Sigara bağımlılığı pandemide rekor kırdı


Gündem 29.05.2021 11:30:00 0
Sigara bağımlılığı pandemide rekor kırdı

Tıp Dergisi Lancette yayımlanan yeni bir araştırma dünyada sigara içerenlerin sayısının rekor seviyeye yükseldiğini ortaya koydu. Dünyada 1 milyar 100 milyon sigara bağımlısı bulunuyor.

Sigara bağımlılığı üzerine yeni bir araştırma yapıldı. Lancet Tıp Dergisinde yayımlanan araştırmaya göre 2019da yaklaşık 8 milyon kişi sigaradan öldü. Araştırma, sigara bağımlılığıyla mücadelenin istenen sonucu vermediğini gösteriyor. Dünyada sigara içenler tüm zamanların en yüksek sayısına ulaştı. Bugün 1 milyar 100 milyon kişi sigara tüketiyor. Araştırmanın en dikkat çekici noktası ise dünyada sigara içenlerin üçte ikisinin 10 ülkede yaşıyor olması.

Bu ülkeler arasında 341 milyon sigara bağımlısıyla Çin başı çekiyor. Çini, Hindistan, Endonezya, Amerika Birleşik Devletleri, Rusya izliyor. Bangladeş, Japonya, Türkiye, Vietnam ve Filipinler de 10 ülke arasında.

ARAŞTIRMA 204 ÜLKEDE YAPILDI

Bu ülkelerin yarısının, 15-24 yaş arasında sigara kullanımını önlemede başarısız olduğu ortaya çıktı. Ortalama sigaraya başlama yaşı ise 19 olarak belirlendi. Araştırmayı yürüten uzmanlar, 25 yaşından önce sigaraya başlayanların yüzde 89unun bağımlı hale geldiğine dikkat çekti. Sigaraya başlayanların sayısı her yıl kayda değer bir şekilde düşürülmedikçe tütün bağımlığı salgınının önlenemeyeceğine vurgu yapıldı.


BİLSEM'lerde bireysel uygulama dönemi BİLSEM'lerde bireysel uygulama dönemi
Başkan Palancıoğlu "Salon Sporları Merkezi" ile sporcuların hayatına dokunacak Başkan Palancıoğlu "Salon Sporları Merkezi" ile sporcuların hayatına dokunacak
Başkan Büyükkılıç, Cumhur İttifakı Belediye Başkanlarını ağırladı Başkan Büyükkılıç, Cumhur İttifakı Belediye Başkanlarını ağırladı
Dünyanın çocukları İstanbul'da Dünyanın çocukları İstanbul'da
İstanbul AKM'de 'Çocuk Sanat Festivali' hazırlığı İstanbul AKM'de 'Çocuk Sanat Festivali' hazırlığı