Prof. Dr. Onur Başer: "Dolar satışı spekülatörlerin işine yarıyor"


Gündem 18.10.2021 13:30:00 0
Prof. Dr. Onur Başer:

Doların 9,25 TL’yi aşması ve piyasalardaki belirsizliğin Merkez Bankası, TÜİK gibi kurumların bağımsız ve özerk olmamasından kaynaklandığını belirten İktisatçı Prof. Dr. Onur Başer, “Eninde sonunda eski sisteme dönülecek, ama bu süreçte ekonomik olarak çok insanın canı yanacak” dedi.

İSTANBUL (İGFA) - Dolar satışı kampanyaları spekülatörlerin işine yarıyor. MEF Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Onur Başer, dolardaki yükselişin sebebinin kurumların bağımsızlığını ve özerkliğini yitirmesi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Başer, insanlara dolar satışı için çağrıda bulunmanın spekülatörlerin işine yaradığına dikkat çekerek, “Türkiye’de kampanya yaparak ellerinizde doları satın, dolar düşsün demek 100 trilyon dolardan fazla bir piyasaya bunun etkisinin olacağını düşünmek en çok bu söylemlere inananların canını yakar” dedi.

Türkiye’de son zamanlarda görülen değer kayıplarının Türk lirasına talebin azalmasına bağlı olduğunu kaydeden Başer, “Türkiye’de kurumların bağımsızlığı üzerindeki algı ile liyakat sahibi insanların karar verme yetkilerinin olmaması belirsizliği artırıyor. Bu da TL’nin güvenilir bir liman aramasına yol açıyor ve yatırımcı dolar, euro, altına yöneliyor. Pandemi süresini göz önünde bulundurduğumuzda ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeleri karşılaştırdığımızda doların 5.40-5.50 TL bandında olması gerekirken, 9,25 TL’lere gelmesi, yani beklenenden yüzde 70 daha değerli olması Türkiye’de kurulmaya çalışan yeni sistemin risk primiyle ilintilidir” diye konuştu.

Birçok ülkede Merkez Bankası, TÜİK gibi kurumların bağımsız ve özerk olmasının yıllardan gelen öğrenilmiş bir ekonomi bilgisinin sonucu olduğunu aktaran Prof. Başer, bu sistemi değiştirmeye çalışmanın ekonomide olumsuz sonuçlar doğurduğuna dikkat çekti. “Eninde sonunda eski sisteme dönülecek, ama bu süreçte ekonomik olarak çok insanın canı yanacak” diyen Başer, faizlere dışarıdan müdahale etmenin de beklenen sonucu vermeyeceğini ifade etti.


Bursa'daki İlkokul Futbol Şenliği’nde kupalar sahiplerini buldu Bursa'daki İlkokul Futbol Şenliği’nde kupalar sahiplerini buldu
Resul Dindar konserinde izdiham Resul Dindar konserinde izdiham
Zinnur Büyükgöz, Gebzeliler ile çay sohbetinde buluştu Zinnur Büyükgöz, Gebzeliler ile çay sohbetinde buluştu
Sıfır Atık Günü Kocaeli'de etkinliklerle kutlandı Sıfır Atık Günü Kocaeli'de etkinliklerle kutlandı
Kocaeli'de yeni araçlar İtfaiyenin gücüne güç katacak Kocaeli'de yeni araçlar İtfaiyenin gücüne güç katacak