Siirtte tiftik battaniyesi üniversite eliyle yaşatılıyor

Siirtin yüz yıllar öncesinden günümüze gelen tiftik battaniyesi Siirt Üniversitesi (SİÜ)nin eliyle yaşatılıyor.


Gündem 5.02.2021 17:00:00 0
Siirtte tiftik battaniyesi üniversite eliyle yaşatılıyor

SİİRT (İGFA) - Geçmişi 300 yıla dayanan Siirt battaniyesi, SİÜ Siirt ve Yöresi El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren atölyede Türk Standartları Enstitüsü (TSE)nce belirlenen standartlarda ustaların elinde dokunuyor. 

 Yapılan faaliyetlerle ilgili gazetecileri bilgilendiren Merkez Müdürü Muhammed Keskin, kaybolmaya yüz tutan el sanatlarını yeniden hak ettiği değere kavuşturmak için çalışmaların yürütüldüğünü söyledi. Rektör Prof. Dr. Nihat Şındakın da desteğiyle yürüttükleri çalışma ile TSE standartları ile ürettikleri ürünleri ihraç edebilir kriterlere kavuştuklarını dile getiren Keskin, "Merkez bünyesinde üretilen eserler yurt dışına kadar gönderiliyor. Fransadaki bir şatonun salonu için 36 metrekarelik sipariş verilmişti. Bu, ebat bakımından Siirt battaniyesinde bir rekordur. Üniversite olarak bu çalışmalarda ticari amaç kaygımız bulunmuyor. Bu ürünü orijinal haliyle gelecek nesillere aktarmak, bu meslekle uğraşan sanatkarlara katkı sunmayı amaçlıyoruz. Merkezde stajyer öğrencilere de zaman zaman eğitim desteği sunuyoruz. Bugüne kadar 20ye yakın ustaya da sertifika verildi" dedi.

Öte yandan atölyedeki tezgahlarda portre, logo ve tasarım da yapılıyor.


Sıfır atıkta geri kazanım oranı yüzde 35 Sıfır atıkta geri kazanım oranı yüzde 35
BUSADER iftar davetinde buluştu BUSADER iftar davetinde buluştu
DOSAB ve DOSABSİAD geleneksel iftar programında bir araya geldi DOSAB ve DOSABSİAD geleneksel iftar programında bir araya geldi
H-ÜFE'de televizyon programı yapımcılığı revaçta H-ÜFE'de televizyon programı yapımcılığı revaçta
Kestel Belediyesi’nden 2 milyon 807 liralık sosyal destek Kestel Belediyesi’nden 2 milyon 807 liralık sosyal destek