Yaşam

Yaşam Haberleri

SAMET MEMİŞ YAZDI: AYASOFYA


Yaşam 13.07.2020 02:43:00 0
SAMET MEMİŞ YAZDI: AYASOFYA

Ayasofya camisi seçimlerden uzak bir süreç diliminde çok sürpriz bir zamanda yeniden ibadete Camii olarak kulanılıma açılması kararı alınması şüphesiz ki Başkan Erdoğan’ın siyasi karekterinin ne kadar da düzgün olduğu yine herkesçe görüldü.

Asırlardır Camii olarak kullanılan Ayasofya’nın 1934 yılında müzeye çevrilmesi o dönemin iyi niyet kötü niyet bilinen bilinmeyen şartlarına bağlı olabilir.

Hangi pazarlık karşılığı hangi gerekçelerle kapatıldı ben şahsen bilmiyorum.

Olabilirdi ki Atatürk, bu kararı almasa da olurdu ama aldı ve 86 sene sürecek bir soruna yol açtı. Cami olmuş benimsenmiş bir mekanı bu statüden çıkarmak Başta Fatih'in emanetine ve tüm Müslümanlara büyük bir yalnış yapıldı. Yalnış yapılmasaydı, bugün yeniden camiye dönmek iktidarıyla muhalefetiyle herkesin sevindiği bir karar olmazdı. Yine tartışma ve taraftarlık karşıtlık olurdu. Öyle olmadı…

Türkiye ve İslam Dünyasında kimileri büyük bir coşkuyla kimileri hüzünlü hıçkırıklarla Ayasofya’nın geri dönüşünü kutladı.

Elbette bizim dışımızdaki dünyanın bilhassa da Ortodoks/Hıristiyan aleminin itirazı da anlaşılabilir iki fikri terazinin kefesine koyduğunuzda camiye dönüş kararı onlarca yalnış olması çok doğal.

Türkiye'nin 1934 şartları ve güçlü duruşu olsaydı Uluslararası makul bir tartışma ortamı olsaydı, muhtemelen belkide o gün cami müzeye çevrilmeyecekti.

Zira yıllar içerisinde Müslümanlar Ayasofya cami hedefini hep canlı tuttu. Bazıları Özal döneminde başlayan adımlar atıldı. Hünkar mahfilinde namaz kılındı, ezan okunmaya devam edildi, imamı ve müezzini tayin edildi. O mabedin sonunda yeniden cami olarak hizmet vereceği belli değildi. O gün de bugündür. Yakın geçmişte aksi istikametteki sözlerine rağmen Başkan Erdoğan bir siyasi risk alarak bu yolu açtı. Siyasi bir karar mı, bir yanıyla evet ama sonuçta böylesine önemli bir hamlenin riski olduğu kadar siyasi yönü de olması kaçınılmazdır. Siyasi gerekçeyle kapatılmış bir mabedin açılmasında siyasi bir atmosferde olması doğaldır.

Başkan Erdoğan, doğabilecek tüm riskleri göze alarak açılma kararının altına imzasını attı.

Ayasofya’nın ibadete açılması bir bağımsızlık meselesi gibi görülüyordu. Bu kararı almak Türkiye için bağımsızlığa kavuşmak gibi bir olay gibi görenler Türkiye’nin ne kadar büyük ve bağımsız bir Ülke olduklarını daha iyi gördüler. Nasıl Ayasofya’nın ibadete açılmasına karşı çıkan ABD, Rusya, Yunanistan veya Ortodoks dünyası bağımsızlığını kaybetmemişse biz onlardan daha bağımsız bir Ülke olduğumuzu gösterdik. Bu yanlışı düzelttik, bir hakkı iade ettik o kadar. Dünyaya bir şey anlatılacaksa ki mutlaka anlatılmalı; hikayemiz tarihsel süreç, değişen şartlar ve Türkiye halkının arzusu olacaktır.

Yeni bir şey yapılmadı bir yanlış düzeltildi.

İçeriye gelince…

Meselemiz dini değerleri, sembolleri, ibadeti, namazı, camiyi kendi içerdiği anlamların dışında siyaset malzemesi yapmamaktadır. Olgunlukla, sükunetle, dinin emrettiği vakar ve ahlakla davranabilmektir. Bu bahisteki eksiğimiz ortada olduğuna göre başta siyasetçiler olmak üzere, düşünce insanları, eli kalem tutanlar ve elbette din adamlarının haddi aşan coşkudan kaçınması isabet olacaktır. Anketler gösteriyor ki iktidar veya muhalefetten; istisnasız her partinin tabanından az ya da çok karara destek ve karşıtlık vardır. Doğal olan da budur. Destek vermeyenler camiye karşı oldukları için değil, bunun içeride siyasi malzeme olmasından ve dışarıda da bir fatura çıkmasından korkuyorlar.

Ne diyelim…

Doğru bir karar alındı; bunun bir propaganda fırsatına ve dolayısıyla ayrıştırma malzemesine dönüşmemesi gerekir. Zaten böyle bir olaya Sayın Başkan Erdoğan’da fırsat vermeyecektir. Ki bir seçim zamanından çok uzak bir süreçte olayın gerçekleşmesi bu düşünceleri çürüttü. Ama yıllardır Ayasofya'nın hasretiyle didişenlere de bu coşkuyu kutlamalarına hem müsaade edecektir hem de kendisi de onlara eşlik edecektir.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Keşan'da Deniz Zaferi kutlandı  Keşan'da Deniz Zaferi kutlandı 
New York Türkevi'nde unutulmaz iftar yemeği New York Türkevi'nde unutulmaz iftar yemeği
Karacabey’in çehresi değişiyor Karacabey’in çehresi değişiyor
Ticaret'ten iki yılda 850 milyon TL idari ceza! Ticaret'ten iki yılda 850 milyon TL idari ceza!