Siyaset

Siyaset Haberleri

SAMET MEMİŞ YAZISI:


Siyaset 29.07.2022 01:32:00 0
SAMET MEMİŞ YAZISI:

Ebû Saîd ve Ebû Hüreyre radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Üç kişi yolculuğa çıkarlarsa, aralarından birini başkan seçsinler!” (Ebû Dâvûd, Cihâd 80)

Güzel dinimiz gönül yurdunda şirki, küfrü ve nifakı istemediği gibi toplum hayatında da başıbozukluğu, disiplinsizliği, kargaşayı, fitne ve anarşiyi asla arzu etmez. Dinimize göre düzen ve intizam, en küçük toplum birimine kadar her yerde önemlidir. Bu sebeple Sevgili Peygamberimiz, yolculuk yapmakta olan üç kişilik, küçük ve geçici bir toplulukta bile, mutlaka sorumlu birinin, bir yöneticinin belirlenmesini tavsiye etmiştir. Kendisi de mübarek hayatlarında bu hususa büyük bir itina göstermiştir. Bir hadîs-i şerîflerinde de şöyle buyurmuştur:

“Dünyanın ücra bir köşesinde de olsa, üç kişinin, içlerinden birini kendilerine emir tayin etmeden yaşamaları doğru olmaz.” (Ahmed İbni Hanbel, Müsned, II, 177)

Cemaatın en az üç kişiden meydana gelmesi sebebiyle, hadiste “üç kişi yolculuğa çıkarlarsa...” buyurulmuştur. İki kişi de olsa, yapılacak iş birinin emir-komuta sorumluluğunu üstlenmesinden ibarettir. Büyük-küçük bütün toplum ve toplulukların ihtilâftan, çekişmekten, zaman ve güç kaybından kurtulup birlikte ve süratle hareket edebilmesi sorumlu bir yöneticiye sahip olmaya bağlıdır.

"Siyasetin abisi"

Siyaset teorisinin en merkezi konularından birisini teşkil eden otoritenin belli başlı üç tanımı vardır. Bunlardan birincisi kavramın sözlük anlamı olup, “emretme veya nihai kararı verme hakkını”, ikincisi, “başkaları adına konuşma veya eylemde bulunma hak veya yetkisini”, üçüncüsü ise “herhangi bir konudaki uzmanlığı” ifade eder.

Siyasetten belli bir konuma gelmiş idareciliği ve yöneticiliği bilen, yaşam akışını sekteye uğratmamasını bilen, toplumun müracaat mercisi olan kişilere "siyasetin abisi" deniliyor.

 

Bugün, illerin geneline baktığınızda, her ilde seyasetten güçlü kişileri görüyoruz.


Mesala Antalya'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Isparta'da TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Burdur'da TBMM Başkanlık Divan Katip Üyesi Milletvekili Bayram Özçelik, Afyonkarahisar'da eski Orman ve su işleri Bakanı Prof Dr. Veysel Eroğlu, Karabük'te eski Bakan, eski TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Denizli'de eski ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Mersin'de eski Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Adana'da eski Bakan Ömer Çelik, Şanlıurfa'da Eşref Fakıbaba, Diyarbakır'da Mehdi Eker, bu gibi isimleri Türkiye'nin tüm şehirlerinde örnekleyebiliriz.

 

Şehirlerin abileri siyasetçilerdir.

 

Okumuşluğu gereği belli makamlara gelmişler değil. yönetme, idare etme, dizayn etme, tesir etme, iş bitirme kabiliyeti olan kişiler şehirlerin abileridir. Mesela şehirlerin abileri Valiler değillerdir. Çünkü Valiler Devleti temsil eder. Makamları temsil eder. Devlet Millet için vardır. Devlet Millet'in emrindedir. Milletvekilleri ise Milleti temsil eder. Milleti temsil eden Milletvekilleri topluma öncülük eder.


ISPARTA'DA ET YEMEK HAYAL OLACAK ISPARTA'DA ET YEMEK HAYAL OLACAK
AK Parti Antalya Başkanlığı teleferik kazasını değerlendirdi! AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin, teleferik kazası soruşturmasında tutuklanan Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'e ilişkin, "2017'de hizmete girip, 7 yıldır çalışan bu tesisin 6,5 yıldır genel müdürlüğünü olaydan yaklaşık 2
Vali Baruş ve Bulgaristan heyeti Başkan Başdeğirmen’i ziyaret etti Vali Baruş ve Bulgaristan heyeti Başkan Başdeğirmen’i ziyaret etti
Mesut Kocagöz için cezaevi önünde yürüyüşe jandarma engeli Yaşanan teleferik kazasının ardından tutuklanan Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz’ü ziyaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek, ziyaretin ardından cezaevinden yaklaşık 300 metre uzakta izin verilen alanda açıklamada
Birileri kendilerince “yerel iktidar”, “merkezî iktidar” diye Türkiye’de ikili bir yapı ihdas etmeye çalışıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Birileri kendilerince “yerel iktidar”, “merkezî iktidar” diye Türkiye’de ikili bir yapı ihdas etmeye çalışıyor.