SDÜ'de Ödüllü Mimardan Çevre Peyzajında "Verbascum" Bitkisi Önerisi


Yaşam 9.01.2020 00:10:00 0
SDÜ

Süleyman Demirel Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Ulvi Erhan Erol, havadaki kötü gazları tutma özelliğine sahip sığırkuyruğu (verbascum) bitkisinin çevre peyzajı çalışmalarında tercih edilmesi önerisinde bulundu.

Sığırkuyruğunun doğanın kendisini onarması açısından önemli bir bitki olduğuna dikkat çeken Erol, "Sığırkuyruğu, atmosferimizi ve oksijenimizi koruyan, trafiğin yoğun bulunduğu yerlerde egzoz gazlarını tutan, kendi kendine yetişen bir bitkidir. Koyu yeşil ve sarı yaprakları bulunan bu bitki, çok sıcak alanlarda sıcaklığı tutar ve kurak alanlarda suya ihtiyaç duymadan yetişir." dedi.

Sığırkuyruğunun peyzaj özelliği taşıdığını gelecek nesiller için korunması gerektiğini vurgulayan Erol, bitkinin sarı çiçeklerinin ilkbahardan itibaren dikkat çekici olduğuna, biyolojik çeşitlilik açısından önemli olduğuna işaret etti.

Egzoz gazlarından temizleyici özelliğine sahip bitkinin, tüm park sistemlerinde kullanılmasının sağlık açısından önemli olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Ulvi Erhan Erol, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Sığırkuyruğunu kent içlerinde yol boyunca kullanırsak, egzoz gazları ve diğer ağır gazları yapraklarında tutar. Kökleriyle toprağı temizler ve daha verimli hale gelmesini sağlar. İnsanlar ve doğa için savaşan bir bitki. Peyzaj için kullandığımız mevsimlik bitkiler yerine sığırkuyruğunu tercih etmeliyiz. Restore etme kabiliyetine sahip. Bu bitkiler su istemezler, sadece yağmur sularıyla idare ederler. Budama, gübreleme, çapalama istemezler. Böylece hem toprağı koruma altına almış hem de trafiğe yakın alanlarda egzoz gazlarındaki ağır materyallerden korunmuş oluruz. Peyzajda bu bitkiyi kullanırsak ülke ekonomisine de katkıda bulunmuş olacağız. Sığırkuyruğu bitkisini ekonomimize kazandırmalıyız."

Burdur’da Dikkat Çeken Rakamlar! Vali Bilgihan Uyardı Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan, 112 Acil Çağrı Merkezi’nin asılsız ihbarlarla meşgul edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, “112’yi aslına ve işlevine uygun kullanalım” çağrısında bulundu.
Kaş ve Batı Akdeniz İçin Kritik Uyarı: Sel, Hortum ve Dolu iski Meteoroloji değerlendirmelerine göre Perşembe sabah saatlerinden itibaren Batı Akdeniz ve Kıyı Ege’de kuvvetli sağanak etkili olacak. Kaş başta olmak üzere Antalya’nın batı ilçelerinde ani sel, su baskını ve hortum riski bulunuyor
AK Kadınlardan Zeynep Güneş’e Güçlü Destek AK Parti Kadın Kolları’nın “Köklerden Geleceğe” Çalıştayı sonrası, Mihalgazi Belediye Başkanı Zeynep Güneş’e yönelik sosyal medya paylaşımına tepkiler büyüdü.
Hafta Ortası Yağış, Hafta Sonu Bahar! Meteoroloji, yurt genelinde sağanak ve kuvvetli rüzgâr uyarısı yaptı. Antalya, Isparta ve Burdur’da Perşembe günü yağış beklenirken, Pazar günü sıcaklıklar artacak ve bahar havası etkili olacak.
Isparta elması İçin tarihi adım: Başkan Hüdai Şahin Mısır’dan müjdeyle döndü Isparta Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüdai Şahin, Yalvaç Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yalçın Kurucu ile birlikte Mısır’da düzenlenen üst düzey iş forumlarına katılarak bölge ekonomisi için kritik temaslarda bulundu.