Seçimler için meydan okudu: Koltuğu bırakmam!


Gündem 2.07.2021 16:00:00 0
Seçimler için meydan okudu: Koltuğu bırakmam!

Brezilyanın aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, gelecek yıl gerçekleşecek başkanlık seçimlerine ilişkin açıklamada "Hile yapılırsa görevi devretmeyeceğim" ifadelerini kullandı.

Bolsonaronun açıklaması, gelecek yılki başkanlık seçimlerini kaybetmesi halinde aşırı sağcı siyasi liderin seçim sonucunu kabul etmeyeceğinden kaygılanan muhaliflerin yüreğine fazla su serpmedi. Bolsonaronun seçimde güçlü siyasi rakibi solcu eski devlet başkanı Luiz Inacio Lula da Silvaya karşı yarışması neredeyse kesin. Seçim anketleri Lulanın önde olduğunu gösteriyor.

"Seçimleri her kim temiz bir şekilde kazanırsa başkanlık kuşağını ona devredeceğim" diyen Bolsonaro, "hileyle değil" dedi.

Bolsonaro iktidara geldiği 2018deki seçim zaferinden beri Brezilyadaki seçimlerde hile yapıldığına ilişkin temelsiz iddialarda bulunmaktaydı. Muhaliflerse Bolsonaronun siyasi idolü ABDnin eski Başkanı Donald Trump gibi bir sonraki seçimlerin sonuçlarına karşı çıkmak için zemin hazırlıyor olabileceğini belirtiyorlar.

Bolsonaro, Trumpın geçen yılki ABD seçimlerinde hile yapıldığına ilişkin iddialarını desteklemişti. Geçen yıl Joe Bidenin kazandığı ABD başkanlık seçimleri sonrası Trumpın hile yapıldığına ilişkin açıklamalarıyla 6 Ocakta Washingtondaki Senato binası Trump destekçileri tarafından basılmıştı.

Yakın zamanda Bolsonaro Brezilyadaki seçimlerin modern bilgisayarlı sayım yerine seçim sandıklarına atılan basılı pusulaların sayılması ile yapılması için bir yasa tasarısını geçirmek istiyordu. Bolsonaro, basılı seçim pusulalarının daha kolay kontrol edilebileceğini ve böylece seçim hilelerinin engellenebileceğini belirtiyordu. Birkaç uzmanın desteklediği yasa tasarısına Kongrede henüz fazla destek çıkmamıştı.

Nüfusu 210 milyonu aşan Güney Amerika ülkesi Brezilya, virüs kaynaklı 500 binden fazla ölü sayısıyla dünyada ABDnin ardından en çok Kovid-19 kaynaklı ölümün görüldüğü ülke olarak öne çıkıyor.

Devlet Başkanı Bolsonaro, salgının başlangıcından bu yana virüsü küçümseyen ve alınan önlemleri eleştiren tavırları nedeniyle tepki çekiyor.

Salgın döneminde 3 kez sağlık bakanının değiştiği Brezilyada, 27 Nisanda Senatoda Bolsonaro hükümetinin salgın döneminde ihmalinin bulunup bulunmadığını araştırmak üzere komisyon kurulmuştu.

Komisyonda başta eski sağlık bakanları olmak üzere devlet görevlileri ifade vermeye devam ediyor.

Komisyon, hükümetin salgın yönetimi hakkında rapor hazırlamak için uzatılabilir karakterde ilk etapta 90 gün süreye sahip. Komisyonun hazırlayacağı ve mahkemelerde kullanılabilecek rapor, Bolsonaroya karşı adli sürecin başlatılmasına yol açabilecek.


SOSYAL YARDIM ÖDEMELERİNE YÜZDE 45 ZAM! SOSYAL YARDIM ÖDEMELERİNE YÜZDE 45 ZAM!
TGC'nin 'Gazetecilik Başarı Ödülleri' sahiplerini buldu TGC'nin 'Gazetecilik Başarı Ödülleri' sahiplerini buldu
Tombul ve Aktaş’tan Başkan Zeyrek’e ziyaret Tombul ve Aktaş’tan Başkan Zeyrek’e ziyaret
Bakan Güler, TRT Çocuk Korosu ile buluştu Bakan Güler, TRT Çocuk Korosu ile buluştu
Bursa'da çocuklar bayramın tadını çıkarttı Bursa'da çocuklar bayramın tadını çıkarttı