Gündem

Gündem Haberleri

Saygıdeğer Isparta Kamuoyuna


Gündem 7.05.2020 17:52:00 0
Saygıdeğer Isparta Kamuoyuna

Saygıdeğer Isparta Kamuoyuna

Küresel sağlık sorunu haline gelen ve hepimizi çok derinden etkileyen koronavirüs salgınına karşı ülkemiz, tüm kurumları ve vatandaşlarıyla ulusal bir mücadele verme yolunu seçmiştir.

Salgının yönetimi sürecinde;

Ülke genelinde uygulanmak üzere Cumhurbaşkanlığı, ilgili bakanlıklar ve Bilim Kurulu tarafından birçok karar alınmıştır.

İl İdare Kurulu, İl Pandemi Koordinasyon Kurulu ve İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu tarafından bu kararlar ilimize uyarlanarak süratle hayata geçirilmiştir. Değişen şartlara göre de gerektiğinde yeniden kararlar alınmakta ve uygulanmaktadır.

Alınan tüm karar, önlem ve uyarılara rağmen bu sürecin bir döneminde, virüsün yayılma hızı, hastalığa yakalanan insan sayısı ve ölüm sayısı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde ve şehrimizde de artmıştır.

Alınan kararlar ve bunların titizlikle uygulanması sırasında vatandaşlarımızın bizlere olan güveni ve desteği sayesinde sokaktaki hareketliliği büyük ölçüde azaltmış durumdayız. Zorunlu olmadıkça vatandaşlarımız dışarıya çıkmamakta bu da salgınla mücadelemizdeki başarımızı artırmaktadır. Şayet alınan tedbirlere hep beraber uymasaydık ve fedakarlık yapmasaydık bulaş riski çok hızlı olan bu virüse yakalanan vatandaşlarımızın sayısı çok daha yüksek olabilirdi.

Gelinen noktada; ülkemizde vaka artış hızı, koronavirüs salgınının etkilerindeki azalma, iyileşen vaka sayısındaki artış, yoğun bakım ve entübe hasta sayısındaki azalma vb. yönde kaydedilen olumlu gelişmeler doğrultusunda anılan salgınla ilgili tedbirlerin yeniden değerlendirilmesi ihtiyacı doğmuştur.

Nitekim;

Nisan ayının ilk günlerinde açıklanan rakamlara göre; şehrimizde görülen toplam 268 pozitif vaka sayısıyla ülke genelinde 6. sıra, nüfusa göre orantılandığında ise iller arasında 1. sıradaydık. Oysa bu günlerde bu sıralamaların çok çok uzağındayız.

Salgın sürecinde, ilimizde karşılaşılan toplam pozitif covid vaka sayısı 418 kişiye ulaşmıştır. Bu vakaların 373’ü şükürler olsun ki sağlıklarına kavuşmuş ve evlerine sağ salim dönmüştür. Maalesef bu süreçte 8 vatandaşımız vefat etmiştir. Halihazırda ilimiz genelinde 18’i hastanelerde, 19’u evlerinde olmak üzere toplam 37 pozitif covid vakamız vardır. Şimdilik yoğun bakımda yatan yada entübe olan hastamız yoktur. 37 pozitif vakanın tamamı sağlık personeli tarafından sıkı bir şekilde takip edilmektedir. İrtibatlı olduğu kişiler de alanda 14 günlük gözetim altına alınmış ve her türlü takipleri yapılmaktadır.

Diğer taraftan; alınan kararlar ve bunların uygulanmasında göstermiş olduğumuz sınırsız fedakarlık sayesinde pozitif vaka sayısını 15’in altına indirmişken bütün uyarılara rağmen son günlerde köylerimizde farklı gerekçelerle vatandaşlarımızın özellikle sosyal mesafe kuralına uymadan bir araya gelmeleri sonucunda pozitif covid vaka sayısı hızlıca 37 kişiye ulaşmıştır. Bu sebeple bazı köylerimizde karantina uygulanmaya başlanmış, normale dönülecekken daha sıkı denetleme ve kısıtlamaya gidilmek zorunda kalınmıştır.

Çok değerli Ispartalılar, önümüzdeki günlerde sosyal hayata getirilen sınırlamaların bir kısmı kaldırılacak ve hayat yavaş yavaş normale dönecektir. Belki de yakın bir tarihte turizm canlılığını geçmiş yıllarda olduğu gibi yaşayacağız.

Ancak;

En küçük bir rehavete en küçük bir gevşemeye fırsat vermeyen, hemen yeniden hortlama potansiyeli olan bu sinsi virüsü yenebilmemiz için sosyal hareketliliği en aza indirmemiz gerekmektedir. Bu sebeple evde kalmak esas olup, bulaşın yoğun olabileceği kalabalık yerlerde bulunduğumuz durumlarda ise sosyal mesafe (en az 1.5 metre) kuralına uymamız gerekmektedir. Dışarıya çıkmak zorunda kaldığımızda ise maske kullanılması ve sıklıkla ellerimizi sabun ile yıkamamız büyük önem arz etmektedir.

Hastalıktan yakamızı kurtarabilmemiz için bu tedbirleri uygulamaya tavizsiz şekilde devam etmemiz gerekiyor. Bunun için hep birlikte sabrettik ve inşallah neticeye doğru yaklaşıyoruz. Bir müddet daha dişimizi sıkacağız, alınan kararlara ve uyarılara sen ben demeden, genciyle yaşlısıyla uyduğumuz da inşallah güzel günlere de kavuşacağız. Baştan itibaren birlikte ümidimizi hiç yitirmedik, moralimizi hep en üst seviyede tutmaya çalıştık, başarmaya da çok az kaldı.

Vatandaşlarımızdan sabır diliyor, belirlediğimiz kurallara titizlikle uymalarını rica ediyoruz. Sağlıklı, bol kazançlı güzel günler bizleri bekliyor.

Ömer SEYMENOĞLU
Vali


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Tütüncü, Konyaaltı sahilinde Tütüncü, Konyaaltı sahilinde
ONUR ÇELİK'TEN ÜMİT ALAGÖZ'E DERS GİBİ SÖZLER AK PARTİ TEFENNİ BELEDİYE BAŞKANI ADAYI ONUR ÇELİK, SOSYAL MEDYA HESABINDAN YAPTIĞI PAYLAŞIMDA, DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKTİ.
Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor Et fiyatlarına yapılan zamlar vatandaşın belini büküyor
Antalya Son Anket Sonuçları Açıklandı! Yerel seçimlere sayılı günler kalırken Antalya’da yapılan son ankette AK Parti adayı Hakan Tütüncü’nün CHP’nin adayı Muhittin Böcek’e yüzde 7 fark attığı görüldü