Sobaları ile insanları ısıtıp, yemeklerine lezzet katıyor

Bursanın İznik ilçesinde yerel yönetimin hayata geçirdiği “Yaşayan İznik Hazineleri” projesi kapsamında 12. belgeselinde Soba Ustası Mehmet Topçunun (72) hayatını ve zanaatını ele aldı.


Gündem 9.04.2021 12:00:00 0
Sobaları ile insanları ısıtıp, yemeklerine lezzet katıyor

BURSA (İGFA) - Bursada unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının ustaları ile mesleklerinde yarım asrı devirmiş kişilerin hayatları İznik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi, “Yaşayan İznik Hazineleri” projesi kapsamında belgeselleştirilmeye devam ediyor. Bu kapsamda soba ustalığı ile uğraşan Mehmet Topçu (72) icra ettiği zanaatı ile genç yaştan buyana 50 yıldır mesleğini aşkla devam ettiriyor.

1949 yılında Trabzon ili Of ilçesinde dünyaya gelen Mehmet Topçu, 1960 yılında İznike yerleşen ve çocukluk yıllarından itibaren Amcası Sabri ustanın yanında çalışmaya başlayan Topçu, ilk işlerinin kalaycılık olduğunu ve güğümler, yoğurt bakırları, su bakırları, kazan ve benzeri birçok işler yapıyorduk. Bu sokakta iki dükkanımız vardı. Biri Bakır ve kalaycılık üzerine diğeri ise soba üretimi üzerine idi. İlkokul ve Ortaokulu İznikte Meslek Lisesini Bursada okuyan Mehmet Topçu İki yıl İller Bankasında çalışıp daha sonra Kalaycılık ve soba mesleğine başladım" dedi.

Mesleğe başladığı çocuk yıllardan itibaren zorlukları belgeselde anlatan Soba Ustası Mehmet Topçu, soba yapımını da baştan aşağı anlattı. Belgesel sonunda gençliğe tavsiyelerde bulunan Mehmet Topçu, “Gençlere tavsiyem okuyun, herhangi bir meslek öğrenin. Babanızın arazisinde veya kendi işinizde okumuş olarak devam edin. Üretim çok önemli ve değerlidir. Her zaman üreten kazanır. Hazıra dağ dayanmaz” diye konuştu.


ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK ISPARTA’NIN BUGÜNÜNE DEĞİL YARINLARINA YATIRIM YAPTIK
Kocaeli'de 27 Mart’a özel prömiyer Kocaeli'de 27 Mart’a özel prömiyer
Konya'da hafızlık öğrencileri iftar programında buluştu Konya'da hafızlık öğrencileri iftar programında buluştu
Başkan Yalçın ‘Bizim Semtin Gençleri’ ile buluştu Başkan Yalçın ‘Bizim Semtin Gençleri’ ile buluştu
Başkan Palancıoğlu iftarda hakemler ile bir araya geldi Başkan Palancıoğlu iftarda hakemler ile bir araya geldi