelen kaynağı ihtiyacı olanlara hemen vermiyoruz. İş yaptıkça paralarını alıyorlar. Şu anda YEKDEM biteceği için özellikle rüzgâr ve güneşteki müteşebbisler yatırım yapmaya çalışıyor.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Çiftçilere müjde! Tarımsal sulama ücretsiz Çiftçilere müjde! Tarımsal sulama ücretsiz
Banka değil, ucuz et kuyruğu! Banka değil, ucuz et kuyruğu!
Doğu'ya kar, Batı'ya bahar! Yurtta hava nasıl? Doğu'ya kar, Batı'ya bahar! Yurtta hava nasıl?
Tütüncü, Konyaaltı sahilinde Tütüncü, Konyaaltı sahilinde