Serik'te 46 yıldır demir kesen bıçaklar yapıyor


Yaşam 9.02.2020 23:30:00 0
Serik

Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Deniztepe Mahallesi'nde oturan Durmuş Usta (60), yaklaşık 46 yıldır, el emeği göz nuru bıçaklar yapıyor. Evinin yanındaki kulübeyi atölyeye çeviren Usta, ünü dünyaya yayılan Serik bıçaklarını el işçiliğiyle ortaya çıkartıyor. Bıçaklarda emniyet kilidinden pimine, çeliğinden sapına kadar hazır hiçbir parça kullanmayan Usta, çeliği döverek şekillendiriyor. Bıçakların saplarını ise ormanda topladığı çeşitli hayvan boynuzları ve özel ağaçların dallarını işleyerek elde ediyor.

"SERİK BIÇAĞININ ÜNÜ TÜRKİYE DIŞINA UZANIYOR"

Bir bıçağın yapımı için günlerce çalıştığını anlatan Durmuş Usta, "46 yıl önce ilk bıçağımı yaptım. O günden bugüne binlerce bıçak elimden geçti. Atölyemde tamamı el işi göz nuru bıçaklar yapıyorum. Serik bıçağının ünü Türkiye dışına uzanıyor. Bunun sebebi de gerçek ustaların yaptıkları bıçaklardır" dedi.

"DÖVME ÇELİKTEN YAPILAN BIÇAK, DEMİRİ ELMA DİLİMLER GİBİ KESER"

Gerçek Serik bıçağının çeliğinin dövme çelik olmasının farkını anlatan Durmuş Usta, "Dövme çelikten elde ettiğim bıçaklar, demiri elma dilimler gibi keser. Demir çubukları keserek bunu size kanıtlayabilirim" dedi.

Serik bıçaklarının yanı sıra bıçak koleksiyoncuları için Osmanlı palası, desenli av bıçakları yaptığını da anlatan Usta, "Farklı illerden gelip beni bulan insanlar var. Koleksiyonda yer alması için özel saplı bıçak siparişi veriyorlar. Mesela bir müşterim boynuz saplı Osmanlı palası istedi. Bu tür bıçakların ucunu keskinleştirmeden tamamen hatıra ve sergi amaçlı yapıyorum" diye konuştu.

"HİÇBİR HAYVANA ZARAR VERMİYORUM"

Atölyesinin tavanında ve duvarlarında, ormanda topladığı farklı hayvanların boynuzları olduğunu aktaran Usta, "Hiçbir hayvana zarar vermiyorum. Benim yaşadığım çevrenin etrafı tamamen ormanlık. Burada yaşayan geyik, dağ keçisi gibi hayvanlar boynuzlarını düşürüyor veya kırıyorlar. Onları toplayarak bıçak saplarını yapıyorum. Bazı ağaçların dalları da Serik bıçak sapı için çok ideal" dedi.

46 yıldır demir kesen bıçaklar yapıyor

Çetin’den acılı aileye taziye ziyareti AK Parti Antalya teşkilatı, Ramazan Güven’in kızı Rümeysa için taziye ziyaretinde bulunarak aileye destek verdi.
Isparta’da “yaşayan miras şöleni” kapılarını açtı Isparta Valisi Abdullah Erin, somut olmayan kültürel mirası yaşatan şölenin 29 Mart’a kadar ziyaretçilerini ağırlayacağını duyurdu.
AÜ'den göz sağlığına dikkat çeken seminer Akdeniz Üniversitesi Serik MYO’da düzenlenen seminerde uzmanlar, doğru görme gereci seçimi, erken teşhis ve dijital göz yorgunluğuna karşı alınması gereken önlemleri anlattı.
Boğazkent’te tekne kayalıklara çarptı Antalya Serik Boğazkent’te Tekne Kayalıklara Çarptı: Facianın Eşiğinden Dönüldü
Biber fiyatıyla oynayan markete 1,8 milyonluk yaptırım Ticaret Bakanlığı, bedelini düşük beyan ettiği biberi fahiş fiyattan sattığı belirlenen bir markete 1 milyon 806 bin 170 lira idari para cezası uygulanacağını duyurdu.