Siyaset

Siyaset Haberleri

Rektör Diler sempozyuma katıldı


Siyaset 1.12.2019 11:35:00 0
Rektör Diler sempozyuma katıldı

Sempozyuma, Samsun Valisi Osman Kaymak, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ve TÜBA-Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Kazım Şahin, TÜBA Üyeleri, akademisyenler, ilgili kurum ve kuruluşlardan uzmanlar katıldı.

Sempozyumun ilk oturumuna Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler ve OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran başkanlık yaptı. Ankara Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü’nden TÜBA-Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Hasan H. Atar “Su Ürünlerinin Mevcut Durumu”, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. M. Altuğ Atalay “Su Ürünlerinde Yasal Düzenlemeler ve Kontrol Mekanizması”, Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (SÜR-KOOP) Genel Başkanı Ramazan Özkaya ise “Su Ürünleri: Sektörel Bakış” başlığı altında konuştu.

Sempozyumun son oturumunda TÜBA Asli Üyesi ve NEÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın “Suda Mikrokirleticiler ve Muhtemel Etkileri”, TÜBA Asosye Üyesi ve İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Koyuncu “Su Ürünleri, Su Kirliliği ve İleri Arıtma Teknolojileri”, Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü’nden Doç. Dr. Sedat Gündoğdu “Su Ürünleri Açısından Çevresel Risk Faktörleri”, ISUBÜ Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümünden Prof. Dr. Abdullah Diler “Su Ürünleri Tüketimi ve Kimyasal Riskler”, TÜBA-Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Üyesi ve İstanbul Üniversitesi (İÜ), Gıda/Besin Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Prof. Dr. Ali Aydın “Su Ürünleri Tüketimi ve Biyolojik Riskler” hakkında sunum yaptı.

Sempozyum hakkında kısa bir değerlendirme yapan ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, “Herşeyin başı sağlık, sağlığın başı balık. Sağlıklı bir hayat için haftada 2 öğün balık tüketelim” dedi.

Rektör Diler yaptığı açıklamada “19 Mayıs Üniversitesinde güzel bir etkinlik gerçekleştirdik. Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve TÜBA işbirliğinde gerçekleşen “2. Gıda ve Sağlıklı Beslenme Sempozyumu”na tematik alanı su ürünleri ve sağlıklı beslenme olan bir çalıştayda buluştuk. İlgili alanların hocaları akademisyenler, doktorlar, balıkçılar herkes burada. Tematik olarak su ürünleri ve sağlıklı beslenmenin belirlenmesini çok önemli buluyorum. Samsun ve Türkiye genelinde balıkçılık çok önemli bir unsur. TÜBA ve 19 Mayıs Üniversitesi yönetimlerine teşekkür ediyorum.  Türkiye, su ürünleri yetiştiriciliği ve ihracatı açısından son 20 yılda çok büyük artış gösterdi. 20 yıl trendine baktığınız zaman yetiştiricilik 650 -700 bin ton arasında değişmekle birlikte gün geçtikçe yetiştiricilik avcılığa göre ivme kazandı. 2008-2009 arasında Dünyada hızla büyüyen sektör arasında dünya 3.süyüz. 80’li yıllarda 3-5 bin ton olan yetiştiriciliğimiz kat ve kat artarak 315 bin tona kadar ulaştı. En önemli tür anlamında 115 bin ton alabalık, 85 bin ton çupra ve diğer geriye oran da levrek olmakla 3 önemli balığımız yetiştiricilik anlamında sofralarımızı süslüyor. Güçlü bir sektörüz. Alabalıkta Avrupa 1. Dünya 2.siyiz. Çupra ve levrekte Avrupa birincisiyiz. Teknolojisi, mühendisi çalışanıyla kendimizi bu konuda dünyaya ispatlamış bulunmaktayız. Hem avcımız hem yetiştiricimiz güncel her tülü gelişmeyi kendilerine anında aktarmaktadırlar. Kendisini çok hızlı güncel tutan ender sektörlerden birisiyiz. Bu kadar üretime rağmen tüketimde bunu söylemekte zorlanıyorum. Bizim için ülkemizin insanı diğer ülkelerin insanlarından daha önemli. Ülkemizde balık tüketimi ve su ürünleri tüketimi çok az. Kişi tüketimde Japonlar 80 kg, Amerika 60 kg, Avrupa’da 20 kg, biz de ise 4-5 kg. Ülkemizdeki bu oranları artırmamız lazım. Sağlıklı bir ürün olan balığı daha çok tüketmeliyiz. Balık oldukça sağlıklı besin. Hamile anne adaylarımıza, yaşlılarımıza ve bebeklerimize, mutlaka tükettirmemiz lazım. Balığı sevdirmemiz lazım. Su ürünleri tüketimini artırmak için

Su Ürünlerinin yetiştirilmesi ve tüketilmesi konusunda, Tarım Orman Bakanlığı BalıkçılıkveSu ÜrünleriGenel Müdürlüğü ile Su Ürünleri Üreticileri Merkez Birliği var. İhracatçı firmaların da aralarında bulunduğutanıtım grubu var. Herkes bu konuda çok ciddi çalışıyor. Balık tüketimine yönelik reklamlar ve kamu spotları var. Her üniversite balık ekmek şenliği düzenliyor. Isparta’da biz Valilik meydanında herkese açık balık ekmek şenliği yaptık. Bütün üniversitelerde kendi şehirlerinde bu etkinlikleri yapıyor. İnsanımız taze balık tüketmeye alışkın ancak, konserve olmuş balıklarında sağlık açıcından bir sıkıntısı yok. Balığı çocuklarımıza sevdirmemiz lazım. Haftada iki gün insan sağlığı için balık tüketmemiz lazım.

Japonya’ya, Amerika’ya teknolojik, modernizasyon ve dijital gelişmelerde önde olmalarından dolayı gıptayla bakıyoruz, bu başarılarının alt yapısında fazla balık tüketimi yatıyor. Mesela Japonya’da deniz marulu var. Türkiye’de var, güzel bir su ürünü ama insanlarımızı tüketimde kullanmıyor. Japonlar, deniz marulu ve deniz yosunlarını sabah akşam tüketmekteler. Ülkemizin daha sağlıklı ve dengeli beslenme yapabilen bir nesil yetiştirmemiz lazım. Balık tüketiminin bir diğer avantajı, insan sağlığı olarak baktığımızda hiçbir olumsuzluğu olmayan ender ürünlerden bir tanesi.

Damar sertliğini giderir, beyni geliştirir,mental kapasiteyi artırır, Alzheimerıönler,anti deprasan bir üründür. Kireçlenmeyi azaltır. Potasyum, klor, kalsiyum, magnezyum,selenyum ve vitamin d içermektedir. Güneş ve balık bu iki kaynağı çok iyi kullanmamız lazım. Vitamin D’nin ne kadarinsan sağlığına  önemli olduğunu bilim inşaları binlerce sayfalarda açıklıyor. 3 tarafı denizlerle çevrili ülkemizin konumunun kıymetini çok iyi bilmeliyiz ve gelecek nesillerimizi çocuklarımızı daha sağlıklı ve dengeleri beslenmesi için balık ve su ürünleri tüketmemiz gerekiyor. Son söz olarak, Herşeyin başı sağlık, sağlığın başı balık. Sağlıklı bir hayat için haftada 2 öğün balık.”

REKTÖR DİLER’DEN, SAMÜ VE ÖMÜ REKTÖRLERİNE ZİYARET

Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve TÜBA işbirliğinde gerçekleşen “2. Gıda ve Sağlıklı Beslenme Sempozyumu”na birinci oturumun başkanı olarak katılan Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, Samsun Üniversitesi(SAMÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç’i makamlarında nezaket ziyaretlerinde bulundu. Rektör Diler’emevkidaşları yaptığı ziyaretlerinden dolayı teşekkür ettiler.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Yeni Gölcük Terminali'nde hummalı çalışma Yeni Gölcük Terminali'nde hummalı çalışma
Çocuk yaşı gereği ne kadar uyumalı? Çocuk yaşı gereği ne kadar uyumalı?
Nevşehirli sporcu Türkiye 3’üncüsü oldu Nevşehirli sporcu Türkiye 3’üncüsü oldu
Bahara karnınızı gererek girin! Bahara karnınızı gererek girin!